Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Despre categorie

September 26, 2020


Secţiunea de Răspunsuri la întrebări este partea cea mai dinamică a blogului, locul unde în fiecare zi o problemă de patologie tiroidiană este lamurită. Miile de cititori care au primit răspunsuri până acum reprezintă un argument puternic pentru utilitatea acestei idei.

Vă invit să căutaţi în aceste postări, este foarte posibil ca propria dumneavoastră problemă sau îngrijorare să-şi găsească răspunsul. Dacă acest lucru nu se întâmplă, vă rog să adresaţi întrebarea conform regulamentului de aici sau să veniţi la clinică pentru un consult.

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea

Cuprinsul categoriei

January 19, 2020


1. Ce este hipotiroidia?

2. Care sunt manifestările hipotiroidiei ?

3. Care sunt cauzele de hipotiroidism?

4. Tiroidita cronică (Hashimoto): definiţie, frecvenţă, factori de risc

5. Tiroidita cronică (Hashimoto): manifestări, diagnostic

6. Tiroidita cronică (Hashimoto): tratament, prognostic

7. Euthyrox noua formulă – Sunt motive de îngrijorare?

Răspunsuri la întrebări (1316) + câteva clarificări

April 26, 2015

Acest raspuns este O EXCEPTIE de la regulile blogului, dar cred ca e nevoie de scurte lamuriri, atat din punct de vedere medical, cat si privind rostul si rolul acestui site.

miau_nella:

Postat pe 2015/04/24 la 11:03 am

I.De ce nu mentionati si faptul ca seleniul ajuta la scaderea ATPO?
Aici sunt doua articole care precizeaza si sursele studiilor care demonstreaza asta: http://jeffreydachmd.com/hashimotos-thyroiditis-and-selenium-part-one-by-jeffrey-dach-md/

si

https://faragluten.wordpress.com/2011/05/13/administrarea-de-selenometionina-in-tiroidita-autoimuna-hashimoto/.

Si un blog cu povestea cuiva caruia Hashimoto i-a intrat in remisie dupa tratamentul cu seleniu si vitamina E:http://hopeforhashimotosdisease.blogspot.ro/2011/04/hop-skip-and-jump-ahead.html (blogul merita citit cap-coada)

II.De asemenea si dieta fara gluten ajuta.
Si niste studii care deomnstreaza o legatura intre boala celiaca si Hashimoto:
1)“A 2010 study in the Journal of Pediatrics found that 11 of 15 children with celiac disease who had elevated thyroid-stimulating hormone levels at diagnosis with celiac saw these numbers normalize after 12 to 18 months on a gluten-free diet.13 The Naiyer study noted that among people with celiac disease, significantly more people have thyroid antibodies before going gluten free than after (37.5% vs. 4.4%). The study also showed a positive correlation between anti-tTG and thyroid antibody titers in patients with active celiac disease.13 The only way to reduce anti-tTG levels is to eat a gluten-free diet. These studies suggest that a gluten-free diet has the potential to improve thyroid function by reducing autoimmune reactions in the body.”

(http://www.todaysdietitian.com/newarchives/110310p52.shtml)

2)”Several studies show a strong link between AITD (both Hashimoto’s and Graves’) and gluten intolerance. [1, 2, 3, 4, 5] The link is so well-established that researchers suggest all people with AITD be screened for gluten intolerance, and vice versa.
What explains the connection? It’s a case of mistaken identity. The molecular structure of gliadin, the protein portion of gluten, closely resembles that of the thyroid gland. “
(http://chriskresser.com/the-gluten-thyroid-connection/)

Si un articol: https://www.hashimotoshealing.com/is-it-ok-to-be-almost-gluten-free/.

Si un forum unde mai multe persoane spun ca le-au scazut anticorpii dupa regimul fara gluten: http://www.celiac.com/gluten-free/topic/100168-thyroid-antibodies-have-disappeared/

si aici comunitate.desprecopii.com/forums/topic/64815-tiroida-tsh-mare/page-6
si

comunitate.desprecopii.com/forums/topic/64815-tiroida-tsh-mare/page-7

comentariile lui mirivili.

Si de la noi… citez: ” in momentul de fata tiroida mea nu mai este hipervascularizata si nici nu mai are zone hipoecogene, hormonii tiroidieni si TSH-ul sunt normale, nivelul anticorpilor a scazut”

(https://faragluten.wordpress.com/2011/03/15/eu-si-tiroidita-autoimuna-hashimoto/)

si inca o sursa: “La finalul verii, dupa 3 luni fara tratament, aveam hormonii la valori perfecte. In primavara dinainte inca aratau ca aveam hipotiroidism. De atunci, de cate ori mi-am facut analizele, au iesit bune. ” (dupa 3 luni fara eutirox insa cu dieta fara gluten, seleniu si vitamina D)

(alexcreste.blogspot.ro/2013/07/despre-hipotiroidism-tiroidita.html)

Si ambele au reusit asta prin dieta fara gluten, seleniu sivitamina D. Studiile(http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23337162 si) arata ca exista o legatura intre bolile autoimune si o cantitate scazuta de vitamina D care e fte necesara sistemului imunitar.

