Postează aici întrebarea ta


Pentru a trimite întrebarea și a vă asigura că primiți răspuns, citiți vă rog cu atenție informațiile de mai jos până la capăt.

Modul de desfăşurare:

  1. Întrebările vor fi adresate sub formă de comentarii; pentru aceasta, mergeţi în partea de jos a acestei pagini, unde veţi completa datele necesare şi întrebarea dvs în formularul special;
  2. Răspunsul va fi dat de regulă în cursul săptămânii în care a fost postată întrebarea, sub forma unei postări din categoria Răspunsuri la întrebări; NU se trimite niciodată răspunsul direct pe adresa de email, vă rog nu solicitaţi acest lucru;
  3. Voi răspunde doar primei persoane care postează, indiferent câte întrebări vor fi într-o zi;
  4. Cititorii ale căror întrebări nu au putut primi răspuns pot încerca din nou în zilele următoare, asigurându-se că postează primii, sau se pot programa pentru consult direct;
  5. Întrebările incomplete, incoerente sau nelegate de activitatea blogului vor primi un răspuns scurt la rubrica de comentarii;
  6. Se vor lua în considerare strict întrebările legate de glanda tiroidă;
  7. Perioadele în care nu voi fi disponibil vor fi anunţate din timp; întrebările adresate în aceste intervale nu vor primi răspuns ulterior.

Pentru ca răspunsul meu să fie cât mai complet şi util, cei care postează întrebările sunt rugaţi să precizeze următoarele elemente, atunci când întrebarea se referă la o persoană:

  • vârsta;
  • sexul;
  • dacă există rude de gradul I (părinţi, fraţi, surori) cu boli de tiroidă;
  • istoricul pacientului respectiv: boli, operaţii, tratamente, chiar dacă nu sunt legate de tiroidă;
  • descrierea cât mai exactă a simptomelor, precum şi debutul şi durata acestora (exemplu: am slăbit 8 kg în ultimele 6 luni) ;
  • eventuale analize de laborator efectuate, inclusiv valorile normale ale laboratorului (sunt precizate pe buletinul de analize); Atenţie: întrebările care conţin rezultatele unor analize hormonale, fără menţionarea acestor limite normale, nu vor putea primi răspuns!
  • consulturi endocrinologice anterioare;
  • ecografii sau alte investigaţii imagistice legate de tiroidă;
  • orice altă informaţie pe care o consideră importantă cel ce adresează întrebarea.

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

1.935 thoughts on “Postează aici întrebarea ta”

  1. Buna ziua, numele meu este Anca Nistor, am 35 de ani. In urma unei ecografii tiroidiene am aflat ca pe lobul stang exista un nodul astfel:
    Tiroida prezinta ambii lobi cu contur regulat, capsula integra, lobi asimetrici.
    Lob tiroidian drept: cu dimensini de :
    diametru anteroposterior 1,54 cm
    diametru transversal
    1,79cm
    diametru craniocaudal
    4 cm
    Ecostruct neomogena prin prezenta a trei form transonice de 4- 8 mm
    Lob tiroidian stang: cu dimensini de :
    diametru anteroposterior1,8 cm
    diametru transversal
    1.76 cm
    diametru craniocaudal
    4 cm
    Ecostructura neomogena , prin prezenta unei form transonice/ hipoecogena, cu vascularizatie
    periferica, rotunda, situata in 1/3 sup, cu dim de 0,8/0,7/0,7cm.
    Vascularizatie de ansamblu normala.
    Farà adenopatii
    Istmul; grosime de 0,33 cm, ecostructura omogena

    Am primit si analize de sange cu urmatorul rezultat: Tsh: 1.67, TPO <3 si Calcitonina <2

    Sunt foarte speriata in legatura cu nodulul stang, poate fi vb de cancer? Mama mea a fost operata acum 3 ani de cancer tiroidian.

    Va multumesc!

