Postează aici întrebarea ta


Pentru a trimite întrebarea și a vă asigura că primiți răspuns, citiți vă rog cu atenție informațiile de mai jos până la capăt.

Modul de desfăşurare:

 1. Întrebările vor fi adresate sub formă de comentarii; pentru aceasta, mergeţi în partea de jos a acestei pagini, unde veţi completa datele necesare şi întrebarea dvs în formularul special;
 2. Răspunsul va fi dat de regulă în cursul săptămânii în care a fost postată întrebarea, sub forma unei postări din categoria Răspunsuri la întrebări; NU se trimite niciodată răspunsul direct pe adresa de email, vă rog nu solicitaţi acest lucru;
 3. Voi răspunde doar primei persoane care postează, indiferent câte întrebări vor fi într-o zi;
 4. Cititorii ale căror întrebări nu au putut primi răspuns pot încerca din nou în zilele următoare, asigurându-se că postează primii, sau se pot programa pentru consult direct;
 5. Întrebările incomplete, incoerente sau nelegate de activitatea blogului vor primi un răspuns scurt la rubrica de comentarii;
 6. Se vor lua în considerare strict întrebările legate de glanda tiroidă;
 7. Perioadele în care nu voi fi disponibil vor fi anunţate din timp; întrebările adresate în aceste intervale nu vor primi răspuns ulterior.

Pentru ca răspunsul meu să fie cât mai complet şi util, cei care postează întrebările sunt rugaţi să precizeze următoarele elemente, atunci când întrebarea se referă la o persoană:

 • vârsta;
 • sexul;
 • dacă există rude de gradul I (părinţi, fraţi, surori) cu boli de tiroidă;
 • istoricul pacientului respectiv: boli, operaţii, tratamente, chiar dacă nu sunt legate de tiroidă;
 • descrierea cât mai exactă a simptomelor, precum şi debutul şi durata acestora (exemplu: am slăbit 8 kg în ultimele 6 luni) ;
 • eventuale analize de laborator efectuate, inclusiv valorile normale ale laboratorului (sunt precizate pe buletinul de analize); Atenţie: întrebările care conţin rezultatele unor analize hormonale, fără menţionarea acestor limite normale, nu vor putea primi răspuns!
 • consulturi endocrinologice anterioare;
 • ecografii sau alte investigaţii imagistice legate de tiroidă;
 • orice altă informaţie pe care o consideră importantă cel ce adresează întrebarea.

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

1.824 thoughts on “Postează aici întrebarea ta”

 1. Buna ziua!

  pe 30 martie 2021 m-am operat de tiroida ( tiroidectomie totala). In urma examenului anatomo patologic am primit urmatorul diagnostic: microtumora papilara cu lob stang tiroidian ( dimensiuni 0.5/03 mm) pe fond de hiperplazie difuza ( boala Graves). Ganglioni istmici (2) cu aspect reactiv. Ce presupune acest diagnostic ( ca de bine nu cred ca e)? Ce investigatii ar trebui sa mai fac? Va multumesc mult !

 2. Stefania Voinopol

  Bună ziua.
  Am 44 ani, tiroidectomie totala în 2019 și o diza de 100 ui iod radioactiv în luna ianuarie 2020. Carcinom papilar cu invadarea capsulei fără răspândire în sistemul limfatic.
  În luna martie 2021 an fost diagnosticata cu SARS Cov2, viroza suprapusa peste menstra lunara. Menstra a fost normala 5 zile apoi pana la 14 zile spotting zi de zi zi de zi. Am discutat cu medicul ginecolog care a spus ca a mai avut paciente cu astfel de manifestari/dereglări din cauza SARS Cov2.  Am trecut peste. Luna aceasta am făcut analize în ziua a 2a a ciclului menstrual cu intenția de a consulta medicul endocrinolog având rezultatele. Rezultatele pt testele hormonale sunt: TSH: 0,0981. FREE T3: 3.08. FREE T4: 1,1. ESTRADIOL: 927. FSH: 5,23. CORTISOL SERIC: 7. Recoltate în a 2a zi a cm.
  Din păcate povestea se repeta. 5-6 zile menstra normal apoi spotting care persista.  Deja este a 12a zi.
  Am fost la ginecolog care suspectează ca rezultatul estradiolului este eronat.
  Rezultat echograf: Avf dd dimensiuni normale,  milimetru difuz neomogen, cavitate endometrial regulata, endometru hiperecogen, neomigen cu grosime max de 6 mm. Ovar stg cu 1-2 foliculi dispuși aleator și folicul dominant 12 mm. Ovar drept cu 2-3 foliculi dispuși aleator, cu imagini chistica, posibil chisturi hepatice în remisiune.  Fina lama de lichid liber în fsd.
  Menționez ca iau 112,5 eutyrox plus osteogen complex 2xzi plus evening primrose 2×500 mg/zi plus metoprolol 2x25mg/zi
  Credeți că doza de eutyrox este prea mare? Poate cauza aceste dereglări? Iau doza asta de 1 an. Este adevărat ca am palpitații de la eutyrox de la prima doza administrata.
  Ce as putea lua ca să echilibrez hormonii și sa am o viata normală?
  Va rog sa ma sfatuiti.