Si citez de pe primul blog:”Obiectivul medicilor romani e sa mentina TSH in limite normale, nu sa te faca pe tine sa te simti mai bine.” A

Asta am observat si eu mi s-a prescris eutirox si cam asta e desi ma doboara efectiv starea de oboseala si am capacitatea de concentrare fte redusa insa medicina alopata nu cunoaste alt raspuns pt aceasta stare de oboseala deci ma vad nevoita sa caut si alte surse de informare.

III.Si din proprie experienta am incercat dieta fara gluten(am evitat : grau secara, orz, ovaz ..desi unii zic ca nu contine gluten exista specii conaminate din cate a minteles si atunci n-am consumat nici ovaz). Si am mai luat seleniu 200 mcg cu vit E 400 ui si vitamina D (Alfa D3) de 0.5 mcg de doua ori pe zi. In 7 saptamani mi-au scazut anticorpii ATPO de la 1414 UI/ml la 558 UI/ml si anti-tiroglobulina de la 73.3 UI/ml la 22.5 UI/ml. Si mai iau si un tratament homeopat de la dr imunolog.. nu stiu daca am voie sa ii spun numele.

Insa dupa inca 4 saptamani am refacut analizele dar de data asta au stagnat … ATPO a scazut de la 558 doar la 536 si anti-tiroglobulina a crescut la 25UI/ml. Insa intre timp am cumparat pasta de dinti mentolata(contraindicata in tratamantul homeopat)…deci e posibil sa fie de la asta problema. Intr-o luna o sa vad ce se mai intampla.
Mai mult despre experienta mea cu research-ul pt Hahsi am scris pe acest forum:http://www.kudika.ro/comunitate/forum/view_topic/37405/tiroidita-autoimuna/tiroidita-autoimuna-pagina-7.html

Postat pe 2015/04/24 la 5:43 pm

De ce nu aprobati comentariile ce le-am pus?
Macar daca tot monopolizati acest domeniu web, lastai posibilitatea ca oamenii sa afle si alte metode de tratament in afara de vesnicul Eutirox care nu rezolva problema!

Raspuns:

Comentarii in tonul celor de mai sus au mai fost postate recent pe site si au primit un raspuns la rubrica de comentarii (http://tiroida.ro/?p=617 – a se vedea primele comentarii din josul paginii).

Reiau aici ca nu e vorba de vreo cenzura: sistemul automat de protectie impotriva spamului opreste publicarea directa a comentariilor care contin link-uri (legaturi catre un alt site). De cele mai multe ori acestea sunt comentarii  postate automat, fara nicio legatura cu tema blogului si care fac reclama pentru diverse produse sau servicii. Sistemul opreste zilnic sute de astfel de comentarii false sa apara pe blog. Atunci cand am timp sa verific, dau drumul la publicare comentariilor trimise de cititori reali.

Acum, legat de seleniu si anticorpii din tiroidita autoimuna: exista cateva studii serioase care arata ca anticorpii din aceasta boala pot scadea sub tratamentul cu seleniu. Pe de alta parte NU este inca dovedit ca asta schimba evolutia bolii, necesarul sau nevoia de levotiroxina.

Pentru multi pacienti, valorile foarte crescute ale ATPO si ATGL (anticorpi anti-tiroglobulina) sunt impresionante si  de aceea par a fi cel mai important parametru de laborator al bolii. In aceasta logica, scaderea acestor nivele crescute de anticorpi ar arata tratamentul (mai) eficient al bolii. In realitate, acesti anticorpi sunt utili in cele mai multe cazuri doar la diagnosticul bolii. Eu am intalnit cazuri de titoidita autoimuna si deficit sever de hormoni tiroidieni cu anticorpi in limite normale sau doar usor crescuti, precum si pacienti cu valori foarte mari ale ATPO si ATGL si teste de functie tiroidiana normale (TSH, FT4, T3) care se simt perfect si care sunt in aceasta situatie de ani de zile.

Boala celiaca este o afectiune autoimuna, la fel ca si tiroidita Hashimoto. Din acest motiv cele 2 afectiuni se pot asocia la acealsi individ. La fel ca mai sus, scaderea valorii ATPO si ATGL ca urmare a dietei fara gluten NU inseamana ca evolutia pe termen lung a tiroiditei este influentata.

