Despre categorie


Secţiunea de Răspunsuri la întrebări este partea cea mai dinamică a blogului, locul unde în fiecare zi o problemă de patologie tiroidiană este lamurită. Miile de cititori care au primit răspunsuri până acum reprezintă un argument puternic pentru utilitatea acestei idei.

Vă invit să căutaţi în aceste postări, este foarte posibil ca propria dumneavoastră problemă sau îngrijorare să-şi găsească răspunsul. Dacă acest lucru nu se întâmplă, vă rog să adresaţi întrebarea conform regulamentului de aici sau să veniţi la clinică pentru un consult.

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea

Despre categorie Read More »

Cuprinsul categoriei

Cuprinsul categoriei Read More »

Răspunsuri la întrebări (1316) + câteva clarificări

Acest raspuns este O EXCEPTIE de la regulile blogului, dar cred ca e nevoie de scurte lamuriri, atat din punct de vedere medical, cat si privind rostul si rolul acestui site.

miau_nella:

Postat pe 2015/04/24 la 11:03 am

I.De ce nu mentionati si faptul ca seleniul ajuta la scaderea ATPO?
Aici sunt doua articole care precizeaza si sursele studiilor care demonstreaza asta: http://jeffreydachmd.com/hashimotos-thyroiditis-and-selenium-part-one-by-jeffrey-dach-md/

si

https://faragluten.wordpress.com/2011/05/13/administrarea-de-selenometionina-in-tiroidita-autoimuna-hashimoto/.

Si un blog cu povestea cuiva caruia Hashimoto i-a intrat in remisie dupa tratamentul cu seleniu si vitamina E:http://hopeforhashimotosdisease.blogspot.ro/2011/04/hop-skip-and-jump-ahead.html (blogul merita citit cap-coada)

II.De asemenea si dieta fara gluten ajuta.
Si niste studii care deomnstreaza o legatura intre boala celiaca si Hashimoto:
1)“A 2010 study in the Journal of Pediatrics found that 11 of 15 children with celiac disease who had elevated thyroid-stimulating hormone levels at diagnosis with celiac saw these numbers normalize after 12 to 18 months on a gluten-free diet.13 The Naiyer study noted that among people with celiac disease, significantly more people have thyroid antibodies before going gluten free than after (37.5% vs. 4.4%). The study also showed a positive correlation between anti-tTG and thyroid antibody titers in patients with active celiac disease.13 The only way to reduce anti-tTG levels is to eat a gluten-free diet. These studies suggest that a gluten-free diet has the potential to improve thyroid function by reducing autoimmune reactions in the body.”

(http://www.todaysdietitian.com/newarchives/110310p52.shtml)

2)”Several studies show a strong link between AITD (both Hashimoto’s and Graves’) and gluten intolerance. [1, 2, 3, 4, 5] The link is so well-established that researchers suggest all people with AITD be screened for gluten intolerance, and vice versa.
What explains the connection? It’s a case of mistaken identity. The molecular structure of gliadin, the protein portion of gluten, closely resembles that of the thyroid gland. “
(http://chriskresser.com/the-gluten-thyroid-connection/)

Si un articol: https://www.hashimotoshealing.com/is-it-ok-to-be-almost-gluten-free/.

Si un forum unde mai multe persoane spun ca le-au scazut anticorpii dupa regimul fara gluten: http://www.celiac.com/gluten-free/topic/100168-thyroid-antibodies-have-disappeared/

si aici comunitate.desprecopii.com/forums/topic/64815-tiroida-tsh-mare/page-6
si

comunitate.desprecopii.com/forums/topic/64815-tiroida-tsh-mare/page-7

comentariile lui mirivili.

Si de la noi… citez: ” in momentul de fata tiroida mea nu mai este hipervascularizata si nici nu mai are zone hipoecogene, hormonii tiroidieni si TSH-ul sunt normale, nivelul anticorpilor a scazut”

(https://faragluten.wordpress.com/2011/03/15/eu-si-tiroidita-autoimuna-hashimoto/)

si inca o sursa: “La finalul verii, dupa 3 luni fara tratament, aveam hormonii la valori perfecte. In primavara dinainte inca aratau ca aveam hipotiroidism. De atunci, de cate ori mi-am facut analizele, au iesit bune. ” (dupa 3 luni fara eutirox insa cu dieta fara gluten, seleniu si vitamina D)

(alexcreste.blogspot.ro/2013/07/despre-hipotiroidism-tiroidita.html)

Si ambele au reusit asta prin dieta fara gluten, seleniu sivitamina D. Studiile(http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23337162 si) arata ca exista o legatura intre bolile autoimune si o cantitate scazuta de vitamina D care e fte necesara sistemului imunitar.

