Acest raspuns este O EXCEPTIE de la regulile blogului, dar cred ca e nevoie de scurte lamuriri, atat din punct de vedere medical, cat si privind rostul si rolul acestui site.
miau_nella:
Postat pe 2015/04/24 la 11:03 am
I.De ce nu mentionati si faptul ca seleniul ajuta la scaderea ATPO?
Aici sunt doua articole care precizeaza si sursele studiilor care demonstreaza asta:
si
.
Si un blog cu povestea cuiva caruia Hashimoto i-a intrat in remisie dupa tratamentul cu seleniu si vitamina E: (blogul merita citit cap-coada)
II.De asemenea si dieta fara gluten ajuta.
Si niste studii care deomnstreaza o legatura intre boala celiaca si Hashimoto:
1)“A 2010 study in the Journal of Pediatrics found that 11 of 15 children with celiac disease who had elevated thyroid-stimulating hormone levels at diagnosis with celiac saw these numbers normalize after 12 to 18 months on a gluten-free diet.13 The Naiyer study noted that among people with celiac disease, significantly more people have thyroid antibodies before going gluten free than after (37.5% vs. 4.4%). The study also showed a positive correlation between anti-tTG and thyroid antibody titers in patients with active celiac disease.13 The only way to reduce anti-tTG levels is to eat a gluten-free diet. These studies suggest that a gluten-free diet has the potential to improve thyroid function by reducing autoimmune reactions in the body.”
()
2)”Several studies show a strong link between AITD (both Hashimoto’s and Graves’) and gluten intolerance. [1, 2, 3, 4, 5] The link is so well-established that researchers suggest all people with AITD be screened for gluten intolerance, and vice versa.
What explains the connection? It’s a case of mistaken identity. The molecular structure of gliadin, the protein portion of gluten, closely resembles that of the thyroid gland. “
()
Si un articol: .
Si un forum unde mai multe persoane spun ca le-au scazut anticorpii dupa regimul fara gluten:
si aici comunitate.desprecopii.com/forums/topic/64815-tiroida-tsh-mare/page-6
si
comunitate.desprecopii.com/forums/topic/64815-tiroida-tsh-mare/page-7
comentariile lui mirivili.
Si de la noi… citez: ” in momentul de fata tiroida mea nu mai este hipervascularizata si nici nu mai are zone hipoecogene, hormonii tiroidieni si TSH-ul sunt normale, nivelul anticorpilor a scazut”
()
si inca o sursa: “La finalul verii, dupa 3 luni fara tratament, aveam hormonii la valori perfecte. In primavara dinainte inca aratau ca aveam hipotiroidism. De atunci, de cate ori mi-am facut analizele, au iesit bune. ” (dupa 3 luni fara eutirox insa cu dieta fara gluten, seleniu si vitamina D)
(alexcreste.blogspot.ro/2013/07/despre-hipotiroidism-tiroidita.html)
Si ambele au reusit asta prin dieta fara gluten, seleniu sivitamina D. Studiile( si) arata ca exista o legatura intre bolile autoimune si o cantitate scazuta de vitamina D care e fte necesara sistemului imunitar.
Si citez de pe primul blog:”Obiectivul medicilor romani e sa mentina TSH in limite normale, nu sa te faca pe tine sa te simti mai bine.” A
Asta am observat si eu mi s-a prescris eutirox si cam asta e desi ma doboara efectiv starea de oboseala si am capacitatea de concentrare fte redusa insa medicina alopata nu cunoaste alt raspuns pt aceasta stare de oboseala deci ma vad nevoita sa caut si alte surse de informare.
III.Si din proprie experienta am incercat dieta fara gluten(am evitat : grau secara, orz, ovaz ..desi unii zic ca nu contine gluten exista specii conaminate din cate a minteles si atunci n-am consumat nici ovaz). Si am mai luat seleniu 200 mcg cu vit E 400 ui si vitamina D (Alfa D3) de 0.5 mcg de doua ori pe zi. In 7 saptamani mi-au scazut anticorpii ATPO de la 1414 UI/ml la 558 UI/ml si anti-tiroglobulina de la 73.3 UI/ml la 22.5 UI/ml. Si mai iau si un tratament homeopat de la dr imunolog.. nu stiu daca am voie sa ii spun numele.
Insa dupa inca 4 saptamani am refacut analizele dar de data asta au stagnat … ATPO a scazut de la 558 doar la 536 si anti-tiroglobulina a crescut la 25UI/ml. Insa intre timp am cumparat pasta de dinti mentolata(contraindicata in tratamantul homeopat)…deci e posibil sa fie de la asta problema. Intr-o luna o sa vad ce se mai intampla.
Mai mult despre experienta mea cu research-ul pt Hahsi am scris pe acest forum:
…
Postat pe 2015/04/24 la 5:43 pm
De ce nu aprobati comentariile ce le-am pus?
Macar daca tot monopolizati acest domeniu web, lastai posibilitatea ca oamenii sa afle si alte metode de tratament in afara de vesnicul Eutirox care nu rezolva problema!