Cateva lucruri despre TIROIDA.ro, link-urile postate in comentariu si informatiile medicale de pe internet:

1. eu sunt medic endocrinolog (nu “naturopat”, “specialist in medicina alternativa”, homeopat, etc) si ma ocup in mod direct de multi pacienti cu probleme tiroidiene, iar cele scrise de mine pe blog reflecta formatia si experienta mea medicala;

2. stiu ca internetul este locul libertatii absolute de opinie, dar in acealsi timp sunt convins ca nu toate parerile au aceeasi greutate, mai ales cand vorbim de sanatate; in acest context, cand exista tratatate medicale de sute si mii de pagini unde functionarea normala si patologica a sistemului endocrin este descrisa pana la detaliu de gena si molecula, scrise de oameni care isi dedica viata studierii acestor lucruri si care, CEL MAI IMPORTANT, trebuie sa prezinte DOVEZI cand afirma ceva, eu nu doar ca nu pot, dar nici nu am dreptul moral sa pun informatia medicala reala pe acelasi palier de discutie cu parerile postate pe forumuri sau diverse alte site-uri;

3. in domeniul medical al zilelor noastre, schimbarile importante in recomandarile de tratament se fac doar dupa ce studii stricte efectuate pe numere mari de bolnavi DEMONSTREAZA matematic si statistic un beneficiu; se exclud astfel exceptiile, efectul placebo, etc; din punct de vedere medical, testimonialele si “experienta personala” cu o boala sau un tratament NU pot avea valoare si ar fi o mare greseala ca un doctor sa faca recomandari pe baza lor;

4. o sa spun doua lucruri pe care sunt sigur ca pacientii de buna credinta cu tiroidita autoimuna le vor intelege si aproba: a) sa suferi de o boala NU te face expert in acea problema si b) marea majoritate a pacientilor cu hipotiroidie tratatati cu levotiroxina (Euthyrox/L-Thyroxin) se simt foarte bine sub tratament; este adevarat ca pentru o minoritate acest tratament nu este complet satisfacator, iar o alta parte au simptome cauzate de alte probele necunoscute/nediagnosticate;

5. domeniul web tiroida.ro a fost achizitionat de mine in 2009 conform legilor in vigoare; sunt convins ca sunt destui care ar fi dorit ca la aceasta adresa sa existe un altfel de site, poate chiar un mic focar de “informatie medicala alternativa” privind bolile tiroidiene, eventual si cu o componenta comerciala; acum, chiar daca eu am “monopolizat” acest domeniu web, nimic nu va opreste sa “monopolizati” si dvs unul unde sa va expuneti experienta dobandita pe internet si “sa lasati posibilitatea ca oamenii sa afle si alte metode de tratament in afara de vesnicul Eutirox (sic!) care nu rezolva problema!“;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea

Răspunsuri la întrebări (2115)

September 26, 2020

Ruxandra C:

Buna ziua,

Sunt diagnosticata cu Basedow-Graves din mai 2018. Am luat tratament combinat cand Thyrozol cand Propycil pana in februarie 2020 cand am oprit pentru ca se reglasera analizele. In luna Iunie 2020 simptomele au revenit si TSH a ajuns din nou la valori mici – 0,013 iar Trab a crescut la 2,5. Sunt insarcinata in 9 saptamani si iau 50 mg Propycil pe zi de la inceputul sarcinii, avand acum un TSH de 0,12 si FT3 si T4 fiind in limitele permise. am primit insa un tratament cu Femibion 1 de la ginecologie si am vazut ca acesta contine iod 150 de unitati. Credeti ca ar fi potrivit sa iau acest medicament avand in vedere boala Basedow cu care ma confrunt si faptul ca acesta contine iod? Multumesc

Raspuns:

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (2114)

Ciobanu:

Bună ziua! De curand am facut un control endocrinologic si mi s a pus duagnosticul de :in obs adenom paratiroidian stang inferior. La eco tiroidă a ieșit asa :LTD 3,44/1,57/1,25cm,LTS:3,31/1/1,6cm, subcapsular posterior o formatiune nodulara hipigena relativ omogena, vascularizatie perinodulara de 0,86/1,05/0,61.ecostructura de ansamblu omogena, ecogena vascularizatie moderata. Fara adenopatii laterala cervicala.As vrea sa va intreb daca diagnosticul este pus corect, avand in vedere ca la stres intens e vizibila un pic de gusa si daca este necesita urgent tratament. Mi s a dat de facut analize la calciu toral, PTH25 /oh, vit d, tsh, ft4, creatinina, hemograma, tgo si tgp. Care este parerea dvs. Va multumesc din suflet!

