Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (155)

March 31, 2010

Ali:

Stimate dl doctor,
V-am scris in 2 randuri repetate: ca am basedow si sarcina in evolutie, ca am consultat 4 medici endocrinologi si mi-au recomandat Propycil, iar starile mele de sufocare, palpitatii, transpiratii, mancarime, durere ochi, insomnii, s-au ameliorat. Am fost la ginecolog pt monitorizarea sarcinii, mi-a zis ca sunt inconstienta ca aiu acest tratament ca imi bat joc de mine si copil. Am consultat un alt medic ginecolog, mi-a zis ca am luat prea mult acest medicament si culmea chiar in stadiul cand se formeaza copilul, ca va iesi debil, ca tre sa fac chiuretaj si ca acest medicament propycil este un citostatic. Sunt dipserata, nu stiu ce sa fac. De ce medicii ginecologi nu se pot pune de acord cu cei endocrinologi?

Raspuns:

– nu pot sa spun decat ca nu ati consultat ginecologii potriviti; in primul rand ca ei ar trebui sa se ocupe strict de monitorizarea sarcinii, lasand in seama endocrinologului boala de tiroida;

– asa cum am precizat in raspunsurile mele anterioare, atat Propycil-ul cat si Thyrozol-ul se pot utiliza in hipertiroidia de sarcina; este foarte important sa se utilizeze doza minima care asigura un control al simptomelor, pentru ca nu induce hipotiroidism la fat; acestea sunt datele esentiale legate de tratamentul care vi s-a recomandat; restul sunt doar afirmatii apocaliptice fara acoperire, care nu arata, eventual, decat faptul ca cei care le fac nu stiu despre ce vorbesc;

trebuie sa se monitorizeze frecvent (la 4-6 saptamani) nivelurile TSH, freeT3 si freeT4, pentru a evalua raspunsul la tratament si pentru ca medicul sa se asigure ca tiroida nu va fi inhibata prea mult; obiectivul este de a ameliora starea dvs (lucru care pare ca s-a intamplat), nu neaparat de a aduce TSH-ul in limite normale; totusi, valoarea TSH nu trebuie sa depaseasca limita superioara a normalului;

Dr. Claudiu Ţupea

Răspunsuri la întrebări (154)

March 26, 2010

M. Dorina:

Buna ziua! Am 34 de ani si in mai 2009 am facut analize pt. tiroida cu urmat. valori TSH 0.186 micro UI/mL(limita lab.0.4-4), T3 16.5ng/mL(limita lab.0.79-1.78) restul in valori normale si o ecografie unde pe lobul stang apare posterior o formatiune mixta predominant solida, partial transonica, semnal vascular prezent periferic,imprecis delimitat, neomogena, de 29/10mm. Mi s-a prescris Thyrozol 10mg dimineata si seara timp de 1 saptamani apoi 10mg dimineata, aspacardin si propanolol. Am urmat tratamentul pana in luna august si in octombrie am fost internata la spit.Parhon pt.evaluare. Analizele au iesit bune mai putin tiroglobulina (113.8ng/mL), iar nodulul a fost punctionat (s-a aspirat ser hemoragic) si mi s-a spus ca este un adenom folicular ce trebuie urmarit.In luna ianuarie am refacut analizele si fara nici un tratament val.TSH era de 3.71(limite intre 0.27-4.2), TG 99.3, mi s-a prescris Euthyrox 25mg 1 tb.dimineata si sa refac analizele si o ecografie dupa 6 saptamani. Analizele au fost iar bune TSH era 1.28 si TG 47.2 dar la ecografie rezultatul a fost urmatorul: lob dr dimens.la limita sup.ecostructura neomogena,hipervascularizatie si cu un nodul izoecogen bine delimitat de 8.2mm in treimea inf cu grad redus de duritate la elastografie. Lob stg.ecostructura neomogena cu un nodul hipoecogen cu zone transonice(mixt)predominant solid de 3.3/1.4/1.cm, prezinta semnal Doppler la periferie si in interior si la elasografie prezinta un grad mai mare de duritate in centru si un grad mediu la periferie.In urma acestei ecografii am fost programata la operatie pe 15 aprilie la spit. Parhon.Sunt mai umflata pe partea stanga din noiembrie si am momente dese in care tusesc fara sa fiu racita si simt compresie la niv. gatului dar nu ma asteptam sa fiu operata asa repede. Decizia pt.operatie poate avea legatura cu ultima ecografie!As dori sa stiu si parerea dvs fiindca imi este teama de operatie. Va multumesc.

