Postează aici întrebarea ta


Pentru a trimite întrebarea și a vă asigura că primiți răspuns, citiți vă rog cu atenție informațiile de mai jos până la capăt.

Modul de desfăşurare:

 1. Întrebările vor fi adresate sub formă de comentarii; pentru aceasta, mergeţi în partea de jos a acestei pagini, unde veţi completa datele necesare şi întrebarea dvs în formularul special;
 2. Răspunsul va fi dat de regulă în cursul săptămânii în care a fost postată întrebarea, sub forma unei postări din categoria Răspunsuri la întrebări; NU se trimite niciodată răspunsul direct pe adresa de email, vă rog nu solicitaţi acest lucru;
 3. Voi răspunde doar primei persoane care postează, indiferent câte întrebări vor fi într-o zi;
 4. Cititorii ale căror întrebări nu au putut primi răspuns pot încerca din nou în zilele următoare, asigurându-se că postează primii, sau se pot programa pentru consult direct;
 5. Întrebările incomplete, incoerente sau nelegate de activitatea blogului vor primi cel mult un răspuns scurt sub forma unui comentariu direct;
 6. Se vor lua în considerare strict întrebările legate de glanda tiroidă;

Pentru ca răspunsul meu să fie cât mai complet şi util, cei care postează întrebările sunt rugaţi să precizeze următoarele elemente, atunci când întrebarea se referă la o persoană:

 • vârsta;
 • sexul;
 • dacă există rude de gradul I (părinţi, fraţi, surori) cu boli de tiroidă;
 • istoricul pacientului respectiv: boli, operaţii, tratamente, chiar dacă nu sunt legate de tiroidă;
 • descrierea cât mai exactă a simptomelor, precum şi debutul şi durata acestora (exemplu: am slăbit 8 kg în ultimele 6 luni) ;
 • eventuale analize de laborator efectuate, inclusiv valorile normale ale laboratorului (sunt precizate pe buletinul de analize); Atenţie: întrebările care conţin rezultatele unor analize hormonale, fără menţionarea acestor limite normale, nu vor putea primi răspuns!
 • consulturi endocrinologice anterioare;
 • ecografii sau alte investigaţii imagistice legate de tiroidă;
 • orice altă informaţie pe care o consideră importantă cel ce adresează întrebarea.

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

2.112 thoughts on “Postează aici întrebarea ta”

 1. Daniel Dumitru

  Bună ziua! Am 52 de ani și doi noduli. La o analiză a calcitoninei, aceasta a ieșit 25,3. Endocrinologul a zis ca totusi nu e grav pentru ca am luat controloc si crește de la el. Istoricul familiei nu il știu. Peste două săptămâni m-a rugat să repet analiza. Ce sfat îmi dați?

 2. Buna ziua domnul doctor . Ma numesc Andrei am 22 de ani si recent am aflat ca am o problema putin mai complicata , pentru ca nu reusesc momentan sa gasesc raspuns nici la urolog nici la endocrinolog. Problema din ce am inteles apartine la limita dintre cele 2 specializari.
  La cererea mea , medicul endocrinolog ( sufar de la 11 ani cu tiroida autoimuna , tratata ) am testat testosteronul , problema este ca testosteronul liber a iesit la limita inferioara , care din aceasta cauza experimentez disfunctii erectiale, libidou scazut , moleseala , depresie , scaderea in greutate greoaie si iau foarte repede in greutate ( nu se pune problema de fluctuatii ) pentru ca greutatea se mentine si o dau putin cam greu jos. Asta in conditiile in care am mare grija la alimentatie si fac si mult sport si odihna .

  Lh , FSH , SHBG , cariotip astea au iesit bune. Inclusiv cele de tiroida FT4 si TSH
  Singurele care au iesit prost , testosteronul liber , spermograma ( cantitatea de sperma este aproape inexistenta , singura problema ) si radiografia testiculara care arata testiculele mici pentru varsta respectiva. Practic jumate din cat ar trebui sa fie fara o cauza exacta.
  La recomandarea doctorului endocrinolog am urmat tratament cu Macca , tongkat ali si ashwagandha , pentru restabilirea testosteronului si incercand alternativ inainte de a-mi prescrie substitutie cu testosteron .
  Insa nu au avut efect astea , din contra in dimineata respectiva a fost mai scazut decat luna in care am facut analiza.
  Singurul diagnostic oficial este de atrofie testiculara.

