Postează aici întrebarea ta


Pentru a trimite întrebarea și a vă asigura că primiți răspuns, citiți vă rog cu atenție informațiile de mai jos până la capăt.

Modul de desfăşurare:

 1. Întrebările vor fi adresate sub formă de comentarii; pentru aceasta, mergeţi în partea de jos a acestei pagini, unde veţi completa datele necesare şi întrebarea dvs în formularul special;
 2. Răspunsul va fi dat de regulă în cursul săptămânii în care a fost postată întrebarea, sub forma unei postări din categoria Răspunsuri la întrebări; NU se trimite niciodată răspunsul direct pe adresa de email, vă rog nu solicitaţi acest lucru;
 3. Voi răspunde doar primei persoane care postează, indiferent câte întrebări vor fi într-o zi;
 4. Cititorii ale căror întrebări nu au putut primi răspuns pot încerca din nou în zilele următoare, asigurându-se că postează primii, sau se pot programa pentru consult direct;
 5. Întrebările incomplete, incoerente sau nelegate de activitatea blogului vor primi un răspuns scurt la rubrica de comentarii;
 6. Se vor lua în considerare strict întrebările legate de glanda tiroidă;
 7. Perioadele în care nu voi fi disponibil vor fi anunţate din timp; întrebările adresate în aceste intervale nu vor primi răspuns ulterior.

Pentru ca răspunsul meu să fie cât mai complet şi util, cei care postează întrebările sunt rugaţi să precizeze următoarele elemente, atunci când întrebarea se referă la o persoană:

 • vârsta;
 • sexul;
 • dacă există rude de gradul I (părinţi, fraţi, surori) cu boli de tiroidă;
 • istoricul pacientului respectiv: boli, operaţii, tratamente, chiar dacă nu sunt legate de tiroidă;
 • descrierea cât mai exactă a simptomelor, precum şi debutul şi durata acestora (exemplu: am slăbit 8 kg în ultimele 6 luni) ;
 • eventuale analize de laborator efectuate, inclusiv valorile normale ale laboratorului (sunt precizate pe buletinul de analize); Atenţie: întrebările care conţin rezultatele unor analize hormonale, fără menţionarea acestor limite normale, nu vor putea primi răspuns!
 • consulturi endocrinologice anterioare;
 • ecografii sau alte investigaţii imagistice legate de tiroidă;
 • orice altă informaţie pe care o consideră importantă cel ce adresează întrebarea.

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

1.929 thoughts on “Postează aici întrebarea ta”

 1. Bună ziua! Am 28 de ani, inaltime 1,70m, greutate 66 kg și sunt diagnosticata din 2018 cu tiroida autoimuna, valorile anticorpilor TPO era peste 500, intervalul de referință fiind >37, însă valorile tsh, ft4 și ft3 erau normale, lucru care s-a mentinut și pe perioada sarcinii. Menționez ca mama suferă de hipotiroidie. La 2 luni după naștere, am repetat analizele, deși nu aveam simptome și au reieșit următoarele valori:
  *tsh- 0.29, interval de referinta 0,39-4,7
  *ft 4-17, interval de referință 12-22
  *ft 3- 6,2, interval de referință 1,7-6,3
  *anticorpi TPO 227, interval de referință <37
  Medicul mi-a recomandat tratament cu thyrozol și sa verific nivelul anticorpilor TRAB. Este necesar tratamentul? Analiza pentru detectarea anticorpilor TRAB trebuie făcută înainte de a începe tratamentul? Va mulțumesc!

 2. Buna ziua,am 63 de ani,80 kg la 1,58 m;am tiroidita hashimoto,am inceput cu Euthirox,acum 7 ani,nu l am suportat ,am întrerupt.Acum am repetat analize,eco.La eco,2 noduli,de9/7,4 și de 6/4,1mm.Vit d-13,6(mai mare de 30),pth-72,8(15-68,3),atpo380(5,6).Calciul seric-10(8,8-10,2);teh,ft4-in interval.Ce părere aveți,e cazul de tratament sau de operatie paratiroida?

