Postează aici întrebarea ta


Pentru a trimite întrebarea și a vă asigura că primiți răspuns, citiți vă rog cu atenție informațiile de mai jos până la capăt.

Modul de desfăşurare:

 1. Întrebările vor fi adresate sub formă de comentarii; pentru aceasta, mergeţi în partea de jos a acestei pagini, unde veţi completa datele necesare şi întrebarea dvs în formularul special;
 2. Răspunsul va fi dat de regulă în cursul săptămânii în care a fost postată întrebarea, sub forma unei postări din categoria Răspunsuri la întrebări; NU se trimite niciodată răspunsul direct pe adresa de email, vă rog nu solicitaţi acest lucru;
 3. Voi răspunde doar primei persoane care postează, indiferent câte întrebări vor fi într-o zi;
 4. Cititorii ale căror întrebări nu au putut primi răspuns pot încerca din nou în zilele următoare, asigurându-se că postează primii, sau se pot programa pentru consult direct;
 5. Întrebările incomplete, incoerente sau nelegate de activitatea blogului vor primi un răspuns scurt la rubrica de comentarii;
 6. Se vor lua în considerare strict întrebările legate de glanda tiroidă;
 7. Perioadele în care nu voi fi disponibil vor fi anunţate din timp; întrebările adresate în aceste intervale nu vor primi răspuns ulterior.

Pentru ca răspunsul meu să fie cât mai complet şi util, cei care postează întrebările sunt rugaţi să precizeze următoarele elemente, atunci când întrebarea se referă la o persoană:

 • vârsta;
 • sexul;
 • dacă există rude de gradul I (părinţi, fraţi, surori) cu boli de tiroidă;
 • istoricul pacientului respectiv: boli, operaţii, tratamente, chiar dacă nu sunt legate de tiroidă;
 • descrierea cât mai exactă a simptomelor, precum şi debutul şi durata acestora (exemplu: am slăbit 8 kg în ultimele 6 luni) ;
 • eventuale analize de laborator efectuate, inclusiv valorile normale ale laboratorului (sunt precizate pe buletinul de analize); Atenţie: întrebările care conţin rezultatele unor analize hormonale, fără menţionarea acestor limite normale, nu vor putea primi răspuns!
 • consulturi endocrinologice anterioare;
 • ecografii sau alte investigaţii imagistice legate de tiroidă;
 • orice altă informaţie pe care o consideră importantă cel ce adresează întrebarea.

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

1.846 thoughts on “Postează aici întrebarea ta”

 1. Buna seara,
  Ma numesc Alina, am 37 de ani si de 7 ani incerc sa raman insarcinata.
  In 2015, dupa toracoscopie, am fost diagnosticata cu pleurezie de natura tuberculoasa urmand ulterior tratament cu tuberculostatice timp de 9 luni.
  Mama a suferit de hipotiroidie.
  Intrucat sarcina a intarziat sa apara iar toate celelalte investigatii (histerosonografie, ecografie endovaginala,etc) au iesit in parametrii normali,cu exceptia AMH-ului= 0,73 ng/mL, mi s-a recomandat un consult la endocronologie.
  De aproximativ 10 ani durata ciclului menstrual s-a schimbat, fluctuand intre 24 si 31 de zile.
  Am 1,67 m si 84 kg. Slabesc foarte greu, chiar daca imi calculez necesarul caloric si intensific activitatea sportiva.Dimineata ma trezesc cu mainile si fata umflate. Parul este uscat si lipsit de stralucire. Pielea de pe maini este la fel de uscata. Extremitatile sunt reci si tolerez cu greu frigul.Am probleme cu concentrarea dar mai ales cu memoria…la un moment dat ma gandeam ca ar putea fi o problema de natura neurologica intrucat nu ma mai recunosc.
  Nu consum alcool, nu fumez, nu beau cafea.
  Valorile ultimelor analize recomandate de medicul endocrinolog sunt urmatoarele;
  ALT/GPT/TGP 14,2UI/L Referinta (5-31);
  Anticorpi Anti Hbs cantitativ 33,4 UI/L Referinta (50 mg/dl);
  LDL 132,9 mg/dL- ref( borderline 130-159 mg/dl);
  ACTH 23,23 pg/ml- ref (7,2-63,3);
  Androstendion 0,92 ng/mL-ref(0,10-2,99);
  Cortizol 255 nmol/L- ref (166-507) ora 6-10. Recoltat la 7,30 a.m;
  DHEA-S 292ug/dl- ref(60,9-337);
  Indice Homa -Insulina 12,12 uU/mL- Ref ( 2,6-24,9);
  Homa -IR 2,7-Ref 0,5-1,4-interval optim; >1,9 -rezistenta la insulina tipurie;>2,9-rezistenta la insulina semnificativa;
  Glicemie 91,4 mg/dL;
  Progesteron ( ziua 21) 14,9 nmol/L- ref faza foliculara 0,181-2,84 nmol/l; faza ovulatorie 0,385-38,1 nmol/L; faza luteala 5,82-75,9 nmol/L;
  SHBG 28,28 nmol/L -ref (32,4-128);
  Testosteron 1,11nmol/L;
  Testosteron liber 1,4493 pg/ml- ref (<2,85 limita de detectie a metodei, 0,04 pg/mL.Factor de conversie 1 nmol/L=0,00347xpg/mL;
  TSH 3,16 uUI/mL-ref (0,27-4,2)
  In urma acestor rezultate, considerati ca se impune un tratament in vederea facilitarii obtinerii unei sarcini si totodata pentru imbunatatirea calitatii vietii?
  Multumesc!