  Intrebarile mele sunt urmatoarele:
  1) exista o legatura intre aceasta ‘ problema’ si tiroida autoimuna de care sufar ? Poate provoca tiroida scaderea testosteronului, probleme testiculare , libidou scazut si disfunctii erectiale ? In conditiile in care din punct de vedere al urologului nu sunt probleme ce tin de la el ci sunt strict endocrinologice.
  2) ce s-ar putea face pentru a trata aceasta probleme cat mai eficient ? Din moment ce toate aceste variante au scazut , tratamentul natural , exista alte alternative pana la terapia cu testosteronul ? Care am inteles ca afecteaza fertilitatea.
  3) Credeti ca la Parhon se poate gasi o rezolvare pentru ce am ? Din moment ce pana acum nu am reusit sa rezolv cu ajutorul doctorilor asta .
  Si ultima intrebare , dumneavoastra va ocupati cu cazuri asemanatoare ?

 3. Buna ziua, la o ecografie pur întâmplătoare la glanda tiroida, mi-au descoperit un nodul suspect de 2 cm pe lobul drept, care are forma neregulata si este vascularizat; in urma elastografiei au constatat ca e si rigid nodulul și se vad si niste calcifieri prin el; in familie nu avem istoric cu probleme la tiroida; ca si operatii am scos colecistul de 15 ani, si am implant mamar, in rest nu am alte probleme, am
  avut sterilet cu hormoni timp de 7 ani si in aceasta perioada nu am avut menstruatie deloc. Hormonii tiroidieni au iesit ok, calcitonina la fel e ok; diagnosticul de la medic e „nodul tirodian incapsulat, solid, vascularizat cu microcalcifieri(tirads5?);limfonoduli cervical. Sfatul medicului e scoaterea glandei tiroide, sau la decizia chirurgului extirparea parțială a glandei, in functie de histopatologicul care iese in momentul operației.
  D-voastra ce parere aveti? Multumesc !

 4. Buzatu Lavinia

  Bună ziua, Buzatu Lavinia, 44 ani
  –Analize in 02 februarie 2024, rezultate:
  TSH. 5,035
  FT4. 1.02
  Anti-TPO 2841

  –Analize 24 mai 2024, rezultate:
  TSH. 3,954
  FT4 1,2
  Anti-TPO. 4544,2

  Intrebarea este ce pot face TSH a scăzut fără a lua un tratament dar anticorpi au crescut foarte mult?
  Mulțumesc

 5. Bună ziua,am primit analizele dupa 6 săptămâni de 1 pastiluța tyrozol 10 mg și 1 pastiluța de propanolol 10 mg am TSH=0.0098 și ft4=1,18..
  Specific ca înainte aveam ft4=4.15și tsh<0.01,,sa schimb tratamentul sau sa continui la fel..

 6. Buzatu Lavinia

  Bună ziua, Buzatu Lavinia, 44 ani
  –Analize in 02 februarie 2024, rezultate:
  TSH 5,035
  FT4 1.02
  Anti-TPO 2841

  –Analize 24 mai 2024, rezultate:
  TSH 3,954
  FT4 1,2
  Anti-TPO 4544,2

  Intrebarea este ce pot face TSH a scăzut dar anticorpi au crescut foarte mult?
  Mulțumesc

 7. Bună seara am și eu o întrebare, e normal să intru din hipotiroidism în hipotiroidie după operație totala de tiroida,vreau să știu dacă am hipotiroidie am glanda tiroida,sunt operată de 1 an .

 8. Bună seara am și eu o întrebare, e normal să intru din hipotiroidism în hipotiroidie după operație totala de tiroida,vreau să știu dacă am hipotiroidie am glanda tiroida

  1. Bună seara am și eu o întrebare, e normal să intru din hipotiroidism în hipotiroidie după operație totala de tiroida,vreau să știu dacă am hipotiroidie am glanda tiroida,sunt operată de 1 an . Vă rog mult să-mi spuneți.

   1. Dr. Claudiu Ţupea

    Imi pare rau, dar intrebarea dvs nu este deloc clara. Hipotiroidism si hipotiroidie inseamna acelasi lucru, nu stiu cum puteti intr dintr-una in alta. Apoi, nu mentionati pentru ce a fost operatia, care e tratamentul si, eventual, rezultatele unor teste de laborator.

    1. Bună dimineața, sunt operată de tiroida basedow de un an ,pe data de 15.05.2024 mea ieșit anti receptor tsh (trab) 2,17 UI/L ,TSH 9.047, FT4(TIROXINA LIBERA ) 15.21 . mea spus doamna doctor că am intrat în hipotiroidie înainte de operație de tiroida mea spus că sunt în hipotiroidism. Aș vrea să știu ce înseamnă hipotiroidie .să fie tiroida că nu mai înțeleg vă întreb pentru că mam gândit că e tiroida.

