Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Despre categorie

September 26, 2020


Secţiunea de Răspunsuri la întrebări este partea cea mai dinamică a blogului, locul unde în fiecare zi o problemă de patologie tiroidiană este lamurită. Miile de cititori care au primit răspunsuri până acum reprezintă un argument puternic pentru utilitatea acestei idei.

Vă invit să căutaţi în aceste postări, este foarte posibil ca propria dumneavoastră problemă sau îngrijorare să-şi găsească răspunsul. Dacă acest lucru nu se întâmplă, vă rog să adresaţi întrebarea conform regulamentului de aici sau să veniţi la clinică pentru un consult.

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea

Răspunsuri la întrebări (2115)

Ruxandra C:

Buna ziua,

Sunt diagnosticata cu Basedow-Graves din mai 2018. Am luat tratament combinat cand Thyrozol cand Propycil pana in februarie 2020 cand am oprit pentru ca se reglasera analizele. In luna Iunie 2020 simptomele au revenit si TSH a ajuns din nou la valori mici – 0,013 iar Trab a crescut la 2,5. Sunt insarcinata in 9 saptamani si iau 50 mg Propycil pe zi de la inceputul sarcinii, avand acum un TSH de 0,12 si FT3 si T4 fiind in limitele permise. am primit insa un tratament cu Femibion 1 de la ginecologie si am vazut ca acesta contine iod 150 de unitati. Credeti ca ar fi potrivit sa iau acest medicament avand in vedere boala Basedow cu care ma confrunt si faptul ca acesta contine iod? Multumesc

Raspuns:

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (2114)

Ciobanu:

Bună ziua! De curand am facut un control endocrinologic si mi s a pus duagnosticul de :in obs adenom paratiroidian stang inferior. La eco tiroidă a ieșit asa :LTD 3,44/1,57/1,25cm,LTS:3,31/1/1,6cm, subcapsular posterior o formatiune nodulara hipigena relativ omogena, vascularizatie perinodulara de 0,86/1,05/0,61.ecostructura de ansamblu omogena, ecogena vascularizatie moderata. Fara adenopatii laterala cervicala.As vrea sa va intreb daca diagnosticul este pus corect, avand in vedere ca la stres intens e vizibila un pic de gusa si daca este necesita urgent tratament. Mi s a dat de facut analize la calciu toral, PTH25 /oh, vit d, tsh, ft4, creatinina, hemograma, tgo si tgp. Care este parerea dvs. Va multumesc din suflet!

Raspuns:

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (2113)

September 13, 2020

Maria Andreea:

Buna ziua!
Ma numesc Maria, 34 ani si in luna iunie 2020 am fost diagnosticata cu tiroida autoimuna. In familie nu sunt cazuri. De 11 luni incerc sa raman insarcinata si nu am reusit. Va prezint mai jos analizele, in ordine cronologica, in speranta ca ma puteti ajuta.
Data 06.06.2020
Ft 3 – 5,47 ( valori ref 3,1 – 6,8 )
Atpo – 154,82 ( valori ref < 5,61 )
Ft 4 – 18,33 ( valori 12 – 22 )
Tsh – 5,66 ( valori 0,27 – 4,2 )
Diagnostic tiroida autoimuna, tratament Euthyrox 25 mg – 1 zi . Repetare peste 6 saptamani.
Data 01.08.2020
Ft 4 – 27,3 ( valori 12 – 22 )
Tsh – 0,012 ( valori 0,27 – 4,2 )
Diagnostic – probabil episod de hashitoxicoza, dar de masurat Trab ptr diagnostic diferential. Stop Euthyrox. Repetate analize peste 6 saptamani.
Data 24.08.2020
Stiu ca trecusera doar 3 saptamani, dar am efectuat mai multe analize si am zis de curiozitate sa le fac si pe acestea.
Atpo – 239,81 ( valori 0 – 5,61 )
Antitiroglobulina – 176,58 ( valori 0 – 78 )
Ft4 – 0,85 ( valori 0,82 – 1,77 )
Tsh – 1,3181 ( valori 0,27 – 4,2 )
Data 09.09.2020
Trab – 0,86 ( valori < 1,53 )
Ft 4 – 14,9 ( valori 12 – 22 )
Tsh – 9,32 ( valori 0,27 – 4,2 )

Ce parere aveti? De ce sunt asa de mari diferentele ? Ar fi mai bine sa reglez tsh ul si apoi sa incerc sa raman insarcinata?
Multumesc anticipat!
O zi buna!