Si citez de pe primul blog:”Obiectivul medicilor romani e sa mentina TSH in limite normale, nu sa te faca pe tine sa te simti mai bine.” A

Asta am observat si eu mi s-a prescris eutirox si cam asta e desi ma doboara efectiv starea de oboseala si am capacitatea de concentrare fte redusa insa medicina alopata nu cunoaste alt raspuns pt aceasta stare de oboseala deci ma vad nevoita sa caut si alte surse de informare.

III.Si din proprie experienta am incercat dieta fara gluten(am evitat : grau secara, orz, ovaz ..desi unii zic ca nu contine gluten exista specii conaminate din cate a minteles si atunci n-am consumat nici ovaz). Si am mai luat seleniu 200 mcg cu vit E 400 ui si vitamina D (Alfa D3) de 0.5 mcg de doua ori pe zi. In 7 saptamani mi-au scazut anticorpii ATPO de la 1414 UI/ml la 558 UI/ml si anti-tiroglobulina de la 73.3 UI/ml la 22.5 UI/ml. Si mai iau si un tratament homeopat de la dr imunolog.. nu stiu daca am voie sa ii spun numele.

Insa dupa inca 4 saptamani am refacut analizele dar de data asta au stagnat … ATPO a scazut de la 558 doar la 536 si anti-tiroglobulina a crescut la 25UI/ml. Insa intre timp am cumparat pasta de dinti mentolata(contraindicata in tratamantul homeopat)…deci e posibil sa fie de la asta problema. Intr-o luna o sa vad ce se mai intampla.
Mai mult despre experienta mea cu research-ul pt Hahsi am scris pe acest forum:http://www.kudika.ro/comunitate/forum/view_topic/37405/tiroidita-autoimuna/tiroidita-autoimuna-pagina-7.html

Postat pe 2015/04/24 la 5:43 pm

De ce nu aprobati comentariile ce le-am pus?
Macar daca tot monopolizati acest domeniu web, lastai posibilitatea ca oamenii sa afle si alte metode de tratament in afara de vesnicul Eutirox care nu rezolva problema!

Raspuns:

Comentarii in tonul celor de mai sus au mai fost postate recent pe site si au primit un raspuns la rubrica de comentarii (http://tiroida.ro/?p=617 – a se vedea primele comentarii din josul paginii).

Reiau aici ca nu e vorba de vreo cenzura: sistemul automat de protectie impotriva spamului opreste publicarea directa a comentariilor care contin link-uri (legaturi catre un alt site). De cele mai multe ori acestea sunt comentarii  postate automat, fara nicio legatura cu tema blogului si care fac reclama pentru diverse produse sau servicii. Sistemul opreste zilnic sute de astfel de comentarii false sa apara pe blog. Atunci cand am timp sa verific, dau drumul la publicare comentariilor trimise de cititori reali.

Acum, legat de seleniu si anticorpii din tiroidita autoimuna: exista cateva studii serioase care arata ca anticorpii din aceasta boala pot scadea sub tratamentul cu seleniu. Pe de alta parte NU este inca dovedit ca asta schimba evolutia bolii, necesarul sau nevoia de levotiroxina.

Pentru multi pacienti, valorile foarte crescute ale ATPO si ATGL (anticorpi anti-tiroglobulina) sunt impresionante si  de aceea par a fi cel mai important parametru de laborator al bolii. In aceasta logica, scaderea acestor nivele crescute de anticorpi ar arata tratamentul (mai) eficient al bolii. In realitate, acesti anticorpi sunt utili in cele mai multe cazuri doar la diagnosticul bolii. Eu am intalnit cazuri de titoidita autoimuna si deficit sever de hormoni tiroidieni cu anticorpi in limite normale sau doar usor crescuti, precum si pacienti cu valori foarte mari ale ATPO si ATGL si teste de functie tiroidiana normale (TSH, FT4, T3) care se simt perfect si care sunt in aceasta situatie de ani de zile.

Boala celiaca este o afectiune autoimuna, la fel ca si tiroidita Hashimoto. Din acest motiv cele 2 afectiuni se pot asocia la acealsi individ. La fel ca mai sus, scaderea valorii ATPO si ATGL ca urmare a dietei fara gluten NU inseamana ca evolutia pe termen lung a tiroiditei este influentata.