 3. Buna ziua! Sunt femeie, 47 de ani si am fost diagnosticata cu tiroida Hashimoto si gusa polinodulara. Nu am rude cu boli de tiroida.
  Analizele medicale efectuate au urmatoarele valori: ATPO 411.7 (interval 0 – 35/U/ml); cortizol 201.9 (interval intre orele 7 -10 : 6.2 – 180.1 ng/ml); FT4 : 10.96 (interval 8.9 – 17.2/pg/mL); TSH 0.731 (interval 0.3 -4.5/Ul/l); Anticorpi antitiroglobulina < 20.0 Ul/mL (interval 0 -40/ Ul/mL); calcitonina <2.00 pg/mL (interval femei <5 pg/mL); tiroglobulina 19.3 ng/ml (interval 1.6 – 60 ng/ml).
  Ecografia tiroida se prezinta astfel:
  Lobul drept: 4.32/1.67/1.69 cm
  Longitudinal: structura intens hipoecogena, neomogena cu conglomerat nodular de aprox. 1.39/2.45 cm halosign incomplet, structura mixta, neomogena, calcificari periferice si centrale. in alta incidenta apar ca un conglomerat de noduli de dimensiuni diferite adunati impreuna.
  Transversal: acelasi aspect neomogen, hipoecogen, nodularizat: nodul de aprox. 1.01/0.78cm situat central (ca sectiune) si in zona de mijloc a L dr. Intr-o sectiune inferioara si mergand spre punctul cel mai decliv al L dr se formeaza un conglomerat nodular avand 1.01/1.11 cm cu structura mixta, iar in punctul cel mai decliv aceasta formatiune cuprinde intreaga sectiune avand aspect de floare cu centrul ramolit anecogen.
  ISTM: vol. norma; d- 0.39 cm structura hipoecogena, neomogena.
  Lobul stang :4.14/1.53/1.72 cm.
  Longitudinal: structura hipoecogena, neomogena, nodularizata, mai evident fiind un nodul de aprox. 1.46/0.77cm,halosign incomplet, structura neomogena, aparand ca un conglomerat de doi noduli. In alta sectiune acestia apar fuzionati si apar si alti noduli mai mici.
  Transversal: acelasi aspect neomogen, hipoecogen, nodularizat, cu nodul dominant situat in polul inferior al L stg avand aprox 1/0.9 cm, vascularizat, usor periferic ocupand zona dintre esofag si vase. In punctul cel mai decliv al L stg apare un alt nodul situat la jonctiunea L stg cu istmul avand 0.83/0.62 cm si structura mixta.
  Circulatie DOPPLER: normala la nivelul glandei.
  Mentionez ca nu am urmat nici un tratament pt glanda tiroida, dar dna dr. mi-a prescris acum "Procor T" si m-a trimis la un control chirurgial, iar dl. dr. chirurg, dupa ce a vazut ecografia si mi-a palpat tiroida, a zis ca trebuie operata si a ramas sa ma programeze la operatie dupa data de 1 iunie.
  Simptomele pe care le am constatat in ultima perioada sunt: nu suport sa ma atinga cineva la baza gatului sau sa port esarfe pt ca am senzatia ca ma apasa ceva si ma sufoc; ma simt obosita, obosesc foarte repede si sunt f nervoasa; dimineata cand ma trezesc am dureri articulare la nivelul degetelor de la maini; transpir excesiv in jurul gatului si am dureri cervicale.
  Intrebarea: De ce a zis dl. dr. chirurg ca trebuie sa ma opereze acum (nu am inteles f bine explicatiile primite), nu exista tratament pt ameliorarea acestor noduli?
  Multumesc frumos!

 4. Bună ziua. Am 43 de ani și de o săptămână am primit confirmarea ca am boala Basedow Graves prin prezenta anticorpilor specifici Trab = 10. As avea in primul rand o întrebare despre declanșarea acestei boli, dacă ar putea avea vreo legătură cu vaccinul antiCovid făcut pe 23 februarie. La aproximativ 2 săptămâni după efectuarea vaccinului am început sa prezint semne specifice hipertiroidiei, palpitații, puls mare, tremor etc. Analizele au confirmat hiperriroidia(TSH foarte mic și FT4 mare), iar analiza anticorpilor Trab a ieșit pozitiva.
  O a doua întrebare este legata de tratament. S-a instituit tratament cu Tyrozol 10mg 3/zi. Dr m-a avertizat ca dacă prezint febra, dureri în gat, sa întrerup tratamentul și sa efectuez hemograma pt a vedea dacă tratamentul a dus la agranulocitoza, care poate fi destul de grava. Am 9 zile de când am început tratamentul și am o tuse uscata, nu foarte deranjanta, dar suficienta încât sa ma îngrijoreze. Nu am febra deloc. Ar putea avea legatura cu tratamentul și ce ar trebui sa fac?