Raspuns:

– nodulul din lobul stang pare sa fi crescut din mai 2009 pana in prezent; acest fapt, impreuna cu dimensiunile destul de mari si aspectul ecografic, inclina catre solutia chirurgicala; nu exista tratament medicamentos eficient pentru astfel de noduli;

– punctia tiroidiana nu poate face, cu certitudine, diferenta intre un adenom folicular (tumora benigna) si un carcinom folicular tiroidian (tumora maligna); de aceea, in astfel de cazuri, mai ales cand nodulul creste, este mai bine sa se opereze; doar examenul histopatologic, efectuat dupa operatie, spune cu siguranta natura unor astfel de tumori; retineti, totusi, ca cei mai multi noduli tiroidieni sunt benigni;

– avand in vedere cele enumerate mai sus, decizia de a interveni chirurgical este cea corecta; este normal sa aveti o stare de anxietate, dar este important sa stiti ca la Institutul Parhon exista cea mai mare experienta din Romania legata de acest tip de operatie, iar rata de complicatii este foarte scazuta;

– nodulul este suficient de mare cat sa poata provoca simptome prin compresia pe structurile din jur, in special pe trahee si esofag; de aceea, tusea si presiunea locala sunt probabil legate de prezenta acestuia;

– va doresc multa sanatate si ca totul sa termine cu bine;

Dr. Claudiu Ţupea

Răspunsuri la întrebări (153)

March 24, 2010

Simon Anca:

Buna seara,
Numele meu este Anca,am 25 ani si nu stiu ca cineva din familea mea sa fi avut probleme legate de tiroida.
in urma cu aproape 4 ani, in urma unor investgatii pt. dereglari menstruale (pt.care fac tratament cu diane35 si androcur in primele 10 zile de ciclu) am descoperit ca TSH-ul este de 4,6 la valorile de laborator 0,27-4,2.
de atunci fac tratament de substitutie cu l-thyroxin de 100 sau chiar 200 micrograme. am facut si o ecografie iar endocrinologul meu (din Cluj)mi-a spus ca am o tiroida de dimensiuni mici. am uitat sa precizez ca anticorpii mi-au iesit foarte mari (tiroida hashimoto).
acum iau de 4 luni 100 micrograme l-thyroxin si am repetat TSH-ul ieri si mi-a iesit 2,82 iar valorile de laborator symevo sunt:
0,27- 4,2. as dori sa stiu care ar trebui sa fie valoarea cea mai buna la care trebuie mentinut TSH-ul.
va multumesc anticipat,
anca.

Raspuns:

– la pacientii cu hipotiroidie aflati in tratament de substitutie, cum sunteti si dvs, se recomanda ca TSH sa fie mentinut in valorile normale ale laboratorului; nu este nevoie de un control mai strict de atat, deoarece, la un TSH normal, nu vor exista simptome cauzate de afectiunea tiroidiana;

– pe timpul unei sarcini, nivelul optim al TSH la o pacienta cu tiroidita autoimuna este pana la 2.5 μUI/ml, dar nu sub limita inferioara a normalului; pentru a mentine acest nivel, este necesar ca doza de l-tiroxina sa fie crescuta, comparativ cu cea de dinaintea sarcinii;

Dr. Claudiu Ţupea

Răspunsuri la întrebări (152)

Camelia:

Buna seara,
Camelia, 36, 54 kg- mi-ati raspuns la intrebarea nr. 136 asa ca nu o sa reiau toate informatiile legate de istoric ( MTHFR, FIV , etc)

Revin cu alte informatii.
NU a fost eroare de laborator, am reusit dupa a 3-a incercare sa constat ca primul laborator avusese dreptate cu valoare de 0,024 a TSH-ului.
Dupa ce primisem acel rezultat, am refacut analiza la un alt laborator, unde mi-a iesit tsh 0,23 rezultat in baza caruia, medicul endocrinolog mi-a zis sa continui tratamentul cu 0,50 euthyrox.
Pentru ca mai am putin si devin paranoica in toate problemele cu care ma confrunt de atatia ani si carora nu le dau de cap, eu am luat doar 0,25 euthyrox si nu cat mi-a spus medicul. De vreo saptamana, avand palpitatii si un puls marit, am refacut analiza la un al 3-lea laborator ( dupa ce facusem reclamatie la primul). unde am primit “cadou” un TSH 0,016 cu un FT4 1,90 ( 0,93-1,70).
Ce nelamuriri mai am?
1. Evident ca o sa ma puneti sa fac si TRab ( ca deh, m-am obisnuit de ceva vreme sa-mi dau tot salariul pe analize), si o sa-l fac ca am doar 36 de ani si vreau mai apuc nitica pensie. Care sunt sansele sa mi se intampla chestia aia cu hipertiroidie autoimuna? Adica de la hipo autoimuna sa ajung la hiper?Cat de ghinionista pot sa fiu?
2. de ce, un medic la valoarea de 0,024 mi-a zis sa reduc doza de euthyrox la 0,25, iar altul m-a pus sa refac analizele si sa mentin doza? Pana acum doar dumneavoastra mi-ati explicat pe romaneste toate cauzele si in plus si pe gratis… Daca n-ar fi Bucurestiul la 170 de km de mine as veni si maine sa imi povestiti mai multe.
2. Euthyrox-ul scade TSH-ul? Ajuta practic tiroida sa lucreze? Si totusi, de ce la valori sub cele normale medicii mi-au spus ca continui tratamentul? Asta e lucrul pe care nu il inteleg.
3. Opresc tratamentul pentru cata vreme? La autoimuna mea cu ATPO confirmat de doua laboratoare nu pot sa sper ca totul a fost un vis urat, nu?
Va multumesc pentru rabdare si chiar daca problema mea pare mult mai putin grava decat problemele altor oameni, pentru mine este infinita. Imi doresc atat de mult un copil si imi doresc atat de mult sa inteleg ce mi se intampla! Si va rog sa ma credeti ca n-am facut niciodata nimic de capul meu ci coar la recomandarile medicilor. Din pacate cel la care merg acum este atat de ocupat…
Cu respect
camelia