Raspuns:

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (2113)

September 13, 2020

Maria Andreea:

Buna ziua!
Ma numesc Maria, 34 ani si in luna iunie 2020 am fost diagnosticata cu tiroida autoimuna. In familie nu sunt cazuri. De 11 luni incerc sa raman insarcinata si nu am reusit. Va prezint mai jos analizele, in ordine cronologica, in speranta ca ma puteti ajuta.
Data 06.06.2020
Ft 3 – 5,47 ( valori ref 3,1 – 6,8 )
Atpo – 154,82 ( valori ref < 5,61 )
Ft 4 – 18,33 ( valori 12 – 22 )
Tsh – 5,66 ( valori 0,27 – 4,2 )
Diagnostic tiroida autoimuna, tratament Euthyrox 25 mg – 1 zi . Repetare peste 6 saptamani.
Data 01.08.2020
Ft 4 – 27,3 ( valori 12 – 22 )
Tsh – 0,012 ( valori 0,27 – 4,2 )
Diagnostic – probabil episod de hashitoxicoza, dar de masurat Trab ptr diagnostic diferential. Stop Euthyrox. Repetate analize peste 6 saptamani.
Data 24.08.2020
Stiu ca trecusera doar 3 saptamani, dar am efectuat mai multe analize si am zis de curiozitate sa le fac si pe acestea.
Atpo – 239,81 ( valori 0 – 5,61 )
Antitiroglobulina – 176,58 ( valori 0 – 78 )
Ft4 – 0,85 ( valori 0,82 – 1,77 )
Tsh – 1,3181 ( valori 0,27 – 4,2 )
Data 09.09.2020
Trab – 0,86 ( valori < 1,53 )
Ft 4 – 14,9 ( valori 12 – 22 )
Tsh – 9,32 ( valori 0,27 – 4,2 )

Ce parere aveti? De ce sunt asa de mari diferentele ? Ar fi mai bine sa reglez tsh ul si apoi sa incerc sa raman insarcinata?
Multumesc anticipat!
O zi buna!

Raspuns:

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (2112)

Nicoleta Mariana:

Bună ziua Domnul Doctor. În urma cu 5 ani am fost operata de glanda tiroida. Diagnosticul fiind carcinom papilar folicular. În toți acești ani am urmat și terapii cu iod radioactiv. Momentan boala nefiind complet tratata. La 31 de ani as dori sa rămân însărcinată.Momentan doza de eutirox pe care o iau este de 150g 4 zile pe săptămână și 125 celalalte 3 zile. Valoarea tsh fiind de 0.02.întrebarea mea este ce șanse am sa rămân însărcinată. Se poate avea copii și cu cancer tiroidian. Și dacă este vreo șansă să fac o pauza pentru sarcina și următoarea eventuala terapie cu iod. Și dacă sarcina afectează într un fel evoluția bolii și invers. Va mulțumesc din suflet.

Raspuns:

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (2111)

Aeleni Alexandra:

Buna seara! Va rog sa mă ajutați cu un sfat. In urma unei perioade tensionate, cu mult stres, am inceput sa mă simt obosita sa am palpitații și tahicardie. Acestea apar cel mai frecvent dimineața, când mă ridic din pat (dacă mă așez la loc, revine la normal) și după prima masa a zilei (simt că un gol in stomac si senzația de plin).
Mi-am făcut analizele și singurele valori modificate sunt la FT3 (4,04). TSH(1,77) FT4 (0,87)
Va rog sa mi spuneți dacă sunt motive de îngrijorare și unde sa mă intrepr? Mulțumesc mult!

Raspuns:

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (2110)

Barbu Cosmin Ionut:

Buna ziua,
Am o fetita de 11 ani care pe fondul unei perioade de crestere accelerata i-au aparut niste vergeturi deasupra unu genunchi si pe fese. Am mers la un endocrinolog care ne-a recomandat o serie de analize. Le-am facut azi si am ramas inmarmurit si distrus psihic.
TSH 1,817 interval 0,28 – 4,3
FT4 0,83 interval 0,89 – 1,37
TPO 276,28 interval <5,61
Anti-tiroglobulina 172,81 interval 200
Calciu ionic 4,09 interval 4,2 – 5,2
Calciu total 10,2 interval 8,8 – 10,8
Vitamina D 19,5 interval optim >30,
PTH 32,4 interval 11 – 67
Cortisol seric 9,4 antemeridian interval 3,7 – 19,4
Avem programare la endocrinolog insa va rog sa ma ajutati cu o opinie deorece simt ca imi pierd mintile. Va fi ok copilul meu? Cit ii va dauna afectiunea in viitor? Ce putem face pentru ea?