Cateva lucruri despre TIROIDA.ro, link-urile postate in comentariu si informatiile medicale de pe internet:

1. eu sunt medic endocrinolog (nu „naturopat”, „specialist in medicina alternativa”, homeopat, etc) si ma ocup in mod direct de multi pacienti cu probleme tiroidiene, iar cele scrise de mine pe blog reflecta formatia si experienta mea medicala;

2. stiu ca internetul este locul libertatii absolute de opinie, dar in acealsi timp sunt convins ca nu toate parerile au aceeasi greutate, mai ales cand vorbim de sanatate; in acest context, cand exista tratatate medicale de sute si mii de pagini unde functionarea normala si patologica a sistemului endocrin este descrisa pana la detaliu de gena si molecula, scrise de oameni care isi dedica viata studierii acestor lucruri si care, CEL MAI IMPORTANT, trebuie sa prezinte DOVEZI cand afirma ceva, eu nu doar ca nu pot, dar nici nu am dreptul moral sa pun informatia medicala reala pe acelasi palier de discutie cu parerile postate pe forumuri sau diverse alte site-uri;

3. in domeniul medical al zilelor noastre, schimbarile importante in recomandarile de tratament se fac doar dupa ce studii stricte efectuate pe numere mari de bolnavi DEMONSTREAZA matematic si statistic un beneficiu; se exclud astfel exceptiile, efectul placebo, etc; din punct de vedere medical, testimonialele si „experienta personala” cu o boala sau un tratament NU pot avea valoare si ar fi o mare greseala ca un doctor sa faca recomandari pe baza lor;

4. o sa spun doua lucruri pe care sunt sigur ca pacientii de buna credinta cu tiroidita autoimuna le vor intelege si aproba: a) sa suferi de o boala NU te face expert in acea problema si b) marea majoritate a pacientilor cu hipotiroidie tratatati cu levotiroxina (Euthyrox/L-Thyroxin) se simt foarte bine sub tratament; este adevarat ca pentru o minoritate acest tratament nu este complet satisfacator, iar o alta parte au simptome cauzate de alte probele necunoscute/nediagnosticate;

5. domeniul web tiroida.ro a fost achizitionat de mine in 2009 conform legilor in vigoare; sunt convins ca sunt destui care ar fi dorit ca la aceasta adresa sa existe un altfel de site, poate chiar un mic focar de „informatie medicala alternativa” privind bolile tiroidiene, eventual si cu o componenta comerciala; acum, chiar daca eu am „monopolizat” acest domeniu web, nimic nu va opreste sa „monopolizati” si dvs unul unde sa va expuneti experienta dobandita pe internet si „sa lasati posibilitatea ca oamenii sa afle si alte metode de tratament in afara de vesnicul Eutirox (sic!) care nu rezolva problema!„;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea

Răspunsuri la întrebări (1316) + câteva clarificări Read More »

Răspunsuri la întrebări (2570)

Georgeta:

Am 56 de ani și am tiroidita autoimuna iau eutirox de 50 de 4 ani acum o luna am făcut un rmn la coloana și mia ieșit un chist la glanda în partea dreapta ce ar fi de făcut
Va mulțumesc

Răspuns:

  • dacă examenul RMN efectuat pentru altă patologie (în cazul dvs de coloană vertebrală) a descris un nodul (chistic) tiroidian, următorul pas trebuie să fie o ecografie de tiroidă, efectuată de un medic cu experiență în examinarea acestui organ;
  • ecografia va descrie în detaliu formațiunea menționată la RMN, fiind esențială în stabilirea atitudinii față de aceasta; dacă e vorba de un chist simplu (adică nodul carte conține doar lichid), dimensiunile nu sunt foarte mari (sub 3-4 centimetri) și nu produce simptome, monitorizarea este în general suficientă;

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea 

Consultații și ecografii: MEDICOVER (programări la 021 98 96), SANADOR (programări la 021 96 99) și Sphera Clinic (programări la 0751 92 92 92 / 031 00 50 333)

Răspunsuri la întrebări (2570) Read More »

Răspunsuri la întrebări (2569)

Denisa:

Bună ziua, Numele meu este Denisa 26 de ani operata în Februarie 2024 de Carcinom Papilar cu metastaza în 2 ganglioni.
În aprilie 2024 Am luat o pastila de Iod Radioactiv. Acum am oprit tratamentul și mi sau recoltat analizele pentru tiroglobulina. Tiroglobulina fiind 3.01 ng/ml.
La ecografie nu se vad resturi tiroidiene.
Întrebarea ar fi este necesar de încă o doza de Iod Radioactiv?
Mulțumesc!