Raspuns:
Comentarii in tonul celor de mai sus au mai fost postate recent pe site si au primit un raspuns la rubrica de comentarii (http://tiroida.ro/?p=617 – a se vedea primele comentarii din josul paginii).
Reiau aici ca nu e vorba de vreo cenzura: sistemul automat de protectie impotriva spamului opreste publicarea directa a comentariilor care contin link-uri (legaturi catre un alt site). De cele mai multe ori acestea sunt comentarii postate automat, fara nicio legatura cu tema blogului si care fac reclama pentru diverse produse sau servicii. Sistemul opreste zilnic sute de astfel de comentarii false sa apara pe blog. Atunci cand am timp sa verific, dau drumul la publicare comentariilor trimise de cititori reali.
Acum, legat de seleniu si anticorpii din tiroidita autoimuna: exista cateva studii serioase care arata ca anticorpii din aceasta boala pot scadea sub tratamentul cu seleniu. Pe de alta parte NU este inca dovedit ca asta schimba evolutia bolii, necesarul sau nevoia de levotiroxina.
Pentru multi pacienti, valorile foarte crescute ale ATPO si ATGL (anticorpi anti-tiroglobulina) sunt impresionante si de aceea par a fi cel mai important parametru de laborator al bolii. In aceasta logica, scaderea acestor nivele crescute de anticorpi ar arata tratamentul (mai) eficient al bolii. In realitate, acesti anticorpi sunt utili in cele mai multe cazuri doar la diagnosticul bolii. Eu am intalnit cazuri de titoidita autoimuna si deficit sever de hormoni tiroidieni cu anticorpi in limite normale sau doar usor crescuti, precum si pacienti cu valori foarte mari ale ATPO si ATGL si teste de functie tiroidiana normale (TSH, FT4, T3) care se simt perfect si care sunt in aceasta situatie de ani de zile.
Boala celiaca este o afectiune autoimuna, la fel ca si tiroidita Hashimoto. Din acest motiv cele 2 afectiuni se pot asocia la acealsi individ. La fel ca mai sus, scaderea valorii ATPO si ATGL ca urmare a dietei fara gluten NU inseamana ca evolutia pe termen lung a tiroiditei este influentata.
Cateva lucruri despre TIROIDA.ro, link-urile postate in comentariu si informatiile medicale de pe internet:
1. eu sunt medic endocrinolog (nu „naturopat”, „specialist in medicina alternativa”, homeopat, etc) si ma ocup in mod direct de multi pacienti cu probleme tiroidiene, iar cele scrise de mine pe blog reflecta formatia si experienta mea medicala;
2. stiu ca internetul este locul libertatii absolute de opinie, dar in acealsi timp sunt convins ca nu toate parerile au aceeasi greutate, mai ales cand vorbim de sanatate; in acest context, cand exista tratatate medicale de sute si mii de pagini unde functionarea normala si patologica a sistemului endocrin este descrisa pana la detaliu de gena si molecula, scrise de oameni care isi dedica viata studierii acestor lucruri si care, CEL MAI IMPORTANT, trebuie sa prezinte DOVEZI cand afirma ceva, eu nu doar ca nu pot, dar nici nu am dreptul moral sa pun informatia medicala reala pe acelasi palier de discutie cu parerile postate pe forumuri sau diverse alte site-uri;
3. in domeniul medical al zilelor noastre, schimbarile importante in recomandarile de tratament se fac doar dupa ce studii stricte efectuate pe numere mari de bolnavi DEMONSTREAZA matematic si statistic un beneficiu; se exclud astfel exceptiile, efectul placebo, etc; din punct de vedere medical, testimonialele si „experienta personala” cu o boala sau un tratament NU pot avea valoare si ar fi o mare greseala ca un doctor sa faca recomandari pe baza lor;
4. o sa spun doua lucruri pe care sunt sigur ca pacientii de buna credinta cu tiroidita autoimuna le vor intelege si aproba: a) sa suferi de o boala NU te face expert in acea problema si b) marea majoritate a pacientilor cu hipotiroidie tratatati cu levotiroxina (Euthyrox/L-Thyroxin) se simt foarte bine sub tratament; este adevarat ca pentru o minoritate acest tratament nu este complet satisfacator, iar o alta parte au simptome cauzate de alte probele necunoscute/nediagnosticate;
5. domeniul web tiroida.ro a fost achizitionat de mine in 2009 conform legilor in vigoare; sunt convins ca sunt destui care ar fi dorit ca la aceasta adresa sa existe un altfel de site, poate chiar un mic focar de „informatie medicala alternativa” privind bolile tiroidiene, eventual si cu o componenta comerciala; acum, chiar daca eu am „monopolizat” acest domeniu web, nimic nu va opreste sa „monopolizati” si dvs unul unde sa va expuneti experienta dobandita pe internet si „sa lasati posibilitatea ca oamenii sa afle si alte metode de tratament in afara de vesnicul Eutirox (sic!) care nu rezolva problema!„;
Dr. Cristian-Claudiu Ţupea