Răspunsuri la întrebări (502)

Cristian Moraru:

Postez in numele mamei mele, Moraru Domnica , in virsta de 74 de ani. In luna martie 2010 a fost operata de Gusa nodulara la recomandarea medicului specialist din Clinica de endocrinologie a Spitalului Sf.Spiridon Iasi. Operatia a decurs normal, tesutul extirpat analizat neindicind existenta unei tumori canceroase, tratamentul de substitutie cu hormoni tiroidieni incepindu-l cam la aproximativ 3 saptamini dupa operatie cu doza de 100mg Euthyrox. La urmatorul control la sfirsitul lunii mai FT4 a fost de 22,05 , valori normale 12-22, iar doza a fost redusa la 75mg . Peste trei luni, adica sept.2010, analiza FT4 a fost de 15,33 si a fost mentinuta doza de 75 mg de euthyrox. La ultimul control efectuat la Clinica de endocrinologie , in mai 2011, valoarea FT4 a fost de 11,66 si de asemenea s-a recomandat pastrarea dozei de euthyrox.
Asa cum se observa valorile analizei FT4 sint normale din septembrie anul trecut si pina in prezent. Din pacate mama mea are o serie de tulburari sau simptome, altele decit acelea dinainte de operatie care erau specifice hipertiroidiei. Si am sa enumar aceste simptome :
-oboseala accentuata dimineata cam la o ora de la trezire care se amelerioreaza aproximativ dupa prinz ;
-stare depresiva accentuata , nervozitate fara un motiv clar ;
-orice activitatea fizica, chiar usoara, mersul pe jos, o oboseste foarte tare, o extenueaza , lucrul acesta demoralizind-o si scazindu-i increderea ca mai poate face ceva ;
– cu toate ca maninca variat si suficient cantitativ nu a reusit sa mai ia in greutate sa ajunga la greutatea dinainte de operatie ;
– acuza in permanenta o stare de ameteala, plutire, buimaceala mentala, ceea ce a facut-o sa fie dependenta de persoanele din jurul ei atit in efectuarea unor activitati fizice cit si pentru luarea de decizii ;
– declara de multe ori ca nu mai este aceeasi persoana, ca nu se mai simte la fel, ca inainte de operatie .

De asemenea tot dupa operatie a facut tromboflebita profunda picior sting, care a necesitat spitalizare la cardilogie, cu imobilizare la pat si tratament sustinut. A continuat tratamentul recomandat si control periodic timp de 6 luni. In prezent are deseori probleme, piciorul afectat si chiar si celalalt umflindu-se la stat in picioare sau mers pe jos.
In tot acest timp, dupa operatie, a fost consultata de medicul neurolog si se afla in tratament cu betaserc si un alt medicament care contine extract de gingo biloba, a facut analize si investigatii dar care nu au depistat o alte afectiune serioasa care sa-i produca starile descrise mai sus.
Intrebarea mea catre dvs.ar fi daca toate aceste simptome se datoreaza in mare parte operatiei de extirpare a tiroidei, daca tratamentul de substitutie ar trebui sa inlocuiasca 100% hormonii tiroidieni si ce am mai putea face pentru ameliorarea acestor simptome care ii fac viata de zi cu zi foarte grea?
Va multumesc anticipat !

Raspuns:

– eficienta tratamentului de substitutie cu l-tiroxina se apreciaza in primul rand in functie de nivelul TSH, care trebuie mentinut in limite nomale, si doar secundar dupa nivelul FreeT4; monitorizarea doar cu FreeT4 este insuficienta si poate indica in mod fals ca tratamentul este adecvat;

– primul pas este sa se recolteze cele doua analize (TSH si FreeT4) simultan; daca TSH-ul nu este in limite normale, tratamentul cu Euthyrox trebuie ajustat corespunzator (de ex. TSH peste limita superioara – se creste doza, TSH sub limita inferioara – se scade doza) de catre endocrinolog;

– un nivel al FreeT4 usor sub limita inferioara a normalului (11.66) in conditiile tratamentului cu l-tiroxina (T4) sugereaza insuficienta dozei, cu posibile manifestari de hipotiroidie asociate; aceasta suspiciune trebuie confirmata prin analize de laborator, asa cum este descris mai sus;

– tratamentul de substitutie, desi nu inlocuieste perfect functia unei tiroide sanatoase, asigura in marea majoritate a cazurilor nivele normale ale hormonilor tiroidieni;

– este destul de probabil sa coexiste si alte afectiuni in afara de problema tiroidiana care sa explice toate manifestarile pacientei;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

 

5 thoughts on “Răspunsuri la întrebări (502)”

  1. Ghitun Paraschiva

    Bună seara, am făcut analize pentru tiroida si mi-au ești acest rezultat
    Anti-triglobulina 131.91 <4.11
    Si am 3 noduri. Cine poate sa îmi spună dacă trebuie să mă operez? Mulțumesc

  2. Acsinia Luminita

    Buna ziua an urma uniu control endocrinologic mi sa depistat un nodulu la teroida mi sa prescris tratament cu thyrozolde 10 mg si egilok de 25 mg dupa o saptamana de tratament a anceput sa am mancarimi pe piele si sa mi se anroseasca tare pielea ce ma sfatuiti sa fac? ? Dna doctor mia recomandat medicamente din italia sau spania va multumesc

  3. Dr. Claudiu Ţupea

    @ Cristian Moraru

    Din pacate nu stiu in mod direct niciun endocrinolog din Iasi. In general la congrese sunt prezenti endocrinologii de la Spitalul „Sfantul Spiridon”. Oricum, puteti consulta pur si simplu alt endocrinolog din oras.

  4. Cristian Moraru

    Avand in vedere ca la Bucuresti putem ajunge destul de greu, imi puteti recomanda un doctor endocrinolog din Iasi sau numele unei clinici din Iasi, daca este permis in cadrul site-ului dvs. !

  5. Cristian Moraru

    Va multumesc foarte mult pentru raspuns. La ultimele 3 controale efectuate , inclusiv ultimul din luna mai anul curent, mamei mele i s-a efectuat ecografia si doar nivelul FT4, ultimul nivel cel de 11,66 avind ca unitati de masura pg/ml cu valori normale in intervalul 8-22. ( Imi cer scuze ca nu am observat initial ca ultimul nivel FT4 avea alte unitati de masura ). Ne vom adresa din nou medicului endocrinolog pentru efectuarea celor doua anlize simultan pentru ca in felul acesta sa eliminam orice suspiciune de hipotiroidie.
    Inca o data va multumesc pentru raspuns!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.