Răspunsuri la întrebări (82)

Andreea:

Buna ziua,

Numele meu este Andreea, am 36 de ani, 75kg. Am fost diagnosticata cu Tiroidita Hashimoto pe baza analizelor de mai jos:
ATG (Ac anti tireoglobulina): 321.2
ATPO (Ac anti tiroperoxidaza): 8.2
TSH (Hormon tiroid stimulant): 2.991
Free T3: 3.21
Free T4: 1.14
T3 total (tri-iodotironina): 1
T4 total (tiroxina): 10.5
Va rog sa imi spuneti care este parerea Dvs in legatura cu diagnosticul dat si rezultatele analizelor de mai sus.
Va multumesc anticipat.

Raspuns:

– desi nu ati precizat valorile normale ale laboratorului (aspect care ingreuneaza interepretarea analizelor), nivelul anticorpilor anti-tiroglobulina pare sa fie crescut peste limita superioara a normalului, in timp ce nivelul ATPO si TSH sunt normale; acest tablou poate indica o tiroidita cronica (Hashimoto) la debut; in aceasta faza tratamentul nu este necesar, deoarece tiroida functioneaza normal si produce cantitati adecvate de hormoni; in timp, boala poate evolua, cu afectarea tesutului tiroidian si reducerea capacitatii de sinteza hormonala si instalarea hipotiroidiei; de aceea sunt obligatorii controalele periodice, la 4-6 luni;

– la acest moment, o ecografie tiroidiana ar putea confirma tiroidita cronica prin evidentierea unui aspect specific pentru aceasta boala;

Dr. Claudiu Ţupea

16 thoughts on “Răspunsuri la întrebări (82)”

  1. buna seara domnule doctor,am facut o ecografie la tiroida si mi sa pus diagnosticul gusa micronodulara si am facut analize specifice acestei glande magneziemie =1,8mg/dl;calciu ionic seric =3,8mg/di;calciu seric=8,5 mg/dl;proteine totale serice=6,9g/dl;TSH=3,00 uU/ml;FT4(tiroxina libera)=1,10 ng/dl;Ac.antitiroperoxidaza(anti-TPO)=51,6,am 40 ani spuneti va rog daca sunt in regula aceste analiz si daca e nevoie de operatiept aceasta boala.va multumesc.

  2. Dr. Claudiu Ţupea

    @loredana marinela

    Ca sa va pot raspunde la intrebare trebuie precizate limitele normale ale laboratorului la care s-au efectuat analizele. Aceste scale de normal pot varia destul de mult de la un labrator la altul si, in lipsa lor, nu se pot face decat presupuneri. De altfel, pe pagina cu regulamentul sectiunii aceasta cerinta este precizata foarte clar.

  3. loredana marinela

    Buna ziua,
    Sunt insarcinata in luna 7,si am facut analizele pt tiroida mi-au iesit urmatoarele valori:TSH -0.139 UI/ML , Anti-TPO – <5 UI/ML ,FT4 – 11.65 UI/ML,iar medicul endocrinolog mi-a recomandat Euthyrox 50 ug,1 cp/zi dimineatza pe stomacul gol.imi este cam frica sa-l iau ,ce-mi recomandati? Multumesc.

  4. ARICESCU IOANA

    Buna ziua domnule doctor,
    Revin prezentandu-va si valorile normale ale determinarilor hormonale,astfel:T-3-Triiodotiroidina=2.34 ng/ml(valori normale 0,49-2,02).T4-Tiroxina totala=155,1 ng/ml(valori normale 53-121).TSH=0,35 mUl/ml(valori normale 0,39-6,16).Am nevoie de tratament pentru tiroida?.Alte simptome:intoleranta la caldura,senzatie de „nod in gat”,am slabit in greutate,obosesc repede,sunt nervoasa.In plus am colesterolul,trigliceridele si glicemia marite pentru care iau tratament medicamentuos.
    Multumesc frumos!

  5. ARICESCU IOANA

    Buna ziua.Sunt femeie,am 56 ani si rezultatul analizelor este urmatorul:T3-Triiodotiroidina=2,34 ng/ml;T4-Tiroxina totala=155,1 ng/ml;TSH=0,35 mUl/ml.Va rog sa faceti un comentariu

  6. Asi dori sa sa imi spuneti daca va pot contacta, pentru consult, la un cabinet medical sau la spital.
    Va multumesc

  7. Buna ziua! De vreo 2 luni in fiecare dimineata inainte sa ma trezesc adica intre starea de somn si cea de veghe simt cum incepe sa-mi creasca temperatura, desi in camera e o temperatura normala si constanta ,senzatia e este de transpiratii reci alternate cu transpiratii fierbinti, dureaza cam 10-15 minute, cateodata dupa ce trec aceste simptome incepe sa ma doara stomacul, cateva minute, cam 5 minute, apoi dupa ce ma trezesc adica dupa ce ma ridic din pat totul revine la normal si nu mai am nimic toata ziua. Nu ma ingrijoreaza durerile de stomac ele nefiind constante in fiecare dimineata ci cresterea temperaturii. Intrebarea mea este ar putea fi o problema hormonala? De vreo 4 luni menstruatia a venit mai devreme cu cateva zile 4-5 zile iar luna aceasta chiar la 17 zile de la ultima menstruatie. Multumesc si imi cer scuze daca intrebarea mea nu este legata strict de tiroida.