Raspuns:

  1. este un eveniment rar ca o tiroidita cronica (Hashimoto) sa-si schimbe cursul in hipertiroidie autoimuna (boala Basedow-Graves); trebuie sa stiti ca raspunsul autoimun orientat impotriva tiroidei poate avea efecte complet opuse: de la stimularea glandei, cu hipertiroidie (Boala Basedow-Graves), la distructia ei, cu insuficienta tiroidiana (tiroidita cronica); de aceea, cele doua afectiuni sunt considerate extreme ale aceluiasi spectru si, in unele cazuri, pot evolua dintr-una in alta;
  2. nu pot sa explic (intotdeauna) deciziile altor endocrinologi; in raspunsul precedent v-am explicat deja cum as fi procedat eu; recomand, in continuare, sa masurati nivelul TRAb; de asemenea ar fi utila o ecografie tiroidiana pentru evaluarea structurii si vascularizatiei tiroidiene;
  3. Euthyroxul contine unul dintre cei doi hormoni tiroidieni, tiroxina (T4); de cele mai multe ori se foloseste ca substitutie la pacientii la care tiroida nu mai produce cantitati suficiente de hormoni (hipotiroidie); daca este in exces, supreseaza TSH-ul; de aceea, data trecuta, v-am spus ca ar trebui oprit complet, tocmai pentru a ne lamuri cat este responsabil acest tratament pentru valoarea mica a TSH si cat o evetuala productie crescuta tiroidiana (hipertiroidie);
  4. nivelul ATPO creste si in multe cazuri de boala Basedow, nu doar in tiroidita autoimuna, fiind un marker de boala tiroidiana autoimuna, dar nu specific pentru tiroidita autoimuna;
  5. avand in vedere ultimele valori ale TSH si freeT4, tratamentul cu Euthyrox ar trebui oprit complet si functia tiroidei reevaluata peste 6 saptamani;

Dr. Claudiu Ţupea

Răspunsuri la întrebări (151)

March 23, 2010

mariana c:

Mariana C.
Buna ziua! Am 42 de ani, fara afectiuni ale tiroidei in familie. Cu ocazia unei ecografii pentru supravegherea unui mic fibroadenom mamar de 7 mm pe care il am de 15 ani am facut si o ecografie la tiroida si am descoperit in lobul drept un nodul hipoecogen de 11/10/7,5 mm, bine vascularizat central si periferic si intrucat aceste caracteristici mi s-a spus ca nu sunt de bun augur mi s-a recomandat punctie. Nu erau prezente adenopatii laterocervicale. Rezultatul punctiei a fost frotiuri paucicelulare, contin abundenta masa eritrocitara ce asociaza mase de coloid lax, rari nuclei liberi, izolate tireocite cu aspect etiologic benign. Scitigrafia cu tehnetiu (nu se poate face cu iod ca nu are laboratorul) a aratat contur acosat in treimea inferoexterna a lobului drept, nodulul descris ecografic afixator, captare moderat neomogena a lobului drept cu o zona discret hiperfixatoare in treimea mediolobulara. LTS contur regulat, caaptare discret neomogena de 99mTc. Mentionez ca nu am nici un fel de simptome iar TSH, T3, T4 sunt normale. Tot normale sunt calcitonina si anticorpii antitiroidieni. Ce e de facut? Inteleg ca riscul de cancer e mare si deci trebuie operat (un endocrinolog spunand ca punctia nu e multumitoare datorita numarului mic de tireocite), alt endocrinolog zice sa mai asteptam 2 luni. Va rog sa ma ajutati in luarea unei decizii, mi-e frica atat de cancer cat si de consecintele scoaterii tiroidei(daca se va dovedi ca nu a fost necesar). Ce anume ar putea influenta decizia terapeutica peste 1-2 luni? Si daca trebuie operat trebuie scoasa toata glanda sau doar un lob? Va multumesc si va felicit pentru blog, Dumnezeu sa va dea sanatate pentru ca ajutati atatia oameni.