Răspuns:

  • acest nivel al tiroglobulinei, în contextul (1) întreruperii tratamentului (deci cu un TSH de cel puțin 30 µUI/ml), (2) cu anticorpi anti-tiroglobulină în limite normale și (3) ecografie cervicală negativă, vă încadrează într-un răspuns nedeterminat la tratamentul cu iod; 80-85% din pacienții cu această încadrare au o evoluție bună pe termen lung;
  • din acest motiv, de regulă, în aceste cazuri se recomandă monitorizarea, cu administrarea unei alte doze de iod radioactiv dacă nivelul tiroglobulinei sau al anticorpilor anti-tiroglobulină crește sau se confirmă imagistic reapariția bolii (eventual confirmat prin puncție);

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea 

Consultații și ecografii: MEDICOVER (programări la 021 98 96), SANADOR (programări la 021 96 99) și Sphera Clinic (programări la 0751 92 92 92 / 031 00 50 333)

Răspunsuri la întrebări (2569) Read More »

Răspunsuri la întrebări (2568)

Trif Ana:

Buna ziua,
In urma cu o luna am fost depistată cu Boala Graves, hipertiroidism, unde am avut următoarele analize:
TSH (hormon hipofizar tireostimulator bazal)
0,015 μUI/mL (0,5500 – 4,7800)
0,015 mUI/L (0,5500 – 4,7800)

FT4 (tiroxina liberă)
2,15 ng/dL (0,89 – 1,76)
27,74 pmol/L (11,45 – 22,65)

Ac. anti tireoperoxidază (TPO)
435,6 UI/mL (< 60,0)

Anti receptor TSH (TRab) 4-UI/L

Am urmat tratament cu TYROZOL 5 mg – 2 săptămâni 1 tb diminetat/ 1 tb seara, apoi o tableta seara
seleniu- 1 tb/zi- o luna, apoi 1 tableta 10 zile pe luna
Magneziu – 1 tb/zi- o luna, apoi 1 tableta 10 zile pe luna
Vit D3+K2 FORTE- 2 pic/zi 3 luni, apoi 1 pic/zi

După o luna de tratament am refăcut analizele :
Anti receptor TSH (TRab) 3-UI/L
TSH- < 0.005 μUI/mL (0.27 – 4.2)
FT4 ( Tiroxina libera )- 15.2 pmol/L ( 12 – 22)
Anti-TPO (Anti – tiroidperoxidaza)- 61.1 UI/mL < 34

Am observat ca TSH-ul a scăzut deși am fost pe tratament. Sa fi fost tratamentul cu tyrozol in dozaj prea mic?
Daca puteți sa ma ajutați cu o părere.

Multumesc

Răspuns:

  • dacă cele două seturi de analize au fost făcute la laboratoare diferite, diferența dintre valorile TSH este cel mai probabil explicată de metodele și/sau kit-urile diferite folosite, NU de o scădere reală; când tratăm hipertiroidia, în funcție de durata bolii și de severitate, poate dura mai multe luni până când TSH-ul se normalizează, chiar dacă tratamentul cu Thyrozol este corect și funcționeză;
  • normalizarea valorii FT4 este un semn bun, mai ales dacă se asociază cu ameliorarea sau dispariția simptomelor; ar fi fost utilă și măsurarea concentrației de T3 (T3 total) odată cu celelalte teste;
  • într-adevăr, o doză de Thyrozol de 5 mg/zi este mică și uneori se dovedește insuficientă; cu toate astea, vă încurajez să urmați indicațiile medicului dvs, evoluția testelor de laborator va arăta dacă e nevoie de mai mult;

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea 

Consultații și ecografii: MEDICOVER (programări la 021 98 96), SANADOR (programări la 021 96 99) și Sphera Clinic (programări la 0751 92 92 92 / 031 00 50 333)

Răspunsuri la întrebări (2568) Read More »

Răspunsuri la întrebări (2567)

Valentina:

In cazul nostru avem:dupa tiroidectomie totala carcinom folicular slab diferentiat 15%.Dupa prima terapie de radioiodioterapie ca au fost captate in 5 zone toate in jurul tiroidei adica erau ramasite dupa intervent.Pe parcurs facand analize de control si alte PET Scintigrafie ecogravie sunt de 3 ani negative dat marcherul tumoral creste inverosiml.Adica valoarea in Italia dupa inlaturarea glandei ar trebui sa fie 0,1dar este acum de 10.000.La a 2-a terapie de iod nu a fosct captate nici intr-o zona.Celelante valori sunt bune .Eutirox in toate zilele de 125.La ce ne putem astepta co asa valori inalte de tiroglobulina.Metastazi ne gandim toti.Dar de ce PET -Scintigrafia e negativa?Va multumesc

Răspuns:

  • din ce am înțeles din postarea dvs, pentru că sunt și câteva aspecte neclare, a fost vorba de un carcinom tiroidian folicular cu o componenta de 15% de carcinom slab diferențiat;
  • carcinomul folicular este una din formele diferențiate de cancer tiroidian, cu răspuns la iodul radioactiv și evoluție bună în majoritatea cazurilor; pe de alta parte, carcinomul tiroidian slab diferențiat este mai agresiv și de regulă NU captează iodul radioactiv, motiv pentru care nu este distrus de acest tratament și nici nu apare pe scintigrafie;
  • o valoare a tiroglobulinei de 10 000 ng/ml, cu anticorpi anti-tiroglobulină în limite normale, arată în acest caz prezența unor metastaze (probabil la nivelul mai multor organe și țesuturi);
  • următorul pas, dacă nu s-a făcut deja, ar trebui să fie un PET-CT cu FDG (fluorodeoxiglucoză); în postarea dvs apare PET-scintigrafie, NU există o astfel de investigație, avem fie PET, fie scintigrafie;
  • dacă s-a făcut PET-CT cu FDG și nu s-au descris captări sugestive pentru metastaze, acestea ar trebui căutate prin metode imagistice (CT, RMN) și cu ajutorul scintigrafiei osoase (care e diferită de scintigrafia cu iod radioactiv);

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea 

Consultații și ecografii: MEDICOVER (programări la 021 98 96), SANADOR (programări la 021 96 99) și Sphera Clinic (programări la 0751 92 92 92 / 031 00 50 333)

Răspunsuri la întrebări (2567) Read More »

Răspunsuri la întrebări (2566)

Otilia Grigore:

Buna ziua! Daca iau accutirox trebuie sa astept 30 minute, sau nu? Un medic endocrinolog mi-a spus ca pot sa-l pun in cafea sa- l beau. Multumesc

Răspuns:

  • comparativ cu Euthyrox, Accu-Thyrox are avantajul absorbției mai puțin influențate de alimente; cu toate astea, în mod optim, ar trebui luat tot pe stomacul gol, fără a mânca 30 de minute după aceea;
  • dacă aceste condiții sunt greu de îndeplinit, se poate administra imediat înainte de micul dejun; pe același principiu, probabil că acest medicament se poate pune și în cafea (oricum se amestecă în stomac dacă o beți imediat după); în orice caz, testele de funcție tiroidiană (TSH și FT4) trebuie repetate după 6-8 săptămâni de la inițierea Accu-Thyrox sau de la orice modificare a dozei sau a modului de administrare; în funcție de rezultate, poate fi nevoie ca medicul să ajusteze doza;

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea 

Consultații și ecografii: MEDICOVER (programări la 021 98 96), SANADOR (programări la 021 96 99) și Sphera Clinic (programări la 0751 92 92 92 / 031 00 50 333)

Răspunsuri la întrebări (2566) Read More »

Răspunsuri la întrebări (2565)

Simona A.:

Va mulțumesc frumos pt ajutor.Din păcate de cate ori am făcut pauza de 2 săptămâni pt a merge la Cluj pt iod radioactiv,deși tsh și Tg avea o valoare mare ,nu am avut captare de iod niciodată la scintigrafie

Răspuns:

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea 

Consultații și ecografii: MEDICOVER (programări la 021 98 96), SANADOR (programări la 021 96 99) și Sphera Clinic (programări la 0751 92 92 92 / 031 00 50 333)

Răspunsuri la întrebări (2565) Read More »

Răspunsuri la întrebări (2564)

Simona B.:

Buna ziua
Masajul cosmetic la nivelul gatului (pentru drenaj limfatic) efectuat in cadrul tratamentelor faciale cosmetice/de relaxare la saloane specializate este permis in cazul pacientilor cu carcinom papilar cu metastaze ganglionare insa cu tg/atg nedetectabile (adica vindecat)?
Multumesc!

Răspuns:

  • în esență, se va evita masajul dacă sunt prezente metastaze ganglionare la nivelul gâtului, mai ales dacă sunt mari și dureroase sau sensibile la atingere;
  • NU există asemenea contraindicație dacă acestea au fost îndepartate chirurgical și/sau distruse cu iod radioactiv, aspect confirmat prin ecografie; cu atât mai mult nu e interzis masajul la nivelul gâtului dacă pacientul este declarat complet vindecat;

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea 

Consultații și ecografii: MEDICOVER (programări la 021 98 96), SANADOR (programări la 021 96 99) și Sphera Clinic (programări la 0751 92 92 92 / 031 00 50 333)

Răspunsuri la întrebări (2564) Read More »

Răspunsuri la întrebări (2563)

Simona A.:

Buna seara .Numele meu este Simona și am 39 ani ,in 2013 am fost operata de carcinom papilar tiroidian. Ulterior a urmat iod radioactiv câteva ședințe,dar fara răspuns.Am fost operata in 2014 de metastaze ganglionare.Au urmat iar ședințe de iod fara rezultat ,Tg tot mai mult creștea ,iar în 2018 am făcut 33 de ședințe de radioterapie in Germania pt o metastaza pe zona sternului neoperabila .Eu iau că și tratament L_thyroxin Henning 125 ,3 zile și 150 4 zile pe săptămână. In acest moment Tg FARA pauza de tratament este 0.0408 valoare de referință la Synevo pacienți fara tiroida 0.04 .Ar trebuii sa fac pauza 2 săptămâni pt a afla adevărata valoare a Tg – ului ? TG creste in caz de metastaze indiferent de zona unde este localizata ? Va mulțumesc anticipat!

Răspuns:

  • un nivel al tiroglobulinei doar detectabil (0.0408 ng/ml față de 0.04 ng/ml care e limita de detecție a laboratorului) sub L-Thyroxin este încurajator; este adevărat, în special într-un caz mai complicat, evaluarea pe întrerupere poate da informații mai clare; de regulă, se oprește levotiroxina timp de 3 săptămâni, astfel încât TSH-ul să ajungă cel puțin la o valoare de 30 µUI/ml; odată cu recoltarea markerilor, în mod optim, ar trebui efectuată și o scintigrafie (gât + corp întreg), mai ales dacă la evaluările precedente metestazele restante au captat iodul radioactiv;
  • da, tiroglobulina reflectă prezența de țesut tiroidian malign (după multiple doze de iod radioactiv putem presupune că toate celulele tiroidiene benigne au fost distruse, fiind mai sensibile) INDIFERENT unde e localizat; însă, dacă celulele maligne de la nivelul uneia sau mai multor metastaze devin mai puțin diferențiate pe parcursul bolii (adică seamănă din ce în ce mai puțin cu celula tiroidiană normală din care provin), își pot pierde parțial sau total capacitatea de a produce tiroglobulină și acesta nu mai e un indicator de încredere; ne dăm seama de acest fenomen atunci când tumora (metastaza) crește (la ecografie/CT/RMN/PET-CT), iar valorile tiroglobulinei nu „țin pasul” (scad, rămân stabile sau cresc nesemnificativ);

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea 

Consultații și ecografii: MEDICOVER (programări la 021 98 96), SANADOR (programări la 021 96 99) și Sphera Clinic (programări la 0751 92 92 92 / 031 00 50 333)

Răspunsuri la întrebări (2563) Read More »

Răspunsuri la întrebări (2562)

Daniela:

Bună dimineața!Am 27 de ani am fost diagnosticata in 2018 cu depresie iau serodeps,quetiapina și rivotril dar acestea parca nu își fac efectul mereu mă simt tristă, fără viață, gânduri negative,anul acesta după mai multe analize doctorul mi-a recomandat sa merg la un endocrinolog,am mers am făcut analize iar analiza la TSH a ieșit 12,6 mi s-a prescris euthyrox de 75 mg să iau timp de 6 luni,după 6 luni am mers la repetarea analizelor și nu scăzuse deloc acum mi-a prescris euthyrox de 100 mg,se poate sa nu fi scăzut deloc TSH din cauza pastilelor de,depresie?Va rog din suflet sa îmi răspundeți!

Raspuns:

  • dacă tratamentul cu Euthyrox a fost administrat în mod corect și constant, există, în esență, două explicații mai probabile:
  1. hipotiroidia (deficitul de hormoni tiroidieni) a avansat în acest interval de 6 luni, iar o doză care inițial era adecvată a devenit insuficientă;
  2. există o problema de absorbție la nivel intestinal a medicamentului, cel mai probabil nelegată de tratamentul psihiatric;
  • în ambele situații, creșterea dozei poate rezolva problema; recomandarea ar fi, totuși, de a repeta analizele (TSH și FT4) la 8-10 săptămâni de la orice modificare a tratamentului cu Euthyrox, nu la 6 luni;

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea 

Consultații și ecografii: MEDICOVER (programări la 021 98 96), SANADOR (programări la 021 96 99) și Sphera Clinic (programări la 0751 92 92 92 / 031 00 50 333)

Răspunsuri la întrebări (2562) Read More »

Răspunsuri la întrebări (2561)

Dragos:

Buna ziua dle doctor,
Revin cu rezultatele analizelor (laborator Synevo) la 7 luni de la adimistrarea 100 mCi de iod, respectiv 9 luni de la operatie.
TSH = 2,74
Tg = 0,31
Anti Tg = 17 (<115)
FT4 = 19 (12-22).