 9. Bună ziua! Am 35 de ani,sex feminim. Am rezultatul punctiei cu betshada 6,cancer papilar ,au fost examinate 4 frotiuri dintre care 3 reprezentate de coloid și extravazate hematice abundente și unul fără coloid cu celuritate moderata reprezentata de nuclei hipertrofici,suprapusi ,cu crotamina palida și cu frecvente incizuri nucleare longitudinale,organizate în structuri papilare cu corpi psamatosi și pe alocuri în vârtejuri(aspect de foi de ceapa,nuclear molding prezent.Mentonez ca nu am adenopatii cervicale .Sunt foarte speriata de acest rezultat

 10. Buna ziua. La cât timp de la operatia de tiroidectomie este indicat sa se facă terapia cu iod radioactiv pentru un pacient care a fost diagnosticat cu cancer papilar tiroidian cu metastaze la ganglioni?

 11. Bună ziua!
  Gabriela 39 de ani. Am fost diagnosticata în luna martie 2024 cu nodul tiroidian se 1 cm ( mai exact 0.9mm) cu schite de microcalcificari și hipoecogen și calcitonina de 12( limita maxima fiind 5) și cea de 0.7 ( limita maxima fiind 3). În decurs de câteva săptămâni am efectuat săptămânal calcitonina și CEA și calcitonina a ajuns în curs de 4 săptămâni la valoarea de 16 și cea la valoarea de 0.9. Am efectuat punctie și a ieșit BET 1 neconcludent și calcitonina din punctie de 127 ( aceasta neavând unitate de masra)
  În data de 18 aprilie m am operat( mi a fost scoasa turoida în totalitate) la 1 luna post operator am efectuat calcitonia care a ieșit <0.5 ( aceasta fiind la synevo, limita de detecție, ca di cum n ar fi detectabila) și cea de 0.8 , scăzând de la 0.9.
  Abia pe data de 28 mai îmi iese rezultatul biopsiei la Parhon, vroiam sa va întreb dl doctor, dacă doamne fereste ar fi fost un cancer medular și valoarea aceasta post operator la 1 luna nedetectabile, adică mai mica de 0.5, înseamnă că m am vindecat?? Nu mai trebuie sa fac nimic?? Sau era prea devreme ca am făcut analiza calcitoninei?? Ce sanse sunt sa am cv urat?? Trebuie sa port obligatoriu esarfa la operatie?? Iau euthyrox de 100 si.ma simt bine? Ce alte analize ar trebui sa mai fac si cand?
  Mulțumesc!

  1. Dr. Claudiu Ţupea

   Pentru ca raspunsul meu sa fie cat mai util, cel mai bine ar fi sa reveniti cu o intrebare atunci cand aveti si rezultatul examenului histopatologic.

   1. Buna ziua!
    Am fost operata in data de 18.04.2024 – tiroida totala iar in data de 28.05.2024, am primit rezultatul.

    1.carcinom papilar tiroidian multifocal, cu 2 focare in LDT:
    -focar dominant pol superior 0.5/0.5cm, cu modificare de tip sclerozanta si pattern folicular, in contact cu marginea de rezectie chirurgicala, fara aspecte de invazie limfovasculara sau perineuurala;
    -focar intraparenchimatos incapsulat 0.3/0.2 cm, subtipul clasic, fara aspecte de invazie limfovasculara sau perineurala;

    2. perenchim adiacent si de fond anizofolicular micropolinodular, cu epitelii hiperplazicede tip hiperfunctional;
    3. 1 limfoganglion periistmic cu aspect reactiv.

    Ce parere aveti despre acest rezultat?
    Este rau?
    Indicati terapia cu IOD?
    Este urgenta terapia cu IOD?
    Durata de viata cu acest rezultat, care ar fi?
    Dna endocrinolog mi a spus ca rezultatul este bun si nu este nevoie de IOD – totusi este cancer-mi a spus ca a fost extirpat tot de catre chirug si ca sunt vindecata.
    Dl. dr. Goldstein mi a spus ca este nevoie de Iod de 50 .
    Programarea la Institutul Parhon, mi a fost facuta peste 8 luni, enorm de mult timp, motiv pentru care apelez la dvs, sa ma indrumati.
    Imi este tare frica, de tot ce urmeaza.
    Am sunat la Sanador, cei de acolo mi au propus :
    -sa opresc Euthyroxul 4 saptamani si ulterior pot face doza de IOD sau
    – sa intrerup Euthyrox cu 3 zile inainte de IOD si sa mi administreze 2 injectii cu Tyrogen inainte de IOD
    Mi au spus ca oricare dintre cele 2 solutii de mai sus ridica TSH peste 40 -50 si daca mai sunt celule le capteaza si le distruge.
    Sunt speriata si nu stiu incatro s o apuc.
    va rog sa ma ajutati cu un sfat. si raspuns la cele de mai sus.
    Multumesc din suflet.

