Postează aici întrebarea ta


Pentru a trimite întrebarea și a vă asigura că primiți răspuns, citiți vă rog cu atenție informațiile de mai jos până la capăt.

Modul de desfăşurare:

  1. Întrebările vor fi adresate sub formă de comentarii; pentru aceasta, mergeţi în partea de jos a acestei pagini, unde veţi completa datele necesare şi întrebarea dvs în formularul special;
  2. Răspunsul va fi dat de regulă în cursul săptămânii în care a fost postată întrebarea, sub forma unei postări din categoria Răspunsuri la întrebări; NU se trimite niciodată răspunsul direct pe adresa de email, vă rog nu solicitaţi acest lucru;
  3. Voi răspunde doar primei persoane care postează, indiferent câte întrebări vor fi într-o zi;
  4. Cititorii ale căror întrebări nu au putut primi răspuns pot încerca din nou în zilele următoare, asigurându-se că postează primii, sau se pot programa pentru consult direct;
  5. Întrebările incomplete, incoerente sau nelegate de activitatea blogului vor primi un răspuns scurt la rubrica de comentarii;
  6. Se vor lua în considerare strict întrebările legate de glanda tiroidă;
  7. Perioadele în care nu voi fi disponibil vor fi anunţate din timp; întrebările adresate în aceste intervale nu vor primi răspuns ulterior.

Pentru ca răspunsul meu să fie cât mai complet şi util, cei care postează întrebările sunt rugaţi să precizeze următoarele elemente, atunci când întrebarea se referă la o persoană:

  • vârsta;
  • sexul;
  • dacă există rude de gradul I (părinţi, fraţi, surori) cu boli de tiroidă;
  • istoricul pacientului respectiv: boli, operaţii, tratamente, chiar dacă nu sunt legate de tiroidă;
  • descrierea cât mai exactă a simptomelor, precum şi debutul şi durata acestora (exemplu: am slăbit 8 kg în ultimele 6 luni) ;
  • eventuale analize de laborator efectuate, inclusiv valorile normale ale laboratorului (sunt precizate pe buletinul de analize); Atenţie: întrebările care conţin rezultatele unor analize hormonale, fără menţionarea acestor limite normale, nu vor putea primi răspuns!
  • consulturi endocrinologice anterioare;
  • ecografii sau alte investigaţii imagistice legate de tiroidă;
  • orice altă informaţie pe care o consideră importantă cel ce adresează întrebarea.

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

1.752 thoughts on “Postează aici întrebarea ta”

  1. Buna dimineata dl.doctor, multumesc pentru raspuns, mai jos va redau analizele hormonale cu valori si intervale:
    TSH -0.09 uUI /ml normal 0.35-4.94
    Free T3 -3.50 pg/ml interval 1.88-3.18
    Free T4-0.94 ng/dL normal 0.70-1.48
    Alte analize hormonale in valori normale:
    Estradiol <24 pg/ml faza foliculara 21-251,varf preovulator 38-649,faza luteala 21-312 si menopauza <28
    FSH 128.84 mIU/ml faza foliculara 3.03-8.08, faza ovulatie 2.55-16.69,faza luteala 1.38-5.47 si postmenopauza 26.72-133.41
    LH 43.87 mIU/ml faza foliculara 1.8-11.78,faza ovulatie 7.59-89.08,faza luteala 0.56-14.00 si postmenopauza 5.16-61.99
    Progesteron 0.50 ng/ml faza foliculara <0.1-0.3,faza luteala 1.2-15.9 si menopauza <0.1-0.2
    Multumesc mult

  2. Buna ziua, Am 53 de ani si am descoperit valori modificate ale glandei tiroide in urma unui control anual. Singurele valori modificate sunt: TSH- 0.09 µUI/ml si FT3- 3.50 pg/ml. Simptome ar fi scaderea in greutate de cand a inceput pandemia (2.5-3 kg) si bufeuri+nervozitate, pe care le-am pus pe seama premenopauzei. Nu am cazuri in familie. Datorita situatiei actuale, doctorul de familie mi-a recomandat pentru inceput pastile naturiste pentru tiroida (Fares- Tiroida) si consultarea unui endocrinolog dupa 2-3 luni. M-ar ajuta mult parerea dvs. Cu multumiri, Monica Radulescu

    1. Dr. Claudiu Ţupea

      Reveniti va rog cu o postare care sa contina si intervalele de normal ale laboratorului care a efectuat analizele. De asemenea, e indicat sa postati SI analizele hormonale care sunt in limite normale.