 2. Buna ziua! In luna decembrie am efectuat analize generale in urma unui consult la cardio pt o regurgitare mitrala usoara si tahicardie sinusala mai vechi, tsh a iesit putin crescut, 4.2, limita laboratorului fiind 4, anti-TPO normali, t3, t4 nu am facut. Am repetat peste o luna, ths a iesit 3, t4 putin sub limita 11. 8, limita 12, am continuat cu o eco de tiroida unde a rezultat tiroida neomogena, hipoecogena, vascularizatie crescuta, mica adenopatie 0,8/0, 4 cu aspect inflamator pe dreapta. Nu am primit un diagnostic clar pt ca mi s-a spus ca nu sunt certe. Am primit euthyrox 25 intre timp si repetarea analizelor. Mentionez ca am 40 ani, pe langa regurgitare si tahicardie, am varice bilaterale, un mic fibrom uterin, psoriazis scalp, 2 nasteri, un exces ponderal in ultimul an, respectiv 78 kg/168, mama si bunica cu hipotiroidie. De asemenea, in aceasta perioada am luat spirulina pe care am sistat-o acum 2 saptamani si am avut dureri de gat si redoare cervicala. Nu stiu ce sa fac, mi-e teama sa iau euthyrox pt ca stiu ca poate da palpitatii. Multumesc.

 3. Bună ziua, domnul doctor!
  Sunt diagnosticată cu Hashimoto. La recomandarea medicului endocrinolog iau 50 ug Euthyrox. Seleniu trebuie administrat odată cu Euthyrox, respectiv în fiecare zi , având în vedere ca în urma analizelor nu am carență de seleniu?

  Mulțumesc!

 4. Bună ziua , am 1.60m , 76 kg
  Problema : Tsh 5.75
  Ft4. 12,88
  Tratament Accu-thyrox 5ml/Zi
  Este corectă doza?
  Si nu reușesc să dau jos din kilograme acum 3 zile ma simteam bine aveam o stare pozitivă. Acum mă simt iar depresivă si simt ca mi se umfla picioarele si ma dor.

 5. Buna seara! Va rog frumos sa ma ajutati cu un raspuns.. Ma numesc Gabriela , am 37 de ani si sunt insarcinata in 5 luni. ( la inceputul sarcinii aveam 43kg, in prezent 56kg) Sufar de tiroidita autoimuna Hashimoto de 6 ani, sub tratament cu euthyrox 50mg zilnic.La sfarsitul primei luni de sarcina valorile TSH ului erau in limite normale. In sapt 22 am repetat analizele si mi -a iesit TSH ul 10, 7, Ft3, FT4 -normale. Am luat legatura imediat cu endocrinologul si mi s-a marit doza cu 0,25 mg euthyrox. Intrebarea mea este daca aceasta valoare a afectat sau va afecta dezvoltarea neurologica a fatului? Va multumesc anticipat!

 6. Ce indica si cat de îngrijorătoare este o valoare foarte mare a tireoglobulinei(661,8 – limita fiind 77; F, 60 ani, TSH 5,86; FT4 13,19) efectuate in baza testelor de markeri tumorali la recomandarea doctorului endocrinolog la depistarea unui nodul tiroidian?
  Menționez ca CEA, calciu si calcitonina sunt in limitele normale.

 7. Bună ziua, am 25 de ani
  Am 76 de kg ( acum 3 luni aveam 69). Am aflat de la medic ca am hipertiroidism mi sa dat Accu-thyrox 2,5 timp de 10 zile apoi 5 ml timp de 3 luni.
  Stresul meu sunt kilogramele oare o sa mai slăbeasc? De 3 zile numai mănânc după 18 și fără dulciuri și pâine, degeaba pe zi ce trece ma simt tot mai umflata. Îmi e teama sa nu ajung obeza deja numai ma suport abia ma mișc.

  1. Dr. Claudiu Ţupea

   Fara niste analize de laborator, care sa arate severitatea hipotiroidiei (nu hipertiroismului!), este imposibil de apeciat in ce masura cresterea ponderala e de la boala de tiroida.