Raspuns:

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (2109)

September 5, 2020

Elena Vladulescu:

Buna ziua dle doctor. Am 39 ani si sunt insarcinata(a treia sarcina) in 8 saptamani. Am boala Hashimoto in tratament de substitutie de aprox 15 ani.Am repetat tsh si valoarea acestuia este de 7.84. Ult analiza tsh efectuata in dec 2019 a fost de 0.78. Schema de euthyrox actuala este de 100 mg de luni pana miercuri si 75 mg de joi pana duminica. Va rog sa imi spuneti ce tb sa fac pt reglarea tsh deoarece ma tem pt sanantatea bebelusului. Va multumesc!

Raspuns:

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (2108)

Florentina:

Buna ziua,

Am tiroida autoimuna Hashimoto.
Iau Euthyrox , 5 zile 100 μg si 2 zile 75 μg.
Analizele sunt urmatoarele ( luna august) :

-ANTICORPI ANTI-TIROGLOBULINA : 13,9 (val ref UI/ mL <=115 )
-ANTICORPI ANTI-TPO ( ATPO ) :3,84 ( val ref IU /mL <5,61 )
-FT3 (TRIIODOTIRONINA LIBERA) :3,92 ( val ref pmol/L 3.1 – 6.8)
-FT4 (TIROXINA LIBERA): 18,7 ( val ref pmol/L 12-22 )
-TSH : 0.665 (val ref μUI/ mL 0.27 – 4.2 )

Dupa analize mi s-a recomandat urmatoarea doza : 5 zile 100 μg si 2 zile 50 μg , ce parere aveti despre noul dozaj conform analizelor? Si la cat timp ar trebui repetate acestea?

Va multumesc anticipat!

Raspuns:

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (2107)

Mioara Nistor:

Bună ziua. Este prima dată când apelez la sfaturile dv. Sant diagnosticata cu tiroida hashimoto si iau Eutyrox de 100. La recomandarea medicului am facut analize . Rezultate:
ATPO<1000
FT4- 1.33(Val ref 0.8-1.9)
TSH- 0.008 (Val ref 0.4 -4)
Va rog o parere .
Multumesc

Raspuns:

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Ecografia glandei tiroide

September 3, 2020

I. Ce este ecografia?

O metodă medicală de a produce imagini ale țesuturilor și organelor utilizând proprietățile undelor sonore. Frecvențele folosite sunt atât de înalte încât urechea umană nu le poate percepe, de aceea se numesc ultrasunete, iar metoda mai e numită uneori ultrasonografie.

Este o investigație neinvazivă (niciun instrument nu penetrează pielea sau mucoasa), care necesită un aparat complex, numit ecograf. Acesta include sonda, adică  componenta care vine în contact cu pielea, panoul de comandă, ecranul pe care se vizualizează imaginile și o unitate centrală care asigură procesarea acestora.


Samsung H60 – ecograful pe care lucrez la Medicover

Un mare număr de țesuturi și organe sunt accesibile ecografic: organele abdominale (ficat, colecist, splină, pancreas, rinichi), pelvine (uter, ovare, prostată, vezică urinară), inima, venele și arterele superficiale și profunde (dar nu cele de calibru redus), mușchi, ligamente, ganglioni limfatici, etc. Și, desigur, tiroida.

Avantajele principale ale ecografiei sunt:

  1. larga disponibilitate a aparatelor
  2. usurința examinării, care de cele mai multe ori nu necesită vreo pregatire anume a pacientului
  3. absența iradierii sau a oricărui alt efect advers, cu posibilitatea repetării de câte ori e nevoie
  4. capacitatea de a obține rapid informații care pot tranșa diagnosticul
  5. costul relativ scăzut (cel puțin comparativ cu computerul tomograf sau RMN);

II. Care e rolul ecografiei în investigarea tiroidei?

Ecografia face parte, în majoritatea cazurilor, împreună cu anamneza, palparea și testele de laborator, din evaluarea inițială a pacientului cu suspiciune de boala tiroidiană. Altfel zis, este un element esențial, care nu poate lipsi din arsenalul de investigații.

Ecografia tiroidei ne oferă informații imediate și, de cele mai multe ori, complete, privind:

Acuratețea și nivelul de detaliu obținut este incomparabil superior simplei palpări.

Este important de precizat, totuși, că ecografia NU e necesară în toate situațiile și, în orice caz, nu la fiecare revenire la endocrinolog pentru monitorizarea unei afecțiuni tiroidiene. De asemenea, uneori trebuie completată cu alte investigații imagistice sau funcțional-imagistice.

III. Cine poate efectua o ecografie de tiroidă?

Toți medicii specialiști endocrinologi și radiologi au, prin rezidențiat, competența de face această investigație. În afara acestora, medicii de alte specialități pot obține, în urma unui curs de perfecționare urmat de examen, un atestat care le dă dreptul sa efectueze (și) ecografii de tiroidă.