  3. Bună ziua,

    De 7 ani sunt diagnosticată cu tiroidă Hashimoto. În urmă cu 2 luni jumătate am născut și alăptez, recent, s-au produs câteva modificări asupra tiroidei. Am dat în cealaltă extremă și am fost diagnosticată cu hipertiroidism. Ca și valori: TSH 0,005, FT4 30, T rab <0.8.
    Am primit ca și tratament Thyrozol, dar nu am început încă tratamentul.
    Am câteva nedumeriri pe calea aceasta:
    1. Afectează Thyrodolul lapele? Dacă da, cum?
    2. Tratamentului/boala poate afecta copilul în vreun fel?
    3. Ca și diagnostic final am primit hipertiroidism cu Hashimoto. Este posibil așa ceva?

    Mulțumesc

  4. Buna ziua! Am 23 ani si in urma cu 2 luni jumatate am decis sa imi fac un consult endocrinologic de rutina, desi nu aveam niciun simptom (mama are noduli, dar functie tiroidiana nu ii este afectata, asa ca am vrut sa verific daca o mostenesc). In urma analizelor de sange care au fost efectuate in ziua a 3-a a mentruatie am avut urmatoarele probleme, celelalte teste iesind normal: TSH 9,38 [0,27-4,2], FT4 10,7 [12-22], 245,4 LDL colesterol [60-100] – tatal meu sufera de hipercolesterolemie. Ecografia tiroidiana a iesit normala, neavand noduli. De asemenea, tin sa mentionez ca sufar de anxietate, iar in momentul analizelor, erau sub tratament cu Serodeps 10mg si Xanax 0,25. Mi s-a pus diagnosticul de hipotiroidism si mi s-a dat Euthyrox de 50 (in prima saptamana am luat o jumatate de pastila, a doua saptamana o pastila, iar apoi o pastila jumate). La inceput nu am simtit nimic, dar dupa 4 saptamani in care am luat doza de 75, am inceput sa ma simt rau (durere de cap, ameteala, greata, senzatia de caldura in organism, sete, palpitatii) asa ca am decis sa ma duc din nou la un control. In ziua respectiva nu luasem Euthyroxul, pulsul era 12, tensiune 14 cu 8, asa ca tot in aceeasi zi mi s-au efectuat din nou analizele de sange: FT4 13,8 [12-22], TSH 1,73 [0,27-4,2] (mentionez si ca tratamentul psihiatric cu serodeps si xanax fusese oprit, in urma inceperii psihoterapiei). Endocrinologul mi-a recomandat sa continui cu acea doza, deoarece simptomele nu sunt cauzate de tratament, insa imi este teama sa incep sa iau iar acele pastile (am 4 zile de cand le-am oprit iar simptomele au disparut). As avea nevoie si de o a doua parere. Multumesc anticipat!

  5. Buna ziua, am 36 de ani si in urma unor analize de rutina am TSH 0,013 (val normala: 0.55-4.78). T4 libera valoare normala – 1.1 (interval: 0.89-1.76). Ieri am primit analizele, este prima data cand imi ies modifcate desi le fac anual. Nu am cazuri in familie de boli de tiroida. Nu am simptome. Am niste palpitatii, dar le am de cand eram adolescenta in perioadele de stress (am fost la cardiololog in trecut si mi-a zis ca este pe fond neurovegetativ).. magneziu, calciu, vitamina D, potasiu, sodiu sunt in limite normale.
    Pana ajung la consultatie, imi puteti spune o opinie pe baza celor transmise? Va multumesc!