Evolutia acestor analize dupa administrarea iodului din luna martie a fost urmatoarea:

luna mai 2024:
TSH = 12
Tg = 1,18
Anti Tg = 16
FT4 = 16,2

luna iulie2024:
TSH = 1,1
Tg = 0,27
Anti Tg = 15
FT4 = 20,1

Doza de Euthyrox este 150, incepand cu sfarsitul lunii mai 2024 (iodul a fost administrat in martie 2024).

Aceasta modificare usoara a Tg de la 0,28 la 0,31 este pe fondul cresterii TSH de la 1,1 la 2,74?
Sunt motive sa imi fac griji? Sau aceasta oarecum stagnare a Tg pe fondul unei cresteri usoare a TSH este mai degraba imbucuratoare?
Dupa operatie si administrarea iod au ramas ceva resturi tiroidiene evidentiate ecografic ( dimensiuni 5/5 mm).
Va rog sa-mi raspundeti cand aveti disponibilitate si va multumesc anticipat pentru timpul acordat din timpul dvs liber.
Sfaturile dvs ne sunt de mare folos.

Cazul meu a fost detaliat aici:
https://tiroida.ro/2024/02/22/raspunsuri-la-intrebari-2473/

Răspuns:

  • valorile tiroglobulinei detectabile, dar mai mici de 1 ng/ml, măsurate sub tratamentul de substituție, arată un control în esență bun al bolii (80-85% șanse de evoluție favorabilă pe termen lung), cu condiția ca ecografia gâtului să nu descrie leziuni suspecte (probabil că micile resturi descrise ecografic în cazul dvs nu se încadrează ca leziuni suspecte);
  • oscilații atât de mici ale tiroglobulinei (0.28 fata de 0.31) sunt nesemnificative și nu trebuie suprainterpretate;
  • o reevaluare pe întrerupere de tratament (la 12 luni de la administrarea iodului radioactiv), cu recoltare de markeri (tiroglobulina și anticorpi anti-tiroglobulină) și, în mod optim, scintigrafie, va oferi o imagine mai clară privind răspunsul la tratament și grupul de risc în care vă încadrați postradioiodoterapie;

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea 

Consultații și ecografii: MEDICOVER (programări la 021 98 96), SANADOR (programări la 021 96 99) și Sphera Clinic (programări la 0751 92 92 92 / 031 00 50 333)

Răspunsuri la întrebări (2561) Read More »

Răspunsuri la întrebări (2560)

Paranici:

Bună ziua, vă rog sa-mi spuneți dacă în cazul unui micronodul de 3,4 mm cu AD aspect inflamator este nevoie de operație sau se poate trata cu tratament. Mulțumesc anticipat!

Raspuns:

  • nu sunt sigur ce înseamnă AD (adenopatie/adenopatii?), dar un nodul tiroidian de 3.4 milimetri este, în esență, nesemnificativ; în funcție de aspectul ecografic și de context, poate necesita reevaluare ecografică la 1 an sau, conform recomandărilor internaționale, poate fi chiar ignorat;
  • în mod cert NU intra în discuție operația pentru un nodul atât de mic; de asemenea, nu există (și nici nu e necesar) vreun tratament medicamentos pentru un astfel de caz;

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea 

Consultații și ecografii: MEDICOVER (programări la 021 98 96), SANADOR (programări la 021 96 99) și Sphera Clinic (programări la 0751 92 92 92 / 031 00 50 333)

Răspunsuri la întrebări (2560) Read More »

Răspunsuri la întrebări (2559)

Cristina:

Buna ziua! Am 26 de ani si in urma cu un an am suferit o tiroidectomie pentru carcinom papilar in urma careia am avut un hipoparatiroidism temporar.
La 2 luni postoperator am facut terapie cu iod, perioada de intrerupere a euthyrox nu a venit cu simptome de oboseala/lentoare ci doar cu amorteli si furnicaturi mai accentuate pe care le-am pus pe seama paratiroidelor si a operatiei recente.
La 9 luni postoperator calciul a iesit pentru prima data in limite (aproape de limita inferioara, insa in limite) deci am oprit administrarea de calciu si nu am simtit nevoia sa il mai iau, neavand furnicaturi/amorteli.
Acum, la 12 luni postoperator, desi nu am mai avut simptome de hipoparatiroidism pentru cel putin jumatate de an, ele au revenit odata cu intreruperea euthyrox (foarte strans legata inceperea simptomelor de intreruperea levotiroxinei ca sa cred ca e o coinicidenta…) pentru cea de-a doua doza de iod radioactiv.
Intrebarea mea este: simptomele hipoparatiroidismului mai accentuate, desi disparusera complet, sunt legate de aceasta intrerupere? Mereu am crezut ca PTH este singurul responsabil de calciul din organism, nu si TSH.
Ce ar fi de facut? Multumesc!