  2. Buna ziua.Sunt Adriana,vârsta 32 ani,Menționez ca o am pe mama care acum câțiva ani a scos glanda.La un tsh de 3,13 este necesar începerea tratamentului cu eutyrox doza 25 mg? Menționez ca mi au fost găsiți 4 noduli și 2 chisturi superioare.Mi s-a recomandat de dl doctor eutyrox de 25 pentru stagnarea nodulilor.este Ok atâta timp cât tsh este in limite?multumesc frumos.

  3. Va multumesc foarte mult pentru raspuns. Am urmat sfaturile dumneavoastra (am facut ecografia la san, urmeaza un consult chirurgical).
    Am repetat analizele de sange.
    Rezultatele de azi, 1 august, sunt: TSH 1.73 (0.27-4.02) si FT4 23.3 (12-22). Din data de 1 iulie medicul mi-a ridicat doza de Euthytrox la 200 micrograme/zi. Mentionez ca la analizele de la sfarsitul lunii iunie aveam TSH 6.63 si Ft4 22, sub tratament cu Euthyrox 175.
    *Am 168 cm, 72 kg in si nu mai am tiroida din 2008 (tiroidectomie totala).
    Desi TSH a scazut, nu ma simt bine dupa ce iau doza de Euthyrox dimineata.
    Va rog sa imi spuneti ce doza de Euthyrox ar trebui sa iau.

    1. Dr. Claudiu Ţupea

      Nu va pot modifica doza de Euthyrox fara un consult propriu zis (fizic sau online). Deocamdata nu ofer consultatii online, deci singura posibilitate ramane cea a consultului fata in fata.

  4. Buna ziua!
    Imi puteti explica, va rog, daca exista o interconexiune intre PTH si TSH? Se influenteaza reciproc sau pot fi coroborate pentru un diagnostic daca au valori modificate?
    De asemenea, va rog sa imi spuneti relevanta monitorizării vitaminei D in hipotiroidie, daca exista una.
    Multumesc!

  5. Buna ziua!
    Sunt o pacienta de 32 de ani.
    Nu exista in familie boli de tiroida știute. Tsh-ul măsurat a fost mereu sub 2, chiar 2.2 (0.27-4.22)

    Acum 2 ani am inceput proceduri de fertilizare in vitro. Pe perioada stimulării nu am avut modificări ale tsh sau ft4. Am obținut sarcina, fără modificări tsh sau ft4 in timpul sarcinii.

    Am reluat procedurile, totul normal pana cand in urnă unui tratament cu Prednison (10mg) o luna, tsh 2.8 (0.27-4.22)

    De atunci nu se mai stabilizează, oscilează destul de mult.

    Ultimele valori

    Tsh 3.04 (0.27-4.22)
    Ft4 16.49 (12-22)

    Tsh 3.61 (0.27-4.22)
    Ft4 17.73 (12-22)

    Mi s-a recomandat începerea Euthyrox 25, pentru ca la clinica se dorește o valoare sub 2.5.

    Întrebare: ce părere aveti despre începerea tratamentului? Pot scadea tsh din Alimentația? O data inceput euthyrox, tiroida devine lenesa și nu va mai functiona, devenind dependenta de euthyrox?

    Multumesc!

    1. Un copil de 14 ani ia ieșit TSH valoare 8 dar ia tratament cu depakine(acid valproic), acest tratament ii poate influenta TSH ul?