  8. Buna ziua
    Domnule Doctor,

    Spuneti-mi va rog ce inseamna rezultatul iesit atat de mult din interval. Trebuie sa ma ingrijorez?
    ATPO (Ac anti tiroperoxidaza)
    CentaurXP,Chemiluminiscenta – rezultatul meu: 1062.4 (0-60,00 U/mL)

    Ce masuri trebuie sa iau?
    Va multumesc.

  9. Dr. Claudiu Tupea

    @Coman:
    Postarea dvs contine o insiruire de date si nicio intrebare. Scopul sectiunii este de a raspunde intrebarilor (clare, daca se poate) adresate de cititorii cu probleme tiroidene.
    Reveniti cu o postare completa pentru a putea primi un raspuns.

    Dr. Claudiu Tupea

  10. Buna ziua

    Am 31 de ani si 70 kg, am o fetita de 6 saptamani. In timpul sarcinii am avut niveluri crescute ATPO, iar acum la 6 saptamani de la nastere inregistrez urmatoarele valori. in paranteze sunt trecute valorile de referinta ale laboratorului:
    HORMONI
    ATPO (Ac anti tiroperoxidaza)
    CentaurXP,Chemiluminiscenta 1423.6 (0 – 60,00 U/mL)
    Free T3
    CentaurXP,Chemiluminiscenta 2.55 (2,30 – 4,20 pg/mL)
    Free T4**
    FT4(Tiroxina libera)-Axsym 1.17 (0,71 – 1,85 ng/dL)
    CentaurXP,Chemiluminiscenta 1.13 (0,89 – 1,76 ng/dl)
    T3 total (tri-iodotironina)
    T3(Triiodotironina)-Axsym 0.76 (0,79 – 1,49 ng/mL)
    CentaurXP,Chemiluminiscenta 0.97 (0,60 – 1,81 ng/mL)
    T4 total (tiroxina)
    CentaurXP,Chemiluminiscenta 12.7 (4,50 – 10,90 ug/dL)
    T4(Tiroxina totala)-Axsym 9.33 (4,50 – 12,00 ug/dL)
    TSH** (Hormon tiroid stimulant)
    CentaurXP,Chemiluminiscenta 1.61 (0,35 – 5,50 mIU/)
    Mentionez ca am avut o hipertiroidita sub tratament acum 6 ani, cu niveluri crescute ale TSH, tratament Thyrozol, acum sunt in faza de autodiroidita imuna. In timpul sarcinii, tot ATPO a fost foarte crescut si am urmat tratament cu Eutyrox (o jumatate de tableta)
    Va multumesc

  11. Buna ziua
    Domnule Doctor,

    Ma numesc Elena, am 46 ani, in 1 noiembrie 2009, acum 2 luni si 10 zile, am fost diagnosticata cu Basedow in urma analizelor: tsh: 0,0008 uU/ml (0,49-4,67: valori normale) si anti corpi anti TPO 0,7 IU/ml (< 5,6 IU/ml: valori normale).- laborator Bioclinica. Initial am facut echografia si medicul a scris : volum normal- structura moderat neomogena sugestiva pt o tiroidita cr. autoimuna.

    M-am prezentat la medic in urma problemelor aparute in septembrie 2009: insomnii- nu am dormit aproape deloc, vise urate, stari de anxietate, palpitatii la inima, tremuratul membrelor, probleme de concentrare, am slabit 5 kG de la 52,5 la 47,5 Kg in 2 luni la inaltimea 1,63.
    Am primit ca tratament Thyrozol 10 mg X 3 ori pe zi si distonocalm (distonocalmul nu l-am luat, ma oboseste). Tratamentul cu Thyrozol l-am urmat intocmai.
    Dupa 1 luna in 2 decembrie analizele au fost : TSH : 0,006 uUI/ml (valori normale0,027 -4,2) si FT4 : 32,52 pmol/L (valori normale :12-22) – laborator SYNEVO, mi s-a spus sa continui cu tratamentul cu Thyrozol 10 mg X 3 zi, ceea ce am si facut.
    In 12 ianuarie 2010, dupa 1 luna 10 zile analizele sunt TSH : 0,005 uUI/ml si FT4 : 14. (laborator Synevo)
    La medic urmeaza sa ma prezint peste cateva zile.

    Mai am probleme cu ochii: sindromul ochiului uscat si simt corp strain in ochi, am fost la oftalmolog, problemele pot sa fie de la tiroida dar si de la o conjunctivita pe care am avut-o un pic inainte.

    Sunt nedumerita cum a evoluat FT4 fata de TSH.
    Voi ajunge la operatie? De tratamentul cu iod mie frica din cauza ochilor. ( Medicul la primul consult mi-a spus ca sunt in stadiul ca nu ma opereaza nimeni, la al doilea consult, ca nu am nevoie de operatie.)
    Dvs. ce tratament, eventual analize imi recomandati?

    Mentionez ca pana acum nu am avut probleme de sanatate(exceptie o conjunctivita cu ceva probleme acum 2 ani, de cand am ramas cu sensibilitate) Am avut un somn excellent 8 ore pe noapte ( exceptie de doua ori 5 nopti in toata viata).
    In perioada tratamentului dorm aprox 3-4 ore, iar in cele 2 luni si un pic de tratament am pus la loc kg pierdute.

    Va multumesc

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.