Raspuns:

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (2112)

Nicoleta Mariana:

Bună ziua Domnul Doctor. În urma cu 5 ani am fost operata de glanda tiroida. Diagnosticul fiind carcinom papilar folicular. În toți acești ani am urmat și terapii cu iod radioactiv. Momentan boala nefiind complet tratata. La 31 de ani as dori sa rămân însărcinată.Momentan doza de eutirox pe care o iau este de 150g 4 zile pe săptămână și 125 celalalte 3 zile. Valoarea tsh fiind de 0.02.întrebarea mea este ce șanse am sa rămân însărcinată. Se poate avea copii și cu cancer tiroidian. Și dacă este vreo șansă să fac o pauza pentru sarcina și următoarea eventuala terapie cu iod. Și dacă sarcina afectează într un fel evoluția bolii și invers. Va mulțumesc din suflet.

Raspuns:

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (2111)

Aeleni Alexandra:

Buna seara! Va rog sa mă ajutați cu un sfat. In urma unei perioade tensionate, cu mult stres, am inceput sa mă simt obosita sa am palpitații și tahicardie. Acestea apar cel mai frecvent dimineața, când mă ridic din pat (dacă mă așez la loc, revine la normal) și după prima masa a zilei (simt că un gol in stomac si senzația de plin).
Mi-am făcut analizele și singurele valori modificate sunt la FT3 (4,04). TSH(1,77) FT4 (0,87)
Va rog sa mi spuneți dacă sunt motive de îngrijorare și unde sa mă intrepr? Mulțumesc mult!

Raspuns:

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (2110)

Barbu Cosmin Ionut:

Buna ziua,
Am o fetita de 11 ani care pe fondul unei perioade de crestere accelerata i-au aparut niste vergeturi deasupra unu genunchi si pe fese. Am mers la un endocrinolog care ne-a recomandat o serie de analize. Le-am facut azi si am ramas inmarmurit si distrus psihic.
TSH 1,817 interval 0,28 – 4,3
FT4 0,83 interval 0,89 – 1,37
TPO 276,28 interval <5,61
Anti-tiroglobulina 172,81 interval 200
Calciu ionic 4,09 interval 4,2 – 5,2
Calciu total 10,2 interval 8,8 – 10,8
Vitamina D 19,5 interval optim >30,
PTH 32,4 interval 11 – 67
Cortisol seric 9,4 antemeridian interval 3,7 – 19,4
Avem programare la endocrinolog insa va rog sa ma ajutati cu o opinie deorece simt ca imi pierd mintile. Va fi ok copilul meu? Cit ii va dauna afectiunea in viitor? Ce putem face pentru ea?

Raspuns:

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (2109)

September 5, 2020

Elena Vladulescu:

Buna ziua dle doctor. Am 39 ani si sunt insarcinata(a treia sarcina) in 8 saptamani. Am boala Hashimoto in tratament de substitutie de aprox 15 ani.Am repetat tsh si valoarea acestuia este de 7.84. Ult analiza tsh efectuata in dec 2019 a fost de 0.78. Schema de euthyrox actuala este de 100 mg de luni pana miercuri si 75 mg de joi pana duminica. Va rog sa imi spuneti ce tb sa fac pt reglarea tsh deoarece ma tem pt sanantatea bebelusului. Va multumesc!

Raspuns:

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (2108)

Florentina:

Buna ziua,

Am tiroida autoimuna Hashimoto.
Iau Euthyrox , 5 zile 100 μg si 2 zile 75 μg.
Analizele sunt urmatoarele ( luna august) :

-ANTICORPI ANTI-TIROGLOBULINA : 13,9 (val ref UI/ mL <=115 )
-ANTICORPI ANTI-TPO ( ATPO ) :3,84 ( val ref IU /mL <5,61 )
-FT3 (TRIIODOTIRONINA LIBERA) :3,92 ( val ref pmol/L 3.1 – 6.8)
-FT4 (TIROXINA LIBERA): 18,7 ( val ref pmol/L 12-22 )
-TSH : 0.665 (val ref μUI/ mL 0.27 – 4.2 )

Dupa analize mi s-a recomandat urmatoarea doza : 5 zile 100 μg si 2 zile 50 μg , ce parere aveti despre noul dozaj conform analizelor? Si la cat timp ar trebui repetate acestea?

Va multumesc anticipat!

Raspuns:

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (2107)

Mioara Nistor:

Bună ziua. Este prima dată când apelez la sfaturile dv. Sant diagnosticata cu tiroida hashimoto si iau Eutyrox de 100. La recomandarea medicului am facut analize . Rezultate:
ATPO<1000
FT4- 1.33(Val ref 0.8-1.9)
TSH- 0.008 (Val ref 0.4 -4)
Va rog o parere .
Multumesc

Raspuns:

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Ecografia glandei tiroide

September 3, 2020

I. Ce este ecografia?

O metodă medicală de a produce imagini ale țesuturilor și organelor utilizând proprietățile undelor sonore. Frecvențele folosite sunt atât de înalte încât urechea umană nu le poate percepe, de aceea se numesc ultrasunete, iar metoda mai e numită uneori ultrasonografie.