  6. Buna ziua. Ma numesc Maria H, am 72ani si 8 luni, 73 kg, 169 cm inaltime. Am insuficienta mitrala usoara, HTA esentiala grad 2 grup de risc inalt (tratament cu locren, sortis 10 mg, atacand * ultimul a fost eliminat total in urma cu o luna pentru ca tensiunea scadea la 90 cu 50), hipotiroidie posttiroidectomie totala (operata de dr Ghemigian) – euthyrox 175 din septembrie 2021 pana in prezent. Infectie SARS CoV2 in aprilie2021, forma moderat-severa, 500 ore compensator oxigen. In timpul covid si dupa am avut 87 kg, Hba1c 6.8, transaminaze mari. Dupa Covid am moderat consumul de carbohidrati, din iulie 2021 am renuntat total la zahar iar in septembrie 2021 am ajuns la 76 kg. Analizele din septembrie 2021 nu au mai prezentat valori anormale, cu exceptia CRP, 0.58 (<0.5) si anticorpi neutralizanti anti-proteina spike 790 UmL. In octombrie 2021 am observat un ganglion axilar marit. In ianuarie-februarie 2022 m-am vaccinat cu Pfizer (Comirnaty) – doua doze. Dupa vaccin am observat o marire a ganglionului axilar, in prezet acesta este destul de mare, diametru 6 cm, ma doare, noaptea traspir abundent doar in partea in care e ganglionul marit, sanul e si el marit, dar nu sunt alte modificari, nu am gasit nodul la palpare. In aprilie 2022 am facut o laringita sau ceva similar, fara febra, nu am facut test pcr sa vad daca este iarasi o varianta covid. In 28 iunie 2022 am facut analize iar rezultatele sunt aceastea: Biochimie: Acid uric seric 3.3 (<5.7), Creatinina serica 0.67 (<1.1), GPT 25 (<33), CRP 2.83 (<0.5), GOT 30 (<32), Bilirubina totala 0.33 (<1), Lipaza 16 (<60), Clor seric 100 (94-110), Hba1c 5.5 (normal 4.8-5.6), GGT 22 (<40), LDH 245 (135-214), Mg seric 2.08 (1.6-2.4), Potasiu seric 4 ( 3.5-5.1), Fier seric 34 (37-145), Sodiu seric 140 (136-145), Hemograma cu formula leucocitara cu Hb, Ht si indici: Nr leucocite 7.92 (4-10), Nr eritrocite 3.68 (3.8-5-2), Hb 10.5 (11.7-16.1), Hematocrit 33.2 (35-47), Volum eritrocitar mediu 90.2 (81-102), Hemoglobina eritrocitara medie 28.5 (27-35), Concentratie medie a Hb/eritrocit31.6 (32-36), Largimea distributiei eritrocitare 13.7 ( 11.6-14.8), Numar trombocite 274 (150-450), VTM 10.3 (7.4-13), Largimea distributiei trombocitare11.5 (8-16.5), Neutrofil 68.6 (45-80), Neutrofil 5.44 (2-8), Limfocit 13.3 (20-55), Limfocit 1.05 (1-4), Monocit 7.6 (<15), Monocit 0.6 (0.3-1), Eozinofil 9.5 (<7), Eozinofil 0.75 (0.05-0.7), Bazofil 1 (<2), Bazifil 0.08 (0.8 UmL )(deci patruzeci si unu de mii cincisutepatruzeci si trei !), Biochimie: Calciu ionic 4.3 (3.82-4.82), Calciu seric 9.6 (8.8-10.2), Proteine totale serice 6.9 (6.6-8.7), Colesterol Hdl 52 (factor protector >60), Colesterol total 200 (borderline crescut 200-240), Trigliceride 103 (optim <150), LDL 124 (optim la limita 100-129), Lipide totrale 641 (400-700), Electroforeza proteinelor serice cu imunofixare – IgG absent, IgA absent, IgM absent, Banda monoclonala Lanturi Kappa absent, Banda monoclonala lanturi Lambda – absent.
    Simptome actuale: gleznele putin umflate, noaptea am avut in ultima perioada crampe musculate foarte dureroase la ambele picioare, dureri in ganglionul marit (au fost inca doi ganglioni axilari mariti, in aceeasi axila, dar aceaia s-au retras, dureri uneori si in umar – folosesc ibuprofen gel iar de cand nu mai folosesc antoperspirant au inceput acele transpiratii nocturne pe cartea cu ganglionul inflamat.
    Am observat in analize TSH 6.63 (0.27-4.2). As vrea sa va rog sa imi spuneti ce doza de euthyrox sa iau (in prezet iau 175). Va multumesc foarte mult.

  7. Marinela Codreanu

    Buna ziua. La ultimile analize, TSH-9,45 iar FT4 in limite normale. E nevoie de tratament? Endocrinologul la care am fost mi-a spus sa iau eutyrox de 100. Vă rog sa-mi spuneți dacă e corect tratamentul! Mulțumesc!