Raspuns:

– eu nu cred ca tiroida ar trebui scoasa pentru un nodul de 11mm; in plus, nu am inteles exact de unde s-a tras concluzia ca este un risc mare ca nodulul sa fie malign; nu s-au descris microcalcificari, nu este precizat cum sunt mariginile nodulului (bine delimitat/slab delimitat), iar dimensiunile sunt reduse; singurele aspecte oarecum suspecte sunt vascularizatia prezenta intranodular si faptul ca este necaptant scintigrafic; in aceste conditii nu se poate spune ca “riscul de cancer este mare”, ci doar ca este vorba de un nodul care merita urmarit;

– daca sunteti foarte ingrijorata cel mai bine este sa repetati punctia, eventual la alt doctor; in functie de rezultat se poate decide, in cunostinta de cauza, daca este necesara operatia; un nodul dovedit benign la punctie nu se va maligniza ulterior;

– pe de alta parte, probabil ca decizia cea mai rationala este ca nodulul sa fie urmarit ecografic, la intreval de cateva luni; daca, dupa mai multe controale, nu se inregistreaza modificari, se poate considera ca nodulul este benign; daca creste si/sau isi schimba caracteristicile in mod suspect se va opera; o perioada de cateva luni nu va altera progosticul, chiar daca, teoretic vorbind, ar fi cancer;

– in timpul operatiei se face un examen histopatologic extemporaneu; daca acest examen arata ca este vorba de cancer, se scoate toata tiroida; daca nodulul este benign se va exciza doar un lob;

Dr. Claudiu Ţupea

Răspunsuri la întrebări (150)

March 22, 2010

virginia:

ma numesc virginia si am 37 de ani sunt insacinata in 4 saptamani si am diagnosticata cu hipertiroidie am facut investigatii si am free t4 si tsh pot avea o sarcina normala fara complicatii va rog sa ma ajutati pentru ca nu vreau sa fac chuiretaj imi doresc acest copil va rog ajutatima

Raspuns:

– nu ati prezentat niciun rezultat clar al analizelor hormonale, nici detalii legate de starea dvs sau de eventualele consulturi si tratamente facute; in aceste conditii raspunsul meu nu poate fi decat vag si mai mult teoretic;

– in principiu, se poate pastra sarcina, dar boala trebuie monitorizata atent de catre un endocrinolog; tratamentul, daca se considera necesar, se va administra in doza minima care va asigura o stare generala buna;

– daca boala Basedow-Graves este cauza hipertiroidiei, se recomanda un consult oftalmologic, pentru a vedea daca este prezenta oftalmopatia specifica acestei afectiuni;

– pentru un rapuns mai clar, reveniti cu date complete, asa cum este precizat aici;

Dr. Claudiu Ţupea

Răspunsuri la întrebări (149)

cristina i:

Buna ziua

Va multumesc pentru raspunsul de la intrebarea nr.135 si va rog sa-mi mai dati cateva lamuriri la urmatoarele intrebari:
-dupa operatie cand se va extirpa adenomul de pe glanda paratiroida vor fi probleme cu asimilarea calciului in organism?este posibil sa am o hipocalcemie severa?daca da atunci ce trebuie sa fac pentru a reveni la normalitate?(se va mai putea reveni la o valoare normala a calciului?)
-se vor extirpa toate glandele paratiroide sau numai cea afectata?
-la ce probleme de sanatate trebuie sa ma astept dupa operatie?
Va multumesc pentru lamuriri.

Raspuns:

– este posibil ca postoperator sa apara o hipocalcemie pentru ca cele trei glande paratiroide normale sunt inhibate de cea transformata in adenom si poate dura o perioada pana isi reiau functia normala; de aceea este important sa fiti monitorizata dupa operatie pentru a se administra calciu (si vitamina D) daca este necesar, pentru a preveni simptomele hipocalcemiei; totusi trebuie sa retineti ca, in cele din urma, metabolismul calciului se va normaliza pe masura ce glandele ramase isi revin la normal;

– asa cum am mai precizat, se scoate doar glanda anormala;

– hipocalcemia este cea mai frecventa complicatie dupa operatie, dar este tranzitorie la pacientii care au doar o glanda paratiroida afectata si excizata;

Dr. Claudiu Ţupea

Răspunsuri la întrebări (148)

March 21, 2010

ali:

Stimate domnule doctor, va multumesc mult pt raspunsul dv.
Am ajuns in cele din urma si la spitalul Parhon, m-au internat de urgenta pt monitorizari, mi-au zis ca am Basedow, iar ecografia de tiroida arata o usoara imflamare a tiroidei. Aici mi s-a dat sa iau 2 pastile de 50 mg pe zi de Propycil, in cazul in care pastrez sarcina, din luna a treia mi-au zis ca ma baga pe thyrozol, deoarece din luna a treia e mai periculos de continuat cu propycil, putand determina malformatii, hepatita atat la mama, cat si la fat. Dar din ce am mai auzit la alte persoane, atunci cand li s-a prescris thyrozol, le-a spus sa nu incerce sa ramana gravide timp de un an. Dv, ce parere aveti?

