Răspunsuri la întrebări (480)

Carmen:

Buna dimineata,

Va multumesc pt raspunsul D-voastra nr 456 din 20 Aprilie 2011.
La acel moment incepusem tratamentul cu Euthyrox 25, l-am continuat o luna asa cum imi spusese medicul la care am fost.

Dupa aceasta, am refacut analizele incluzand si analize anticorpi, asa cum mi-ati recomandat D-voastra. Rezultatele sunt:

TSH – 1.92 miuU/ml (0.4-4.0)
FT4 – 0.93 ng/dl (0.89-1.76)
– 12.0 pmol/L (11.5-22.7)
anticorpi anti TPO – 19.0 IU/ml (<35IU/ml)
anticorpi anti tiroglobulina – 13.6 UI/mL (<34 UI/mL)

1. Plecasem de la un TSH de 0.53 si cu Euthyrox am ajuns la 1.92. In mod normal, ar fi trebuit sa scada. Care ar fi putut fi cauza sau ce s-a intamplat?

2. In aceeasi idee, dupa recomandarea medicului de la inceput, ar trebui sa continui cu Euthyrox 25 inca 2 luni, daca nu scade TSH-ul sub limita inferioara, apoi 3 luni cu jodid 100. D-voastra mi-ati spus ca tratamentul cu Euthyrox nu ar fi indicat atunci cand TSH-ul era mic, iar acum… ce ar trebui sa fac?
Vizibil, gusa s-a redus in volum.

3. Dupa putinele mele cunostinte si rezultatele de mai sus, nu exista acum o boala autoimuna. D-voastra cum interpretati rezultatele?

Va multumesc inca o data pentru ajutorul acordat!

Raspuns:

  1. secretia TSH nu este constanta in timp, avand un caracter pulsatil; altfel zis, hipofiza „descarca” TSH in sange la anumite intervale; de aceea analizele de sange pot surprinde astfel de (mici) variatii ale nivelului hormonal in functie de perioada de timp dintre ultimul „puls” si momentul recoltarii; desigur, in plus fata de aceste particularitati fiziologice pot interveni factori care tin de laborator si care pot influenta semnificativ rezultatele;
  2. reducerea in volum a tirodei ar trebui obiectivata prin masuratori ecografice; daca se confirma, tratamentul trebuie continuat; asa cum am precizat in raspunsul anterior, o doza mica de Euthyrox este in general foarte bine tolerata, totul este sa-si dovedeasca utilitatea;
  3. analizele efectuate (ATPO si anticorpi anti-tiroglobulina) arata ca marirea de volum a tiroidei nu are drept cauza o boala autoimuna ci, cel mai probabil, deficitul de iod (pe un fond genetic predispozant);

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.