Este o investigație neinvazivă (niciun instrument nu penetrează pielea sau mucoasa), care necesită un aparat complex, numit ecograf. Acesta include sonda, adică  componenta care vine în contact cu pielea, panoul de comandă, ecranul pe care se vizualizează imaginile și o unitate centrală care asigură procesarea acestora.


Samsung H60 – ecograful pe care lucrez la Medicover

Un mare număr de țesuturi și organe sunt accesibile ecografic: organele abdominale (ficat, colecist, splină, pancreas, rinichi), pelvine (uter, ovare, prostată, vezică urinară), inima, venele și arterele superficiale și profunde (dar nu cele de calibru redus), mușchi, ligamente, ganglioni limfatici, etc. Și, desigur, tiroida.

Avantajele principale ale ecografiei sunt:

  1. larga disponibilitate a aparatelor
  2. usurința examinării, care de cele mai multe ori nu necesită vreo pregatire anume a pacientului
  3. absența iradierii sau a oricărui alt efect advers, cu posibilitatea repetării de câte ori e nevoie
  4. capacitatea de a obține rapid informații care pot tranșa diagnosticul
  5. costul relativ scăzut (cel puțin comparativ cu computerul tomograf sau RMN);

II. Care e rolul ecografiei în investigarea tiroidei?

Ecografia face parte, în majoritatea cazurilor, împreună cu anamneza, palparea și testele de laborator, din evaluarea inițială a pacientului cu suspiciune de boala tiroidiană. Altfel zis, este un element esențial, care nu poate lipsi din arsenalul de investigații.

Ecografia tiroidei ne oferă informații imediate și, de cele mai multe ori, complete, privind:

Acuratețea și nivelul de detaliu obținut este incomparabil superior simplei palpări.

Este important de precizat, totuși, că ecografia NU e necesară în toate situațiile și, în orice caz, nu la fiecare revenire la endocrinolog pentru monitorizarea unei afecțiuni tiroidiene. De asemenea, uneori trebuie completată cu alte investigații imagistice sau funcțional-imagistice.

III. Cine poate efectua o ecografie de tiroidă?

Toți medicii specialiști endocrinologi și radiologi au, prin rezidențiat, competența de face această investigație. În afara acestora, medicii de alte specialități pot obține, în urma unui curs de perfecționare urmat de examen, un atestat care le dă dreptul sa efectueze (și) ecografii de tiroidă.

  Cu toate astea, și am susținut acest lucru de mai multe ori, cel mai potrivit medic care sa vă facă o ecografie de tiroidă ramâne endocrinologul. Acesta deține nu doar abilitatea de a efectua investigația propriu-zisă, dar are și cunoștințele necesare despre patologia tiroidiană care îi permit să interpreteze în mod corect imaginile de pe ecran, nu doar să le descrie.

IV. Ce ne poate arăta ecografia de tiroidă?

A. Aspectul tiroidian normal – cei doi lobi, drept și stâng, uniți prin puntea numită istm. Într-un scenariu destul de frecvent întalnit, ecografia poate ajuta la excluderea rapidă a unei cauze tiroidiene pentru anumite simptome resimțite la nivelul gâtului. Clasicul „nod in gât” NU asociază aproape niciodată modificări ecografice la nivelul tiroidei. La fel, senzația de sufocare și disconfortul la înghițit, mai ales când apar la stres psihic.

Aspect ecografic normal. Cei doi lobi clar vizibili, cu dimensiuni, structură și vascularizație normale.

B. Anomaliile de dezvoltare ale tiroidei – pot merge de la lipsa formării unui lob, la situarea ei într-o poziție anormală și până la absența completa a acestei glande.


Lob tiroidian drept prezent, normal ecografic – oval roșu. Lob tiroidian stâng absent, loja stânga liberă – oval galben.


Mixedem congenital cu absența tiroidei de la nivelul gatului. Prezintă doua mici chisturi acolo unde ar fi trebuit să se afle lobul stâng. Acest pacient urmează tratament de substituție permanent, început de la momentul diagnosticului, la vârsta de 3 ani.

C. Boli inflamatorii ale tiroidei

Aspectul tipic de tiroidită autoimună (Hashimoto), cu modificarea evidentă a întregii tiroide, care devine mai hipoecogenă (întunecată) și neomogenă în comparație cu imaginea de tiroidă normală.

Boala Basedow-Graves. Aspectul se suprapune parțial cu cel de tiroidită autoimună, dar e ceva mai putin întunecat, iar vascularizatia e mai intensă (petele din partea dreaptă a imaginii).