  6. Buna ziua domnul doctor.
    De la 14 ani am fost diagnosticat cu tiroida autoimuna,in prezent am 18.
    Doresc sa aflu daca problema asta cu tiroida ma poate afecta in a slabi sau a pune masa musculara.
    Iau eutyrox de 50 de L-D si detrical 1000,FT4 il am in limite normale si TSH a scazut de la 32 la 6.30.
    O zi buna

  7. Buna ziua!Ma numesc Dana si am 45 ani. Mentionez ca am o piatra la rinichi de 1.7 mm si o infectie urinara cu klebsiela de 1 an si nu mai scap de ea-am facut n tratamente cu antibiotic.
    Ecografia de tiroida este ok
    Am facut analize recomandate de endocrinolog iar valorile sunt urmatoarele(nu mai am rabdare pana la consultatie):
    ATPO-48.98; T4FREE-1.04: TSH-1.24; ESTRADIOL(17BETA) -371; HORMONI CORTISOL SERIC-20.50; PROTEINA C REACTIVA-8.54; COLESTEROL HDL 54.00; HEMOSTAZA FIBRINOGEN-475.10, VSH-34;
    Intrebarea mea este pentru ce sa imi fac griji si ce sa fac mai departe in cazul rezultatelor?

      1. Bună ziua, domnule doctor! De curând am primit diagnisticul crunt de carcinom papilar. Am fost operata în septembrie, mi s a scos jumătate de glanda, deoarece punctia cu ac fin nu arata ca ar fi ceva grav. Am făcut 2 punctii prima bethesda 2 su următoarea asemănătoare, bethesda 3. Acum am înțeles ca trebuie sa se reintervina, ca sa fie scos tot țesutul. V am cunoscut în spital când ati venit la o pacienta care era cu mine în salon. Va rog ajutați ma cu interpretarea biopsiei. Carcinom papilar sclerozant,focar neincapsulat,LST 3/2,5,cu celule de tip oxifil,invaziv marginal pe fronturi multiple,multiple arii de invazie limfovasculara si perivasculara.
        Parenchim adiacent anzifolicular cucepitelii cubice si plate.
        Un limfoganglion perilobar st ocupat integral de o metastaza izostructurala si doi limfoganglioni periistmici cu aspect reactiv. Pt3, pn1a,str,r1lv1pv1.
        Va mulțumesc mult!

  8. Buna ziua,

    Sunt diagnosticata cu Basedow-Graves din mai 2018. Am luat tratament combinat cand Thyrozol cand Propycil pana in februarie 2020 cand am oprit pentru ca se reglasera analizele. In luna Iunie 2020 simptomele au revenit si TSH a ajuns din nou la valori mici – 0,013 iar Trab a crescut la 2,5. Sunt insarcinata in 9 saptamani si iau 50 mg Propycil pe zi de la inceputul sarcinii, avand acum un TSH de 0,12 si FT3 si T4 fiind in limitele permise. am primit insa un tratament cu Femibion 1 de la ginecologie si am vazut ca acesta contine iod 150 de unitati. Credeti ca ar fi potrivit sa iau acest medicament avand in vedere boala Basedow cu care ma confrunt si faptul ca acesta contine iod? Multumesc