  Cu toate astea, și am susținut acest lucru de mai multe ori, cel mai potrivit medic care sa vă facă o ecografie de tiroidă ramâne endocrinologul. Acesta deține nu doar abilitatea de a efectua investigația propriu-zisă, dar are și cunoștințele necesare despre patologia tiroidiană care îi permit să interpreteze în mod corect imaginile de pe ecran, nu doar să le descrie.

IV. Ce ne poate arăta ecografia de tiroidă?

A. Aspectul tiroidian normal – cei doi lobi, drept și stâng, uniți prin puntea numită istm. Într-un scenariu destul de frecvent întalnit, ecografia poate ajuta la excluderea rapidă a unei cauze tiroidiene pentru anumite simptome resimțite la nivelul gâtului. Clasicul „nod in gât” NU asociază aproape niciodată modificări ecografice la nivelul tiroidei. La fel, senzația de sufocare și disconfortul la înghițit, mai ales când apar la stres psihic.

Aspect ecografic normal. Cei doi lobi clar vizibili, cu dimensiuni, structură și vascularizație normale.

B. Anomaliile de dezvoltare ale tiroidei – pot merge de la lipsa formării unui lob, la situarea ei într-o poziție anormală și până la absența completa a acestei glande.


Lob tiroidian drept prezent, normal ecografic – oval roșu. Lob tiroidian stâng absent, loja stânga liberă – oval galben.


Mixedem congenital cu absența tiroidei de la nivelul gatului. Prezintă doua mici chisturi acolo unde ar fi trebuit să se afle lobul stâng. Acest pacient urmează tratament de substituție permanent, început de la momentul diagnosticului, la vârsta de 3 ani.

C. Boli inflamatorii ale tiroidei

Aspectul tipic de tiroidită autoimună (Hashimoto), cu modificarea evidentă a întregii tiroide, care devine mai hipoecogenă (întunecată) și neomogenă în comparație cu imaginea de tiroidă normală.

Boala Basedow-Graves. Aspectul se suprapune parțial cu cel de tiroidită autoimună, dar e ceva mai putin întunecat, iar vascularizatia e mai intensă (petele din partea dreaptă a imaginii).

Tiroidita subacută, una din puținele boli tiroidiene care se manifestă cu durere la nivelul gâtului. Zonele mai întunecate (ovaluri galbene) corespund cu inflamația mai intensă și cu ariile unde durerea e resimțită mai puternic.


D. Nodulii tiroidieni

Ecografia este investigația care nu poate să lipsească din evaluarea medicală a nodulilor tiroidieni. De la mici formațiuni milimetrice, nepalpabile, până la guși nodulare gigante, toate necesită o examinare ecografică. Este, de altfel, în marea majoritate a cazurilor SINGURA investigație imagistică necesară.

O ecografie efectuată de un endocrinolog cu experiență poate liniști rapid un pacient în privința unor noduli banali, benigni.

Invers, anumite aspecte ecografice pot alerta medicul și ridica suspiciunea sau chiar certitudinea unui cancer tiroidian, cu trimiterea neîntârziată către chirurgie. Dupa operația de cancer tiroidian, ecografia de regiune cervicală este metoda imagistică cea mai utilizată pentru detectarea unei eventuale recidive.

Nodulii tiroidieni cu diametrul maxim sub 10 mm se numesc micronoduli. Cei care au 10 mm si peste, macronoduli.

Micronoduli tiroidieni (indicați prin săgețile galbene) cu aspect tipic benign – o descoperire ecografică extrem de frecventă.

Macronodul predominant chistic – adică are lichid la interior. Acestea sunt aproape întotdeauna formațiuni benigne, dar pot pune probleme dacă au dimensiuni mari. În cazul de mai sus, pacientul a necesitat operație, iar nodulul a fost confirmat ca benign.

Formațiune tiroidiană solidă, dar cu aspect ecografic ce sugerează un nodul benign. Cu toate astea, în funcție de dimensiuni, puncția cu ac subțire poate fi indicată. În acest caz s-a efectuat și a confirmat natura benignă a nodulului.

Gușa polinodulară – multipli noduli, cu aspect și dimensiuni diferite. În măsura posibilului, fiecare ar trebui evaluat, cu accent pe cei cu eventuale elemente de suspiciune.

Cele 3 imagini de mai sus sunt de la aceeași pacientă. Cei mai mulți noduli au ecostructură mixtă, dar in prima imagine se poate observa și un nodul cu calcificări.

Macronodul de lob drept, cu aspect suspect și dimensiuni semnificative. Din fericire, puncția cu ac subțire a arătat natura sa benignă.

Recidivă nodulară în loja dreaptă după o intervenție incompletă de îndepărtare a tiroidei. Imaginea prezintă același rest în două incidențe.