Tiroidita subacută, una din puținele boli tiroidiene care se manifestă cu durere la nivelul gâtului. Zonele mai întunecate (ovaluri galbene) corespund cu inflamația mai intensă și cu ariile unde durerea e resimțită mai puternic.


D. Nodulii tiroidieni

Ecografia este investigația care nu poate să lipsească din evaluarea medicală a nodulilor tiroidieni. De la mici formațiuni milimetrice, nepalpabile, până la guși nodulare gigante, toate necesită o examinare ecografică. Este, de altfel, în marea majoritate a cazurilor SINGURA investigație imagistică necesară.

O ecografie efectuată de un endocrinolog cu experiență poate liniști rapid un pacient în privința unor noduli banali, benigni.

Invers, anumite aspecte ecografice pot alerta medicul și ridica suspiciunea sau chiar certitudinea unui cancer tiroidian, cu trimiterea neîntârziată către chirurgie. Dupa operația de cancer tiroidian, ecografia de regiune cervicală este metoda imagistică cea mai utilizată pentru detectarea unei eventuale recidive.

Nodulii tiroidieni cu diametrul maxim sub 10 mm se numesc micronoduli. Cei care au 10 mm si peste, macronoduli.

Micronoduli tiroidieni (indicați prin săgețile galbene) cu aspect tipic benign – o descoperire ecografică extrem de frecventă.

Macronodul predominant chistic – adică are lichid la interior. Acestea sunt aproape întotdeauna formațiuni benigne, dar pot pune probleme dacă au dimensiuni mari. În cazul de mai sus, pacientul a necesitat operație, iar nodulul a fost confirmat ca benign.

Formațiune tiroidiană solidă, dar cu aspect ecografic ce sugerează un nodul benign. Cu toate astea, în funcție de dimensiuni, puncția cu ac subțire poate fi indicată. În acest caz s-a efectuat și a confirmat natura benignă a nodulului.

Gușa polinodulară – multipli noduli, cu aspect și dimensiuni diferite. În măsura posibilului, fiecare ar trebui evaluat, cu accent pe cei cu eventuale elemente de suspiciune.

Cele 3 imagini de mai sus sunt de la aceeași pacientă. Cei mai mulți noduli au ecostructură mixtă, dar in prima imagine se poate observa și un nodul cu calcificări.

Macronodul de lob drept, cu aspect suspect și dimensiuni semnificative. Din fericire, puncția cu ac subțire a arătat natura sa benignă.

Recidivă nodulară în loja dreaptă după o intervenție incompletă de îndepărtare a tiroidei. Imaginea prezintă același rest în două incidențe.

Focar de carcinom medular tiroidian cu aspect ecografic tipic: intens hipoecogen, prost delimitat, cu calcificări. Pacientul a fost operat, cu evoluție bună postoperator.

Cancer tiroidian foarte agresiv (anaplastic) apărut la 2 ani după tratamentul complet și corect al unui carcinom papilar (forma comună și, în general, curabilă de cancer tiroidian). Evoluția a fost, din păcate, extrem de rapidă, fără răspuns la tratament.

Limfom tiroidian – tumoră malignă foarte rară, de mari dimensiuni, cu evoluție rapidă. Pacientul a răspuns bine la tratamentul citostatic inițial.


E. Ganglionii limfatici ai gâtului

La nivelul gâtului există un mare număr de ganglioni limfatici, cu rol în apărarea imunitară. Marea majoritate a acestora, atunci când sunt identificați ecografic, sunt adenopatii (ganglioni limfatici măriți) inflamatorii, banale, benigne. Cu toate astea, cancerele tiroidiene metastazează adesea la nivelul ganglionilor limfatici și identificarea acestora este extrem de importanta deoarece schimbă amploarea operației și prognosticul.

Ganglioni limfatici cu aspect tipic inflamator, fără semnificatie patologică în sine.


Metastază ganglionară de carcinom tiroidian papilar – intens hipoecogenă, imprecis delimitată, cu multiple calcificări la interior.


Metastaze ganglionare de carcinom tiroidian.


Trei metastaze ganglionare ale limfomului tiroidian din imaginea de mai sus.


V. Concluzie

Ecografia contribuie, de multe ori decisiv, la stabilirea unui diagnostic corect în patologia tiroidei și este esențială în monitorizarea multora din afecțiunile acestei glande. Condiția principală, mai ales în cazurile dificile, este ca investigația să fie realizată de un medic cu experiență, de preferat endocrinolog, care sa aibă cât mai multe ecografii de tiroidă efectuate, eventual într-un centru de referință.


TOATE imaginile ecografice din acest articol sunt din arhiva personală, de la pacienți evaluați și tratați de-a lungul anilor. Copierea și utilizarea acestora în orice condiții sunt interzise.