  9. Buna ziua!
    Ma numesc Maria, 34 ani si in luna iunie 2020 am fost diagnosticata cu tiroida autoimuna. In familie nu sunt cazuri. De 11 luni incerc sa raman insarcinata si nu am reusit. Va prezint mai jos analizele, in ordine cronologica, in speranta ca ma puteti ajuta.
    Data 06.06.2020
    Ft 3 – 5,47 ( valori ref 3,1 – 6,8 )
    Atpo – 154,82 ( valori ref < 5,61 )
    Ft 4 – 18,33 ( valori 12 – 22 )
    Tsh – 5,66 ( valori 0,27 – 4,2 )
    Diagnostic tiroida autoimuna, tratament Euthyrox 25 mg – 1 zi . Repetare peste 6 saptamani.
    Data 01.08.2020
    Ft 4 – 27,3 ( valori 12 – 22 )
    Tsh – 0,012 ( valori 0,27 – 4,2 )
    Diagnostic – probabil episod de hashitoxicoza, dar de masurat Trab ptr diagnostic diferential. Stop Euthyrox. Repetate analize peste 6 saptamani.
    Data 24.08.2020
    Stiu ca trecusera doar 3 saptamani, dar am efectuat mai multe analize si am zis de curiozitate sa le fac si pe acestea.
    Atpo – 239,81 ( valori 0 – 5,61 )
    Antitiroglobulina – 176,58 ( valori 0 – 78 )
    Ft4 – 0,85 ( valori 0,82 – 1,77 )
    Tsh – 1,3181 ( valori 0,27 – 4,2 )
    Data 09.09.2020
    Trab – 0,86 ( valori < 1,53 )
    Ft 4 – 14,9 ( valori 12 – 22 )
    Tsh – 9,32 ( valori 0,27 – 4,2 )

    Ce parere aveti? De ce sunt asa de mari diferentele ? Ar fi mai bine sa reglez tsh ul si apoi sa incerc sa raman insarcinata?
    Multumesc anticipat!
    O zi buna!

  10. Bună ziua Domnul Doctor. În urma cu 5 ani am fost operata de glanda tiroida. Diagnosticul fiind carcinom papilar folicular. În toți acești ani am urmat și terapii cu iod radioactiv. Momentan boala nefiind complet tratata. La 31 de ani as dori sa rămân însărcinată.Momentan doza de eutirox pe care o iau este de 150g 4 zile pe săptămână și 125 celalalte 3 zile. Valoarea tsh fiind de 0.02.întrebarea mea este ce șanse am sa rămân însărcinată. Se poate avea copii și cu cancer tiroidian. Și dacă este vreo șansă să fac o pauza pentru sarcina și următoarea eventuala terapie cu iod. Și dacă sarcina afectează într un fel evoluția bolii și invers. Va mulțumesc din suflet.

  11. Barbu Cosmin Ionut

    Buna ziua,
    Am o fetita de 11 ani care pe fondul unei perioade de crestere accelerata i-au aparut niste vergeturi deasupra unu genunchi si pe fese. Am mers la un endocrinolog care ne-a recomandat o serie de analize. Le-am facut azi si am ramas inmarmurit si distrus psihic.
    TSH 1,817 interval 0,28 – 4,3
    FT4 0,83 interval 0,89 – 1,37
    TPO 276,28 interval <5,61
    Anti-tiroglobulina 172,81 interval 200
    Calciu ionic 4,09 interval 4,2 – 5,2
    Calciu total 10,2 interval 8,8 – 10,8
    Vitamina D 19,5 interval optim >30,
    PTH 32,4 interval 11 – 67
    Cortisol seric 9,4 antemeridian interval 3,7 – 19,4
    Avem programare la endocrinolog insa va rog sa ma ajutati cu o opinie deorece simt ca imi pierd mintile. Va fi ok copilul meu? Cit ii va dauna afectiunea in viitor? Ce putem face pentru ea?

  12. Madalina Vladulescu

    Buna ziua dle doctor. Am 39 ani si sunt insarcinata(a treia sarcina) in 8 saptamani. Am boala Hashimoto in tratament de substitutie de aprox 15 ani.Am repetat tsh si valoarea acestuia este de 7.84. Ult analiza tsh efectuata in dec 2019 a fost de 0.78. Schema de euthyrox actuala este de 100 mg de luni pana miercuri si 75 mg de joi pana duminica. Va rog sa imi spuneti ce tb sa fac pt reglarea tsh deoarece ma tem pt sanantatea bebelusului. Va multumesc!

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.