Raspuns:

– ultimele studii arata ca diferenta intre Thyrozol si Propycil in tratamentul hipertiroidiei de sarcina este neglijabila; totusi, ideea conform careia propiltiouracilul este mai potrivit in aceasta situatie decat celelalte antitiroidiene de sinteza este inca acceptata intr-o masura foarte mare de catre endocrinologi;

– daca ati inceput tratamentul cu Propycil si il tolerati bine, nu stiu de ce ar fi nevoie sa fie schimbat cu alt preparat; am verificat in literatura de specialitate si nu este mentionata nicaieri aceasta strategie de a schimba medicamentul incepand cu luna a treia de sarcina;

– in esenta, asa cum amprecizat mai sus, tratamentul cu Thyrozol nu prezinta riscuri semnificativ mai mari in sarcina decat Propycilul, doar ca nu stiu care ar putea fi justificarea acestei inlocuiri;

Dr. Claudiu Ţupea

Răspunsuri la întrebări (147)

cristei gabi:

Buna ziua domnule doctor.Va rog sa-mi spuneti care sunt sansele de vindecare si cum scade valoarea anti-Tg.Am 37 de ani si din anul 2006 am fost diagnosticata cu tiroidita autoimuna cu nodularizare pentru care nu am primit tratament deoarece analizele erau normale.In anul 2008 medicul endocrinolog mi-a recomandat tiroidectomie,in urma careia s-a depistat carcinom papilar tiroidian dezvoltat pe fondul unei tiroidite Hashimoto,cu abundenta fibroza interstitiala ce confera aspect nodular.procesul tumoral cu dimensiunea de 1,5 cm infiltreaza tesutul tiroidian adiacent fara a interesa capsula organului.pT1mNxMx-G1.Dupa operatie la 6 saptamani am fost iradiata cu I-131 doza de 10 mCi.Analizele erau:TSH:>100,puternic defrenat,Tg<0,1 ng/ml,anti-Tg:1149 .WBS cu I 131 rest minim de tesut fixant la nivelul lojei tiroidiene,fara imagini patologice la distanta.La umatorul conrol oncologic analizele erau:Tg:<0,1ng/ml,anti-Tg:1262 UI/ml.s-a decis adminisrarea unei doze de 2,3 mCi de I-131.Scintigrafia tiroidiana era negativa.In martie 2009 la conrolul oncologic anti-Tg era 1183 si mi s-a mai adminisrat o doza de 50 mCi I-131.In luna noiembrie 2009 valoarea anti-Tg era 1045 si mi s-a mai adminisrat o doza de 50 mCi de I-131.La fiecare control doamna doctor imi spune ca din cauza valorii ridicate a anti-Tg trebuie sa imi dea iod.Mentionez ca de fiecare data cand am mers la control am facut pauza de EUTYROX doua saptamani.Cum sa ajung la valoarea normala a anti-Tg? In familia mea nimeni nu a avut probleme cu tiroida.Sub tratament cu eutyrox tsh:0,126,fT4:1,908 .Va multumesc.

Raspuns:

– cea mai buna metoda de a monitoriza un pacient cu cancer tiroidian diferentiat (papilar sau folicular) operat si tratat cu iod radioactiv este masurarea tiroglobulinei dupa oprirea tratamentului cu hormoni tiroidieni; daca nivelul acestei proteine (tiroglobulina) este sub 2 ng/ml in aceste conditii inseamna ca aproape toate celulele tiroidiene au fost eliminate din organism si sansele unei vindecari complete sunt foarte mari; singura problema legata de folosirea tiroglobulinei este ca, atunci cand exista un nivel crescut al anticorpilor anti-tiroglobulina, acestia interfera cu masurarea tiroglobulinei si rezultatele nu mai reflecta realitatea; influentarea rezulatatelor poate fi atat in sens fals negativ (adica nivelul masurat este mai mic decat cel real), cat si fals pozitiv (nivelul masurat este mai mare decat cel real);

– la pacientii care se afla in aceasta situatie (asa cum sunteti dvs) se folosesc ca metode de monitorizare scanarea whole-body (WBS) cu iod radioactiv si evaluarile imagistice (ecografie si, daca e cazul, CT si RMN);

– sunt niste lucruri neclare legate de tratamentul pe care l-ati urmat:

  1. dupa parerea mea, ar fi trebuit administrata de la inceput (la 6 saptamani postoperator) o doza de iod radioactiv de 50 mCI cu intentia de ablatie (indeparatea celulelor tiroidiene ramase), urmata la 5-7 zile de WBS; sansele sunt mai mici de a obtine aceasta ablatie cu o doza de doar 10 mCI, asa cum vi s-a administrat; monitorizarea ulterioara ar fi trebuit facuta la 12 luni cu o scanare whole-body, urmand sa se decida in functie de rezultat daca mai este sau nu nevoie de o noua doza de iod;
  2. de-abia in martie 2009 s-a administrat aceasta doza ablativa, desi scanarea tiroidiana a fost negativa;
  3. in noiembrie 2009 s-a repetat tratamentul cu iod radioactiv desi, din nou, nu erau elemente (din datele prezentate de dvs) care sa arata ca boala este persistenta;
  4. nu se administreaza iod radioctiv pentru a scadea valoarea Ac anti-Tg; nivelul acestor anticorpi scade la cei mai multi pacienti de la sine, dupa aproximativ 3 ani de la operatie; pana atunci, pur si simplu nu se poate folosi aceasta metoda (masurarea tiroglobulinei) de monitorizare; deocamdata, la (probabil) mai putin de 2 ani de la operatie, nu se poate trage concluzia ca nivelul crescut al anticorpilor anti-tiroglobulina arata persistenta bolii;

– ca sa va raspund direct, nu aveti ce face pentru a scadea nivelul acestor anticorpi; daca, dupa aproximativ 3 ani de la tiroidiectomie, acestia nu scad semnificativ, se poate ridica suspiciunea ca mai exista celule tiroidiene (normale sau maligne) in organism; pana atunci trebuie sa fiti monitorizata asa cum am precizat mai sus;

Dr. Claudiu Ţupea

Răspunsuri la întrebări (146)

March 20, 2010

Roxana:

Buna seara domnule doctor,

Va scriu in numele tatalui meu in varsta de 66 de ani, caruia in urma unei echografi i s-a descoperit un nodul unic pe lobul stang tiroidian.

A fost investigat in teritoriu sintigrafic (LDT cu multiple zone hipocaptante,LST moderat marit de dimensiuni cu prezenta unei zone hipofixante ce intrerupe conturul extern al lobului in 1/3 medie), bilant hormonal normal,calcitonina si tireoglobulina normale,CT( adenopatii infra si juxtacentrimetice jugulocarotidieni bilaterali,leziune nodulara neiodofila cu densitati lichidiene, doua adenopatii mediastinale infracarinare si loja Barety maxim 17/11 mm).
S-a decis interventia operatorie realizata acum o luna.In urma examenului extemporaneu s-a decis realizarea hemitiroidectomiei stg. In urma examenului anatomopatologic realizat pe fragmentul biopsiat s-a pus diag:
-de microcarcinom papilar varianta foliculara ,focar incapsulat de 0.2/0.2 cm intraparenchimatos mediolobar stg;
– adenom folicular ce epitelii hiperplazice cu aspect hiperfunctional, transformat chistic posthemoragic,capsula fina scleroasa,arii de siderofagie;
-parenchim adiacent anizofolicular cu epitelii cubice si plate.
cod citologic ST1/G1/RX
cod stadializare PNX
cod morfologic M8340/3
Stadializare PT1A
S-a recomandat reinterventia chirurgicala pentru rezectia totala tiroidiana.
Va rog sa-mi precizati daca in acesta forma,stadiu, este cazul ca dupa reinterventia operatorie, sa se intervina cu iod radioactiv.Va multumesc anticipat.

Raspuns:

– inteleg, din datele prezentate, ca nodulul mai mare din lobul stang tiroidian (descoperit ecografic si confirmat ca necaptant pe scintigrafie) era un adenom folicular, o tumora benigna de tiroida; intamplator, la examenul histopatologic s-a gasit si un microfocar de carcinom papilar de doar 2/2 milimetri; sansele ca la aceste dimensiuni sa fi diseminat deja sunt foarte reduse; daca, dupa rezectia restului tiroidian, examenul anatomopatologic nu gaseste celule maligne in lobul drept, tratamentul cu iod radioactiv nu are beneficiu pentru ca tumora primara a fost extrem de mica si riscul de recidiva este, probabil, sub 1%;

Dr. Claudiu Ţupea

Răspunsuri la întrebări (145)

Cristina:

Buna ziua,
tineam sub observatie o gusa polinodulara de cativa ani,luam 50 eutyrox pe zi,intotdeauna analizele au iesi in limite normale(TSH,anticorpi antitiroidieni,T3…),nu am avut nici un simptom rau niciodata provocat de tiroida,dar a inceput sa creasca un nodul si
acum o luna am fost operata tiroidectomie totala,la Institutul Parhon,domnul dr.Stanescu,iar rezultatul histopatologic,desi nu credeam este
1.carcinom papilar, varianta foliculara, focar incapsulat LTD 2.2/1.5 cm
2.parenchim de fond cu aspect de tiroidita cronica cu noduli de adenomatoza cu epitelii cu aspect hiperfunctional
Cod citologic ST1/G1/RX
Cod stadializare PNX
cod morfologic M8340/3
Stadializare PT2
Mi s-a propus iod radioactiv in luna iulie.
Va rog frumos sa-mi explicati diagnosticul mai detaliat,cat de grav este,daca sunt sanse de vindecare mai mari sau mai mici,daca sunt riscuri de recidiva,si alte detalii pe care le puteti oferi la cazul meu.
In continuare ma simt f. bine, desi problema este delicata.Ce credeti?
Va multumesc foarte mult!

Raspuns:

– conform datelor prezentate este vorba de un carcinom papilar, cea mai frecventa forma cancer tiroidian; detalii despre tratamentul si monitorizarea bolii gasiti in posturile dedicate acestui subiect (aici, aici si aici);

– este potential grav pentru ca e vorba de o tumora maligna; totusi, dintre toate tipurile de cancer, tumorile tiroidiene sunt printre cele care au prognosticul cel mai bun;

– sansele de vindecare sunt mari, ca in majoritatea cazurilor de carcinom tiroidian papilar; riscul de recidiva este greu de apreciat acum, inainte de tratamentul cu iod radioctiv, deoarece testele de monitorizare (scanare whole-body si masurarea tiroglobulinei) au relevanta doar dupa ablatia celulelor tiroidiene ramase cu radioiod;

– faptul ca starea generala este buna este incurajator, iar atitudinea fata de aceasta problema de sanatate trebuie sa fie una pozitiva, de incredere; este bine sa stiti ca majoritatea pacientilor cu aceasta boala nu au afectata supravietuirea;

Dr. Claudiu Ţupea

Răspunsuri la întrebări (144)

March 18, 2010

Emilia Iancovici:

Sant bucuroasa ca am descoperit acest site unde se dezbate un subiect care ma priveste in mod direct.Am suferit in 2006 o tiroidectomie totala in urma unui carcinom tiroidian papilar sclerozant cu arii solide si fronturi de invazie in tesutul fibroconjuctiv peritiroidian,cu un singur nodul in lobul stang de 1,7 mm.Dupa interventie am facut terapie cu iod 131,de trei ori cate 100mCi.Dupa a doua doza,scintigrafia deja arata un rezultat negativ.Acum sant programata pe 22 martie pentru o noua investigare,fara sa fi intrerupt tratamentul de substitutie,dar cu administrare de Thyrogen.
Am aflat din diverse surse (carti de specialitate,internet,etc.) ca rata de supravietuire dupa cancerul tiroidian,chiar si forma papilara,este intre 15-20 de ani ,in functia de starea generala de sanatate a pacientului.Ce parere aveti,care este adevarul de fapt,pe care ma consider indreptatita sa-l cunosc ?
Va multumesc

Raspuns:

– forma de carcinom papilar (sclerozant) si faptul ca a existat invazie in tesuturile din jurul tiroidei sunt, intr-adevar, factori care afecteaza prognosticul; in acelasi timp trebuie sa intelegeti ca, la pacientii cu varsta sub 45 de ani la momentul diagnosticului nu exista decat stadiul I si II de boala, care au, in principiu, prognostic foarte bun de supravietuire; dvs nu ati precizat varsta, asa ca nu stiu unde va incadrati;

– apoi, sansele de vindecare depind foarte mult de tratamentul si monitorizarea bolii; astfel, un pacient la care ecografia cervicala nu arata modificari, la care scanarea whole-body (cu iod radioactiv) este negativa si la care tiroglobulina este nedozabila la oprirea tratamentului cu hormoni tiroidieni, are peste 90% sanse de vindecare completa; chiar daca nu sunt indeplinite toate aceste conditii, la majoritatea pacientilor cu carcinom tiroidian papilar decesul nu are drept cauza boala tiroidiana; in plus, spre deosebire de alte cancere, recurenta neoplasmului beneficiaza de tratament eficient;

– in concluzie, nu este adevarat ca supravietuirea in cancerul tiroidian papilar este limitata la 20 de ani; de fapt, daca boala este urmarita si tratata corespunzator, cei mai multi pacienti se pot vindeca complet;

Dr. Claudiu Ţupea

Răspunsuri la întrebări (143)

Corina:

Buna
Sant Corina Si tocmai miau iesit analizele te sange si sunt putin ingrijorata.