Răspuns:

  • diagnosticul și severitatea hipoparatiroidismului sunt stabilite prin teste de laborator; simptomele (furnicaturi, amorteli, contracturi musculare, etc) sunt în mare măsură nespecifice, adică apar și în alte situații; invers, pacienții se pot obișnui cu valori scăzute ale calciului din sânge și manifestările pot să se atenueze și chiar să dispară în ciuda persistenței hipocalcemiei;
  • există un întreg spectru al hipoparatiroidismului postoperator, de la forme foarte severe, cu PTH nedetectabil, până la minime alterari ale metabolismului calciului, cu hipocalcemie foarte ușoară;
  • revenind la cazul dvs, este nevoie de un set de analize (PTH, calciu seric total, fosfor seric, albumina serica, 25 OH vitamina D, creatinina serica) pentru a vedea exact care e situația în prezent; este posibil să aveți un hipoparatiroidism postoperator parțial, care s-a decompensat în contextul intreruperii levotiroxinei;

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea 

Consultații și ecografii: MEDICOVER (programări la 021 98 96), SANADOR (programări la 021 96 99) și Sphera Clinic (programări la 0751 92 92 92 / 031 00 50 333)

Răspunsuri la întrebări (2559) Read More »

Răspunsuri la întrebări (2558)

Aurica Guran:

Bună ziua, am Atpo 800 în rest toate analizele bune .trebuie sa iau tratament.Imi cade foarte rău parul de în an de zile poate fi de la Atpo

Răspuns:

  • acest nivel crescut al ATPO arată că aveți o tiroidită autoimună (Hashimoto); dacă valorile TSH și FT4 sunt în limite normale, tiroida funcționează normal, ceea ce înseamnă ca boala de tiroidă NU este în mod direct responsabilă de căderea accentuată a părului;
  • cu toate astea, o altă tulburare de tip autoimun poate coexista cu tiroidita și poate fi responsabilă pentru această problemă; este indicat în acest caz un consult dermatologic;
  • în același timp, trebuie obligatoriu exclusă o altă cauză endocrină importantă pentru pierderea părului, hipernadrogenismul, adică excesul de testosteron sau hormoni înrudiți cu acesta; în mod caracteristic, acesta se asociază cu hirsutism (creștere excesivă a parului în zone în mod normal cu pilozitate absentă sau redusă) și tulburări de ciclu mesntrual;

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea 

Consultații și ecografii: MEDICOVER (programări la 021 98 96), SANADOR (programări la 021 96 99) și Sphera Clinic (programări la 0751 92 92 92 / 031 00 50 333)

Răspunsuri la întrebări (2558) Read More »

Răspunsuri la întrebări (2557)

Geanina:

Buna ziua.Am hipotiroidism nu am tratament și m-am îngrășat. Ce pot face?

Raspuns:

  • hipotiroidia, adică deficitul de hormoni tiroidieni, este evidențiată la analizele de laborator (cu foarte rare excepții) de o valoare crescută a TSH, cu FT4 normal sau scăzut;
  • hipotiroidismul ușor (adică valori ale TSH între limita superioară a normalului și 8-10 µUI/ml și FT4 în limite) NU trebuie obligatoriu tratat, cu excepția sarcinii și, posibil, a unor valori inexplicabil crescute ale grăsimilor din sânge; cu toate astea, din experiența personala, un hipotiroidism netratat, fie și o formă ușoară, scade eficiența dietelor hipocalorice și a programelor de exerciții fizice la cei care vor să slăbească; de aceea, în astfel de cazuri, prefer inițierea tratamentului, chiar dacă nivelul TSH este doar puțin crescut;
  • în cazul dvs, având în vedere informațiile FOARTE LIMITATE oferite, este greu de oferit un răspuns mai aplicat; nu ați menționat (1) date esențiale despre dvs (vârstă, înălțime, greutate, eventuale boli asociate), (2) durata și severitatea hipotiroidismului, (3) motivul pentru care nu luați tratament, (4) care a fost creșterea ponderală și în cât timp a apărut;

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea 

Consultații și ecografii: MEDICOVER (programări la 021 98 96), SANADOR (programări la 021 96 99) și Sphera Clinic (programări la 0751 92 92 92 / 031 00 50 333)

Răspunsuri la întrebări (2557) Read More »