Focar de carcinom medular tiroidian cu aspect ecografic tipic: intens hipoecogen, prost delimitat, cu calcificări. Pacientul a fost operat, cu evoluție bună postoperator.

Cancer tiroidian foarte agresiv (anaplastic) apărut la 2 ani după tratamentul complet și corect al unui carcinom papilar (forma comună și, în general, curabilă de cancer tiroidian). Evoluția a fost, din păcate, extrem de rapidă, fără răspuns la tratament.

Limfom tiroidian – tumoră malignă foarte rară, de mari dimensiuni, cu evoluție rapidă. Pacientul a răspuns bine la tratamentul citostatic inițial.


E. Ganglionii limfatici ai gâtului

La nivelul gâtului există un mare număr de ganglioni limfatici, cu rol în apărarea imunitară. Marea majoritate a acestora, atunci când sunt identificați ecografic, sunt adenopatii (ganglioni limfatici măriți) inflamatorii, banale, benigne. Cu toate astea, cancerele tiroidiene metastazează adesea la nivelul ganglionilor limfatici și identificarea acestora este extrem de importanta deoarece schimbă amploarea operației și prognosticul.

Ganglioni limfatici cu aspect tipic inflamator, fără semnificatie patologică în sine.


Metastază ganglionară de carcinom tiroidian papilar – intens hipoecogenă, imprecis delimitată, cu multiple calcificări la interior.


Metastaze ganglionare de carcinom tiroidian.


Trei metastaze ganglionare ale limfomului tiroidian din imaginea de mai sus.


V. Concluzie

Ecografia contribuie, de multe ori decisiv, la stabilirea unui diagnostic corect în patologia tiroidei și este esențială în monitorizarea multora din afecțiunile acestei glande. Condiția principală, mai ales în cazurile dificile, este ca investigația să fie realizată de un medic cu experiență, de preferat endocrinolog, care sa aibă cât mai multe ecografii de tiroidă efectuate, eventual într-un centru de referință.


TOATE imaginile ecografice din acest articol sunt din arhiva personală, de la pacienți evaluați și tratați de-a lungul anilor. Copierea și utilizarea acestora în orice condiții sunt interzise.

Răspunsuri la întrebări (2106)

August 24, 2020

Dau Liliana:

Buna ziua, domnule doctor. Ma numesc Dau Liliana, am 48 ani. Va rog din suflet sa imi raspundeti la o intrebare. De 5 ani sunt sub supravegherea medicilor endocrinologi, am 3 noduli tiroidieni de 1 cm fiecare pe lobul stang. Am facut si elastografie care are ca nodulii sunt benigni. De 4 ani sunt identici ca marime. TSH, FT3, FT4 sunt normale de 5 ani, ATPO este 130 (valoarea maxima este 30).
DIAGNOSTIC: TIROIDITA CRONICA CU NODULARIZARE.
Insa, acum o saptamana, pe un fond anxios (frica de a nu avea ceva mai grav la tiorida), mi-am refacut din nou analizele si am fost la 3 medici endocrinologi, si desi toti ma asigurau ca este bine, in timpul investigatiilor a inceput sa ma usture in gat, sa simt o jena pe partea stanga a gatului (lobul cu nodulii), ACEASTA SENZATIE DE USTURIME IN GAT PERSISTA SI ASTAZI) la 10 zile de la ultimele ecografii. Credeti ca aceasta jena in gat are legatura cu tiroida? Simt o usturime ca si cand as fi racita, dar chiar nu sunt racita, pentru ca este pe lobul stang senzatia, unde sunt si nodulii. Timp de 5 ani, de cand monitorizez nodulii, nu am avut vreun simptom.
Va rog din suflet sa ma ajutati, ca sunt foarte anxioasa!
Va multumesc mult de tot!

Raspuns:

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (2105)

Maria:

Buna ziua!
Pentru mama mea, în vârsta de 83 de ani.

In anul 2015 a fost diagnosticata cu o gusa giganta.
Analize februarie 2015:
– TSH: 6.9386 μUI/mL (0.35 – 4.94 μUI/mL )
– FT4: 0.92 ng/d ( 0.70 – 1.48 ng/d )
– Anti- tiroglobulina: 624 UI/mL (<= 115)
– Anti-TPO: 158 UI/mL (< 34)

La recomandarea medicului endocrinolog a început tratamentul cu Euthyrox, initial în doza de 25 mcg/zi, apoi de 50 mcg/zi și din februarie 2016 în doza de 75 mcg/zi.