 3. Buna ziua! Am 43 de ani și am fost diagnosticata cu mixedem tiroidian_ hipotiroidie in 10.2021, când aveam valori foarte mari ale TSH =30,30 și mă simțeam fff obosita cu frisoane. Apoi mi.am mai făcut analize tot la 2 luni și TSH a scăzut la 10,40, iar ultima oară doar la 10,20. Eutyrox am luat doar de 50 ultima oară, cam 2 luni, și mă simt mult mai bine, nu mă mai îngrașă, dar nici nu slabesc. Acum am crescut doza la 62,5. Menționez că nu mi.a venit ciclul menstrual din 29.09.2021, analizele au ieșit că aș fi la menopauza, iar medicul endocrinolg a zis sa iau Duphaston, pe care nu l.am luat Credeți că Duphaston sau menopauza are legătură cu tiroida sau ar trebui sa cresc doza de Eutyrox și să refac analizele la 2 luni până scade TSH? Menționez că la ecograf nu sunt probleme de noduli sau chisturi la tiroida, doar menopauza, ATPO>2000, câteodată era feritina fff mica, altădată calciu ionic și seric mic, iar pt astea luam Fe și Alpha D3, tensiune foarte mică 90/60, bătăile inimii au mai crescut la 75, cred că de la Eutyrox, temperatura corpului este veșnic fff mica și nu știu de ce, 34,8 sau 35,2. VA TREBUI SA IAU TOATA VIATA Eutyrox sau voi putea renunța la el, daca îmi vor scadea valorile TSH? Ce analize ar trebui sa mai fac sau sa iau pt tiroida? Am auzit de Seleniu, la ce ajuta? Sau o dieta pt tiroida?
  Mulțumesc!

 4. Buna ziua ,am 36 ani am fost operata in 2013 de cancer tiroidian papilar ,2014 metastaza pe ganglioni ,2018 radioterapie pt o noua metastaza pe zona sternului . Momentan sunt bine .In aceste condiții este interzis accesul la salina , mare sau ștrand cu apa termala ?Va mulțumesc anticipat!

 5. Buna seara. Ma numesc P Andra, am varsta de 37 de ani si am o nelamurire in legatura cu analiza anti receptori TSH(trab), care mi a iesit <0,8 UI/L. In dreapta rezultatului scrie ca:"limita de decizie clinica :1.75UI/L(sensibilitate 96%,specificacicate 99%pt detectarea bolii Graves) ".Rezultatul care mi a iesit(<0,8 UI/L) este unul bun sau nu?

 6. Buna seara. Ma numesc P. Elena am 37 de ani si in urma infectiei cu covid simt ca uneori nu mi trece aerul de la gat in jos. Am fost la un consult endocrinologic in urma caruia am fost diagnosticata cu gusa polinodulara. Am facut si o ecografie si rezultatul este urm: ismus:2,4mm,lobul drept-volum normal, ecostructura neomogena discret, prin prezenta de cateva microchisturi, vascularuzatie nornal reprezentata. Lobul stang-volum normal. Ecostructura neomogena prin prezenta le nivelul jonctiunii cu ismul a unei formatiuni nodulare mixte intens vascularizata de 8/4.2mm; lateral de acesta microchist 4,1/2,1 mm, in rest multiple formatiuni microchistice dispuse nesistematizat. Latero cervicald drept-stang fara adenopatii. Concluzii :gusa micronodulara. Mi s a dat sa fac analizele care au iesit astfel:
  TSH 3,348UI/mL;FT4 1,20ng/dL,ATPO 0,5 IU/ml, antitiroglibulina <20.0Ul/mL, calcitonina ser <2.00pg/mL,calcemie ionica seric4,17mg/dl. In urma rezultatului de mai sus mi s a spus sa iau pt 3 luni thyrohelp pauza 3 luni dupa care sa merg la control. Mi s a zis ca senzatia de lipsa aer nu poate sa fie de la tiroida. Am urmat 1 luna thyrohelp dar… , am mai vrut o parere a altui dr. Acesta s a uitat pe analize si mi a spus sa opresc thyrohelp ul si asta pt ca am FT 4 ridicat si….. ca trebuia in cazul asta sa mi se dea thyrohelp slow. Acesta mi a dat urmatoarele analize sa fac: Antitiroglobulina cu rezultat:10ul:mL,Tsh-1,41UL/mL,Anti receptor TSH(TRab) – 0,8.Va rog daca se poate o parere si din partea dumneavoastra. Multumesc

