Răspunsuri la întrebări (503)

Marinela:

Buna seara!
Am 45 ani, sex feminin si am fost operata pe data de 28.04.2011 de gusa polinodulara. Am primit rezultatul anatomiei patologice cu urmatoarele diagnostice:
Diagnostic HP: 1) Carcinom papilar “varianta foliculara” multifocal: focare incapsulate, istmice: 1,6/1,5 cm si 1,4/1 cm
2) Parenchim de fond polinodular, anizofolicular, cu epitelii hiperplazice cu aspect hiperfunctional, sclerohialinoza circumscrisa.
Cod morfologic M: M8340/3
Stadialitate post chirurgicala PT: pT1bm
Stadialitate post chirurgicala PN: pNx
Stadialitate agregara ST: ST1
Grad diferentiere G: G1
alte date de tip prognostic: Rx
Am fost trimisa la un medic oncolog pentru un consult terapeutic sau o programare pentru radiatii cu iod.
Va rog, daca se poate, sa imi spuneti in ce consta acest diagnostic, de ce am fost trimisa la un medic oncolog si daca se poate vindeca cu radiatii de iod (sau in ce consta).
Va multumesc anticicpat!

Raspuns:

– examenul anatomo-patologic arata ca este vorba de un cancer tiroidian diferentiat (forma cea mai comuna) multifocal;

– in situatia dvs este indicat tratamentul cu iod radioactiv pentru a distruge tesutul tiroidian (malign sau benign) ramas dupa operatie; nu sunt necesare alte tratamente oncologice (citostatice sau iradiere conventionala);

– de principiu, sansele de vindecare sunt mari, dar o aprecierea mai exacta nu se poate face doar dupa rezultatul de mai sus; pe larg despre cancerul tiroidian aici;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

1 thought on “Răspunsuri la întrebări (503)”

 1. Buna ziua,

  In urma diagnosticului de ” gusa polinodulara”, mama mea s-a operat in octombrie 2012 la spitalul Parhon unde i-a fost extirpata intreaga glanda tiroida.
  Rezultatul biopsiei a fost urmatorul:1. carcinom papilar multifocal, focar incapsulat ldt 1.8/ 1.5 cm intraparenchimatos si focar intraparenchimatos lst de 0.8/0.7 cm
  2. parenchim de fond cu aspect de adenomatoza anzifoliculara cu epitelii hiperplazice cu aspect marcat hiperfunctional.
  Cod morfologib: M8350/3
  Stadialitate post chirurgicala PT: PT1bm
  Stadialitate post chirurgicala PN : PNX
  Stadialitate agregata ST : ST1
  Grad diferentiere G: G1
  Alte date de tip diagnostic: RX

  Tin sa precizez ca ea este in varsta de 45 de ani, nu avem in familie antecedente de cancer tiroidian, iar ca recomandare/ medicatie i-a fost impus tratament de subsitutie cu euthyrox 100ug/- 1 tb/zi, urmand ca in luna februarie sa inceapa terapia cu iod.De asemenea, inaintea efectuarii terapiei cu iod va trebui sa tina o dieta saraca in iod si la inainte de internare sa faca o serie de analize ( beta HCG, ecografia regiunii cervicale anterioare, dozare TSH si FT4 seric)
  Va rog frumos sa-mi spuneti si alte detalii in legatura cu acest diagnostic( in afara faptului ca este cancer tiroidian), riscuri, evolutie etc.

  Va multumesc anticipat!

  Cu stima. Cristina Tudose

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.