TSH 0.0024
FT3 11.52
FT4 2.41

Va rog sami spuneti ce inseamna aceste valorii si daca aceste valori ma pot impiedica sa raman insarcinata pe viitor
Va multunmesc mult

Raspuns:

– analizele arata prezenta unei hipertiroidii (exces de hormoni tiroidieni); presupunand ca sunteti la varsta fertila (sub 40 de ani), cea mai probabila cauza este boala Basedow-Graves; boala trebuie tratata si functia tiroidiei normalizata inainte de a se pune problema unei sarcini; daca hipertiroidia este tratata si monitorizata corespunzator o sarcina este posibila;

– datele prezentate de dvs sunt incomplete, in ciuda recomandarilor clare privind formularea intrebarilor, iar in aceste conditii nu va pot oferi mai multe detalii;

Dr. Claudiu Ţupea

Răspunsuri la întrebări (142)

Mihalca:

Buna ziua,

Am 44 de ani din 2005 am diagnostic Boala Basedow.
Iau tratament Eutyrox -50 si Thyrozol 10 .TSH =0,3 Limita fiind 0,44.
Am dureri de cap ,o stare de agitatie.
Am o viata stresanta si ma consum pt orice.Din cand in cand iau Calmepan,
In farmacie nu se mai gaseste Thyrozol cu ce sa inlocuiesc?

Multumesc mult

Raspuns:

– nivelul TSH este nesemnificativ scazut sub limita inferioara a normalului, fiind deci improbabil ca starile de care va plangeti sa fie cauzate de tiroida; se poate recomanda, totusi, reducerea dozei de Euthyrox la 25 μg/zi;

– Thyrozolul se gaseste in continuare in farmacii, cel putin in Bucuresti, dar sunt destul de sigur ca exista si in alte zone; mai exista Carbimazolul, care este similar cu Thyrozolul, si se poate folosi in tratamentul bolii dvs; acestea sunt singurele medicamente de pe piata romaneasca din clasa antitiroidienelor de sinteza; din Bulgaria se poate procura Propycil (propiltiouracil), medicament din aceeasi clasa;

Dr. Claudiu Ţupea

Răspunsuri la întrebări (141)

March 15, 2010

GD:

Buna ziua!
Am 32 de ani si în 2007 am fost diagnosticata cu tiroidita cronica autoimuna.
Valori initiale (2007): TSH – 1.3292 (referinta: 0.35 – 4.94); Free T4 – 1.25 (referinta: 0.70 – 1.48); Anti-TPO – 69.28 (referinta: < 5.61)
Mi s-a recomandat Euthyrox, initial 25mcg, apoi 50mcg, doza pe care o iau si în prezent.
Ultimele valori (octombrie 2009) sunt: TSH – 0,46 (referinta: 0,5-4,5); ATPO: 192,0 (referinta: < 35mUI/ml). Ecografia din octombrie 2009 mentioneaza un nodul hipoechogen de 0,76/0,43mm si mici calcificari periferice (lob drept), mici arii hipoechogene, structura micronodulara (lob stâng), istm – 0,5cm, hipodensa, precum si un ganglion hipodens de 0,5/0,4cm.
Mi s-a explicat ca boala înca nu este instalata si ca Euthyroxul previne declansarea acesteia.
Istoric: 2009: sarcina oprita în evolutie la 7 saptamâni si 6 zile, fara cauze (doza de Euthyrox a ramas aceeasi si pe durata sarcinii si dupa aceea)
Întrebari:
1. oprirea din evolutie a sarcinii poate avea legatura cu administrarea de Euthyrox?
2. dat fiind ca valoarea TSH este în prezent mai mica decât limita inferioara de referinta mai trebuie continuat tratamentul cu Euthyrox?
Multumesc mult pentru raspunsul dvs.

Raspuns:

  1. nu cred ca oprirea in evolutie a sarcinii are legatura cu tratamentul cu Euthyrox; trebuie sa stiti ca, in anumite cazuri, cand apar avorturi spontane neexplicate la paciente cu tiroidita autoimuna dar cu functie tiroidiana normala (TSH normal), se administreaza o doza de 25 μg/zi de Euthyrox; acest tratament s-a dovedit ca scade riscul de a pierde sarcina; presupun ca si o doza de 50 μg/zi de Euthyrox va avea acelasi efect de scadere a riscului;
  2. administarea de Euthyrox pentru a “preveni declansarea tiroiditei autoimune” nu este sustinuta de literatura de specialitate; in momentul in care nivelul ATPO este ridicat si, eventual, ecostructura tiroidei este afectata, boala este deja declansata; evolutia spre hipotiroidie (deficit de hormoni tiroidieni) poate fi mai lenta sau mai rapida, dar, asa cum am precizat, nu exista dovezi ca folosirea l-tiroxinei poate incetini progresiunea bolii; de aceea, atat timp cat TSH se afla in limite normale, nu consider necesar tratamentul de substitutie;
  3. pe timpul sarcinii boala trebuie monitorizata frecvent, iar tratamentul trebuie instituit prompt daca TSH are tendinta sa creasca;

Dr. Claudiu Ţupea

Postari mai vechi »