  1. Buna ziua,

   Femeie, 40 ani, stare de oboseala permanenta, fizica si mentala (concentrare, invatare). tiroidita autoimuna (hashimoto). Am facut analiza pt cortizol salivar la 4 ore:
   1. Ora 8 : 2.26 ng/ml, 1.38-9.38 EIA
   2. Ora 12: 2.75ng/ml, 0.74-3.55 EIA
   3. Ora 16: 0.19ng/ml, 0.35-3.14 EIA
   4. Ora 20: 0.07ng/ml, 0.32-3.33 EIA
   Ma puteti ajuta, va rog, cu interpretarea lor?
   Multumesc

     1. Dr. Claudiu Ţupea

      Endocrinologie, desigur. Nu va pot raspunde pentru ca aici pe blog abordez doar problemele tiroidei.

 7. Buna ziua domnule doctor.
  Acum cateva luni, am facut in sarcina analizele de sange, la 7 luni de sarcina mi a iesit FT4 0.49, intervalul de referinta fiind 0.61-1.12, apoi la 8 luni de sarcina FT4 a iesit 0.54 intervalul de referinta fiind acelasi 0.61-1.12.
  Doctorul ginecolog mi a recomandat consult endocrinologic repetare analize TSH, T3, 4, insa fiind aproape de nastere nu am apucat sa merg.
  Intrebarea este daca este de ingrijorat valoarea 0.54 la FT4?
  Va multumesc.

 8. Buna ziua,am 56 ani.Nu am glanda tiroida de 5ani .Primesc alteroxin după indicațiile medicului -endocrinolog.O zi 125,altă zi-100.Nu pot scădea în greutate.Chear după ce am fost operată am adăugat 4 cg.Acum TSH este de 0,3.Vă rog să-mi răspundeți cum trebuie să procedez în continuare cu cantitatea de hormoni? Vă mulțumesc anticipat.

 9. Bună ziua!în urma cu 2 zile mi am făcut niște analize de rutina,printre care și tsh,care mi a ieșit rezultatul la limita,4,20,referință maxima era de 4,24.
  Am cerut părerea medicului de familie, și mi a recomandat sa fac și apto și t4 iar apoi un consult endocrinologic.
  Astăzi le am făcut printre care și repetarea tsh- ului și t3.valoarea tsh ului a ieșit 1,65.Apto 14, 54 ,ft4 15,4 care este explicația,de o scădere asa brusca în 2 zile?va rog ,un răspuns mulțumesc

 10. Buna, fetița mea are 12 ani, are aproximativ 70 kg si
  FT4 0.89 ng/dl ( val. ref. 0.98- 1.63), TSH 2.320 uUL(val. ref. 0.51- 4.30)
  Eu, mama, sufăr de tiroida autoimuna, diabet de tip 1.
  Ce ma sfătuiți în cazul fetiței, având în vedere valoarea sub limita a FT4?

 11. Buna ziua.
  Acum 2 saptamani am facut o interventie de tiroidectomie totala.
  Raportul anatomopatologic suna asa:
  Adenomatoza nodulara anizofoliculara cu arii epiteliale hiperplazice cu aspect hiperfunctional, arii cu celularitate de tip oxifil, hemoragie, siderofagie, scleroza, calcificari distrofice.
  Ma puteti ajuta cu interpretarea acestui rezultat? Dupa sarbatori urmeaza sa merg la medic.
  Ingrid, 37 ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.