  8. Neagoe Cornelica.

    Buna ziua domnule doctor ma numesc Neagoe Cornelica am hasimoto iau heutirocx de 50 de luni pana joi vineri sanbata duminica de 1oo am atpo 506.3 t4 13.5 tsh 242 va rog frumos sa i mi spuneti de ce am atpo atit de mare cu multe multumiri.

  9. Mama mea are 56 de ani operatie de scoatere a tiroidei acum in Aprilie 2022(a facut pneumonie dupa operatie, dar s-a tratat cu antibiotic. Vocea inca ragusita.)
    3 ani a incercat sa tina sub control tiroida cu Eutyrox.
    Rezultatul dupa operatie este
    1) microcarcinom papilar, focar istmolobar stang de 0,7/0,6 cm neincapsulat, intraparenchimatos cu invazie limfovasculara prezenta, cu arii restranse cu celule inalte(aproximativ 10% din suprafata tumorala examinata) si izolati corpi psamommatosi.
    2) parenchim adiacent si de fond cu aspect de tiroidita cronica de tip Hashimoto cu noduli de adenomatoza anizofoliculara cu arii epiteliale hiperplazice de tip hiperfunctional si arii de scleroza partial circumscrisa perinodular.
    3) Mic limfoganglion periistmic cu aspect reactiv
    4) Mic limfoganglion, adiacent lobului drept cu aspect reactiv.
    I-a fost recomandata terapia cu iod, iar inainte cu 4 saptamani sa renunte la Eutyrox si sa urmeze dieta fara iod.
    Are diabet si ia tratament pt asta, are si niste mici noduli la sani(ca nisipul) pe care ii tine sub observatie mereu. Este indicat sa faca tratamentul cu 3 pastile de iod avand acest istoric si imi puteti spune va rog cat de grav este diagnosticul tiroidei si microcarcinomului?

  10. Buna ziua domnule doctor, ma numesc Paul, am 22 de ani si as vrea asa in mare sa stiu ce inseamna rezultatele acestea la ecografia tiroidiana:
    LD: 6,88 ml
    LS: 6.12 ml

    Glanda tiroida cu volum redus, contur policiclic, structura de fond inomogena, hipoecogena; la nivelul LD se evidentiaza 3 microchisturi cu diametrul maxim 0.3 cm
    Vascularizatie in limite normale
    Fara adenopatii laterocervicale

  11. Ionel Cristan TATARU

    Buna ziua domnule doctor. Apreciez foarte mult implicarea Dumneavoastra in a oferi răspunsuri. Mă numesc Tătaru Ionel, am 46 ani și m-am operat în decembrie 2021 la Institutul Parhon, tiroidectomie totala. Rezultatul carcinom papilar, iod in februarie 2022. Întrebarea mea este daca pot face efort fizic peste medie, mai precis alergări mai lungi de 40 km ? Menționez că am alergat astfel de distante și înainte de operație. După operație am alergat 30 km in ritm mediu și a fost in regula. Ideea este daca e benefic sau nu acest tip de efort. Rezultatele analizelor sunt bune, tiroglobulina mai trebuie redusa printr-o nouă ședință de iod stabilită de domul doctor endocrinolog. Mulțumesc mult.

  12. Bună seara!
    Ma numesc Diana, am 33 de ani și săptămâna aceasta am aflat ca sunt insarcinata în 5 săptămâni. Sufăr de hipertiroidism de circa 8 ani , tratament zilnic Thyrozol 10 mg și Metoprolol 50 mg. Am avut perioade de pauza ( 3-4 luni) dar de fiecare data simptomele au revenit si am reluat tratamentul.
    În aceste 5 săptămâni de sarcina am luat Thyrozol 10 mg/zi, neștiind ca sunt insarcinata..acum am oprit tratamentul și aștept sa sosească o comanda de Propycil (am inteles ca este mai putin daunator).
    Întrebarea mea este:
    Poate acest Thyrozol (luat in primele 5 saptamani ) sa ii creeze probleme copilului ? Trebuie sa îmi fac griji? Care sunt riscurile? Ce îmi recomandați?

    Va mulțumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.