 5. Buna ziua! Sunt o femeie in varsta de 21 de ani. Mama mea are tiroida autoimuna si multi noduli pe care atunci cand i-a descoperit erau vechi. Eu am limite normale la analize, dar am noduli. Cunosc existenta nodulilor de cand aveam undeva la 15-16 ani, iar cel din stanga s-a tot marit, pana cand a ajuns din ce inteleg la 2cm. In luna iunie, valorile erau 0.9/1.36. Am facut ieri(28.04.2021) ecografie si rezultatele sunt dupa cum urmeaza:
  Tiroida cu contur pastrat, margini bine delimitate, dimensiuni crescute
  LTD: vol:9.13 ml, ecostructura omogena, izoecogena, vascularizatie normala, se deceleaza in polul inferior o formatiune nodulara chistica pura cu un spot hiperecogen- coloid inchistat? cu dim. de 0.29/0.41/0.53 cm, vol:0,03 ml, bine delimitata
  Istm: 0.2 cm
  LTS: vol: 7.25 ml, ecostructura omogena, izoecogena, vascularizatie normala, se deceleza in 1/3 medie si anterior o formatiune nodulara cu dim de 0.87/1.55/1.99 cm, vol:1,4 ml, solida, ecostructura inomogena, hipoecogena, fara calcificari, cu halou incomplet, relativ bine delimitata, vascularizatie perinodulara
  fara adenopatii decelabile in momentul examinarii
  concluzii: gusa polinodulara, diagnostic:gusa multinodulata netoxica
  Analizele de sange sunt facute ultima data in ianuarie ( FSH, LH, TSH) iar unele sunt facute acum 9 luni, dupa ecografie ( IPTH, ACTH, ATPO, FT). Toate sunt bune. Am facut si Calcitonina tot acum 9 luni si a iesit ok ( <1 pg/mL, val ref <=6.4)
  Din ce am inteles, se poate ca nodulul din stanga sa fie canceros asa ca mi s-a recomandat punctia. Insa am aflat ca exista si o procedura inainte de punctie numita sonoelastograma. As putea sa fac asta inainte de punctie sau se impune punctia din capul locului?
  As mai vrea sa va intreb, judecand dupa aspectul ecografic al nodulului, care ar fi sansele sa fie malign ?
  Multumesc !

 6. Buna ziua! Sunt o femeie in varsta de 21 de ani. Mama mea are tiroida autoimuna si multi noduli pe care atunci cand i-a descoperit erau vechi. Eu am limite normale la analize, dar am noduli. Cunosc existenta nodulilor de cand aveam undeva la 15-16 ani, iar cel din stanga s-a tot marit, pana cand a ajuns din ce inteleg la 2cm. In luna iunie, valorile erau 0.9/1.36. Am facut ieri(28.04.2021) ecografie si rezultatele sunt dupa cum urmeaza:
  Tiroida cu contur pastrat, margini bine delimitate, dimensiuni crescute
  LTD: vol:9.13 ml, ecostructura omogena, izoecogena, vascularizatie normala, se deceleaza in polul inferior o formatiune nodulara chistica pura cu un spot hiperecogen- coloid inchistat? cu dim. de 0.29/0.41/0.53 cm, vol:0,03 ml, bine delimitata
  Istm: 0.2 cm
  LTS: vol: 7.25 ml, ecostructura omogena, izoecogena, vascularizatie normala, se deceleza in 1/3 medie si anterior o formatiune nodulara cu dim de 0.87/1.55/1.99 cm, vol:1,4 ml, solida, ecostructura inomogena, hipoecogena, fara calcificari, cu halou incomplet, relativ bine delimitata, vascularizatie perinodulara
  fara adenopatii decelabile in momentul examinarii
  concluzii: gusa polinodulara, diagnostic:gusa multinodulata netoxica
  Analizele de sange sunt facute ultima data in ianuarie ( FSH, LH, TSH) iar unele sunt facute acum 9 luni, dupa ecografie ( IPTH, ACTH, ATPO, FT). Toate sunt bune. Am facut si Calcitonina tot acum 9 luni si a iesit ok ( <1 pg/mL, val ref <=6.4)
  Din ce am inteles, se poate ca nodulul din stanga sa fie canceros asa ca mi s-a recomandat punctia. Insa am aflat ca exista si o procedura inainte de punctie numita sonoelastograma. As putea sa fac asta inainte de punctie sau se impune punctia din capul locului?
  As mai vrea sa va intreb, judecand dupa aspectul ecografic al nodulului, care ar fi sansele sa fie malign ?
  Multumesc !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.