Analize iulie 2015:
– TSH: 4.1878 μUI/mL (0.35 – 4.94 μUI/mL )

Analize februarie 2016:
– TSH: 6.5369 μUI/mL (0.35 – 4.94 μUI/mL )

Analize aprilie 2016:
– TSH: 2.6276 μUI/mL (0.35 – 4.94 μUI/mL )

Analize februarie 2017:
– TSH: 2.0849 μUI/mL (0.35 – 4.94 μUI/mL )

Analize martie 2018:
– TSH: 3.7667μUI/mL (0.35 – 4.94 μUI/mL )

In luna aprilie 2020 a inceput tratamentul cu formula noua de Euthyrox. Din luna iunie au aparut urmatoarele simpome: oboseala accentuata, durei și crampe musculare, imposibilitatea de a se deplasa fără ajutorul bastonului din cauza unei slabiciuni musculare.

In 18.08.2020 a efectuat o noua analiza cu urmatorul rezultat:
– TSH: 0.5007 μUI/mL (0.35 – 4.94 μUI/mL )

A uitat si in dimineata cand a facut analiza a luat doza de 75 mcg/zi Euthyrox (intervalul de timp de când a luat pastilele de Euthyrox și momentul recoltarii probei de sânge a fost de aprox. 2 ore și 30 minute). Acest lucru a afectat rezultatul analizei?

Vă rog să-mi spuneți dacă ar putea reduce doza de Euthyrox la 50 mcg/zi? Mulțumesc!

Menționez urmatoarele: – în prezent volumul gusii a scăzut mult
– mama mea mai suferă și de HTA grad 3

Raspuns:

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (2104)

Codrin:

Buna ziua,
Sotia mea are 36 de ani si la jumatatea lunii aprilie a facut tensiune 141 cu 95 si puls 170, criza care a durat cam 20 de minute timp in care pulsul nu i-a scazut sub 110. De atunci crizele au continuat cu intermitente, mai frecvente seara si dimineata, tin de la cateva minute la cateva ore si sunt insotite de urinari frecvente. Cardiologul nu a gasit nimic la inima si a trimis-o la endocrinolog. Aici i-a fost pus diagnostic tireotoxicoza si tiroida cu aspect normal, puternic vascularizata si atat, cu indicatia sa repete analizele la 3 luni. Avand in vedere simptomele – oboseala, episoade de tensiune ridicata si puls marit (negenerate de o problema la inima – cardiolog + monitorizare), senzatie de ameteala, de sincopa, presiune in stern si senzatia de nod in gat, tauit in urechi (vertijul eliminat de audiograma) banuiala noastra este ca doar tiroida poate genera aceste simptome, dar nu ni s-a dat nici un tratament. Pe analize in data de 29.04.2020: FT4 avea 20.41 (12 – 22) si TSH 0.008 (0.27 – 4.2).
In 25.05 FT4 – 0.74 (0.7 – 1.48); FT3 2.81 (2.00 – 4.4) si TSH 0.089 (0.3500 -4.9400).In 04.06.2020 AC anti tireoperoxidaza 230.1 (<5.61); AC anti tiroglobuluina 59.5 (<4.1); FT3 2.52 (2.00-4.40); FT4 0.73 (0.70-1.48); TSH 0.8577 (0.35-4.94). In data de 07.08.2020 AC anti tireoperoxidaza 143.5 (<5.61); AC anti tiroglobuluina 70.0 (<4.1); FT3 3.41 (2.00-4.40); FT4 0.83 (0.70-1.48); TSH 2.9225 (0.35-4.94); TT3 1.14 (0.8-2.0); fT4I 6.63 (5.06-9.42); TT4 6.36 (4.87-11.2). Parintii ei au avut probleme minore cu tiroida, singurul tratament pe care il ia sotia mea este Concor de 2.5mg, o pastila dimineata si jumatate seara si suplimente (vitamine, Magneziu, etc.)

Raspuns:

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (2103)

Cristian:

Buna seara!Am 52 de ani, sex masculin si acum o luna am facut operatia de tiroida totala si am primit rezultatul de la anatomia patoloigica si sunt foarte nelamurit.
Va rog sa ma ajutati sa inteleg acest rezultat.
Diagnostic 1)Carcinom papilar sclerozant multifocal LDT : focare neincapsulate1,9/1,3 cm si 0,6/0.5 cm, cu arii de invazielimfatica peritumorala, invaziv marginal capsular
2)Parenchimde fond polinodular, coloido/chistic, anizofolicular, cu epitelii hiperplazice cu aspect hiperfunctional
3) Trei (3) limfoganglioni periistmic cu aspect reactiv.
Stadialitate post chirurgicala PT PT3m
Stadialitate post chirurgicala PN PN0
Stadialitate agregata ST ST1
Alte date de tip prognostic R1, L1

Va rog sa-mi spuneti cat de grav este si daca trebuie sa fac terapie cu iod radioactiv?

Raspuns:

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Postari mai vechi »