   1. Tsh 5.75
    Ft4. 12,88
    Sunt în ziua a doua de Accu-thyrox și senzația de sufocare mi a dispărut.
    + Sunt la dieta și ma simt mai optimistă.
    Acum ma aflu în Germania peste o luna o sa refac analizele aici.

 8. Buna ziua am 18 ani sunt baiat si in urma unor analize pe data de 17.12.2020 facute la regina maria pentru tiroida au iesit urmatoarele valori TSH 1.38 µUI/mL valori referinta [0.27 – 4.2] , FT3 5.98 pmol/L valori referinta [3.1 – 6.8] , si ce ma ingrijoreaza FT4 21.8 pmol/L valori referinta [12 – 22] apare ca este spre limita de sus dar in parametri vazusem undeva ca la varsta asta maximul este 20.6…medicul de familia mi-a spus ca este in regula si ca poate fi asa umpic si de la stres fiind intro perioada stresanta am si probleme cu anxietatea este ceva de ingrijorat? Am si o ecografie de tiroida pe 16.12.2020 care a iesit buna.

 9. Buna ziua, Nicoleta Tudor este numele meu. Am 37 ani, inaltime 1. 67, 63 kg. Sunt operata din 2014, tiroidectomie totala, din cauza unui nodul adenomatoid lob drept. De atunci iau L-Thirox 88mg.Locuiesc in Germania, aici nu poti merge la endocrinolog decat cu bilet de trimitere, pe care doctorul de familie nu mi-l da, pt ca el considera ca nu e necesar. In schimb, imi face analiza TSH la cerere si imi da reteta cu tratamentul de substitutie.
  Intrebarile mele:
  1.Este in regula daca repet analiza la fiecare 6 luni?
  2.Mai am nevoie si de alte investigatii, de ecografii? In ultimul an m-am ingrasat aproximativ 10 kg. De la operatie, din 2014 pana anul trecut am fost constanta in greutate, 53kg.
  Trebuie sa specific si faptul ca in ultimii ani, mi s-a tot schimbat tratamentul de substitutie, de la Euthirox 100 la Euthirox 75,apoi L-thiroxin 100,apoi 75, iar acum L-thirox 88.S-au facut aceste schimbari, la intervale de cateva luni, pe baza analizelor TSH. Iar explicatia medicului a fost ca trebuie sa gasim doza corespunzatoare organismului meu si sa incercam sa schimbam si firmele producatoare ale medicamentului. Astfel ca acum imi prescrie doar L-Thirox de la A-pharma.
  Va multumesc foarte mult! O zi buna sa aveti!

 10. Buna ziua!
  Ma numesc Madalina, am 40 ani, am fost diagnosticata in anul 2015 cu Hashimoto si hipotiroidism, noduli LTD, din anul 2015 pana in prezent monitorizez nodulii(cel mai mare 1.2 cm, si ceilalti 2 de 7 mm) care nu au mai crescut, dar au un aspect hipoecogen care prezinta anumite caracteristici/ suspiciuni care necesita aceasta monitorizare, iau tratament cu euthyrox de 50 si ma simt foarte bine Am facut cateva analize la CI Parhon si am o nelamurire in ce priveste analiza markerului tumoral.Va rog frumos sa imi spuneti ce inseamna cand calcitonina este sub intervalul de referinta al laboratorului. De exemplu, valoarea determinata este de 0.500 pg/mL si interval laborator 5.17-9.82.

 11. Buna Dimineata!
  Va Multumesc pentru ajutorul pe care-l primi de la dv!
  Am varsta de 51 de ani, prin decembrie am observat in zona glandei tiroide, un nodul,se mareste si dispare, mai nou mi-am dat seama ca la folosirea mastii mai mult timp, se mareste. Am fost la medicul de familie, mi-a facut o ecografie si a spus, ca e ceva in neregula, am primit trimitere sa fac radiologie, dar programare am primit pe 12.04.
  Intrebarea mea catre dv este, sunt constienta ca am pb cu glanda tiroida, si pt ca sunt in Germania, vreau sa spuneti dv pasii pe care o persoana trebuie sa-i parcurga medical, control, pt a afla un diagnostic cat mai corect legat de functionarea glandei.
  Va Multumesc anticipat, si ramaneti sanatos, pt ca noi avem nevoie de oameni ca dv!

 12. Buna ziua.
  Ma numesc Claudia si am 40 de ani.
  În 2018 am fost diagnosticata cu hipertiroidism sioftalmopatie ochi drept.
  În 2020 s.a hipotiroidizat,o glanda matrita,dar fără modulii.
  Medicul curant ,nu recomanda operatia.
  Oftalmopatia se prezintă cu tensiune intraoculara 23-24.
  Intrebarea mea este:exista vreo intervenție chirurgicală pentru oftalmopatie?
  Este un ochi destul de iesit din orbita, ca sa zic asa.
  Mi.as dori sa pot face ceva,sa numai fi atât de vizibi.
  Multumesc frumos.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.