    1. Completez rezultatul biopsiei cu
     :Am fost operata in data de 18.04.2024 – tiroida totala iar in data de 28.05.2024, am primit rezultatul.

     1.carcinom papilar tiroidian multifocal, cu 2 focare in LDT:
     -focar dominant pol superior 0.5/0.5cm, cu modificare de tip sclerozanta si pattern folicular, in contact cu marginea de rezectie chirurgicala, fara aspecte de invazie limfovasculara sau perineuurala;
     -focar intraparenchimatos incapsulat 0.3/0.2 cm, subtipul clasic, fara aspecte de invazie limfovasculara sau perineurala;

     2. perenchim adiacent si de fond anizofolicular micropolinodular, cu epitelii hiperplazicede tip hiperfunctional;
     3. 1 limfoganglion periistmic
     PT1a
     PN0
     ST1
     LV0 PN0 R1

 12. Coman Madalina

  Buna ziua, domnul doctor.
  In luna Februarie 2024 am făcut o procedura FIV, iar in luna Aprilie 2024 cu ocazia unui control endocrinologic am constatat ca am un nodul pe tiroida suspect, iar in urma punctiei a rezultat ca este malign, a urmat tiroidectomia in 10 mai, iar acum am primit rezultatul histopatologic care este următorul:

  “In sectiunile examinate de la nivelul ariei descrise macroscopic se identifica o proliferare tumorala alcatuita din celule foliculare cu nuclei mariti, aglomerati, cu cromatina fin granulara sau clarificata si cu contur nuclear neregulat formand incizuri nucleare si pseudoincluzii intranucleare, dispuse mai ales sub forma de structuri papilare cu ax conjunctivo-vascular, asociind focare cu arhitectura foliculara.
  Activitatea mitotica a celulelor tumorale este redusa- au fost identificate in medie 2 mitoze/ 2 mm2, cu focare de pana la 4 mitoze/ 2 mm2- avand in vedere varsta pacientei si aspectul bine diferentiat al proliferarii, nu se considera un aspect sugestiv pentru o tumora de grad inalt. Nu sunt prezente focare de necroza tumorala.
  Stroma tumorala este fibroasa. Asociaza corpi psamomatosi si calcificari stromale.
  Sunt prezenti emboli tumorali intralimfatici. Absenta invaziei venoase. Absenta infiltrarii perineurale.
  Aspectul histologic pledeaza pentru un carcinom papilar tiroidian, subtip histologic clasic.
  Tumora invadeaza lobul tiroidian drept la toate etajele, realizand noduli tumorali alternand cu mici grupuri de celule tumorale si corpi psamomatosi, infiltrand printre foliculii tiroidieni netumorali.
  Celulele tumorale sunt prezente la nivelul istmului si invadaza lobul tiroidian stang, in treimea medie si in treimea inferioara.
  Au fost identificate focare de extensie extratiroidiana microscopica, submilimetrica- anterior la nivelul istmului si anterior in treimea inferioara a lobului tiroidian drept.

  Luand in considerare aspectele morfologice descrise, se considera focar tumoral unic, pT2.
  Parenchimul tiroidian netumoral prezinta arhitectura predominant normofoliculara cu rari macrofoliculi interpusi.

  In sectiunile examinate de la nivelul treimilor medie si inferioara ale lobului tiroidian drept este prezenta o glanda paratiroida de 4/2 mm cu infiltrare adipoasa, localizata partial intratiroidian.

  Toti cei 7 limfoganglioni examinati prezinta metastaza de carcinom papilar, cu diametrul maxim de 5,5 mm si cu depasirea focala a capsulei.

  Marginea chirurgicala de rezectie peritiroidiana vine focal in contact cu tumora, pe o distanta de 1 mm- treime medie lob tiroidian drept, anterior.

  DIAGNOSTIC ANATOMO-PATOLOGIC: Carcinom papilar tiroidian, subtip histologic clasic, cu afectarea ambilor lobi tiroidieni. pT2N1aL1V0Pn0R1
  C 73.9 M 8260/3”

  Ce puteți sa îmi spuneti despre rezultatul histopatologic? Cât de gravă este situația?
  Va multumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.